Salig är den som håller ut i prövningen, för när han har bestått provet ska han få livets krona.
Jakobs brev 1:12

Världen idag

Hundratals visade sitt stöd för Israel

”Vi älskar Israel” skallade ropen vid Nybroplan när cirka 400 personer på söndagen samlades i centrala Stockholm för att visa sitt stöd för landet.

Nyheter · Publicerad 16:35, 29 aug 2016

Manifestationen, som hade temat "Ta tillbaka sionismen", hade arrangerats av Sionistiska federationen på Raoul Wallenbergs Torg i centrala Stockholm.

Människorna som samlats under trädens grönska höll upp små skyltar med orden "I love Israel" och många israeliska flaggor. Men också kurdiska och syriska flaggor, liksom regnbågsflaggor, syntes i mängden.

Just möjligheten för HBTQ-personer att leva fritt nämndes av talare som en av de rättigheter som skiljer Israel från dess grannländer i Mellanöstern. Men också religionsfriheten och kvinnors rättigheter i Israel lyftes fram.

Det var femte gången som Sionistiska Federationen anordnade en manifestation, och listan med talare var lång. Bland andra deltog Israels ambassadör Isaac Bachman och den israeliske partiledaren Yair Lapid.

Den senare gjorde ett uttalande som fått stor spridning i israeliska medier där han kritiserade Sveriges utrikesminister Margot Wallström för att stå "på fel sida historien och på fel sida om moralen".

Han menade också att det är antisemitism som ligger bakom att kraven på bojkott av Israel tilltar.

Två av de mest uppmärksammade svenska talarna var Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch Thor och Liberalernas utrikespolitiska talesperson Birgitta Ohlsson.

Båda hade kritiserats för sin medverkan i förväg, utifrån det faktum att Sionistiska federationen ingår i World Zionist Organization (WZO), som stöder judiska bosättningar.

I en debattartikel i Expressen inför manifestationen skrev Ebba Busch Thor att hon deltar för att visa sitt stöd ”för det judiska folkets fri- och rättigheter och för staten Israels rätt att existera”, samtidigt som hon tog avstånd från ”illegala bosättningar och ockupation”.

I sitt tal på söndagen berättade hon att hon har flera judiska vänner, och att hon oroar sig med dem för deras säkerhet.

Birgitta Ohlsson sa att hennes parti är kritiskt mot bosättningarna, men att hon vill se ”en palestinsk stat vid sidan av en israelisk, men aldrig på ruinerna av staten Israel”.

Mötet bevakades av flera poliser och gick lugnt till. Det stördes heller inte nämnvärt av den grupp demonstranter som stod ett stycke från manifestationen med banderoller och flaggor, och som med jämna mellanrum skanderade "Bojkotta Israel" och "Israel mördare".

Många kristna Israel-vänner hade kommit för att vara med vid manifestationen. Här fanns till exempel en liten grupp kristna bikers, som kommit hit på motorcyklar draperade med israeliska flaggor.

– Utan det judiska som grund har jag ingen kristen tro. På ett annat sätt kan jag inte se det som överlåten kristen, sa Mats Hedenby från Backyard MC.

– Att förneka Israel vore också att förneka den enda stat som är en demokrati i Mellanöstern. Så jag är här för att stå upp för Israel både som kristen, och som en förkämpe för demokrati.

Förhoppningen hade varit att fler än fyra kristna bikers skulle sluta upp i den kortege som på söndagen färdades från Globen in till centrala Stockholm. Men dels pågick samtidigt ett MC-evenemang till stöd för utsatta barn, Trasdockan. Och dels framgick det av Backyards sida på Facebook att det funnits hot mot deltagandet, liksom en rädsla för att dras in i politiken.

Utan det judiska som grund har jag ingen kristen tro. På ett annat sätt kan jag inte se det som överlåten kristen.

Infiltration mest effektivt mot religion

Ledare Mitt i högsommaren släpptes de nya resultaten från världens största undersökning av människors... lördag 19/9 00:00

Kampsport för att skada eller för självförsvar – det är frågan

Mot väggen Hur ska man som kristen förälder se på sitt barns önskan att börja någon våldsam kampsport såsom...