Den vises hjärta gör hans mun klok och främjar lärdom på hans läppar.
Ordspråksboken 16:23

Världen idag

Hundratals raketer avfyrade mot Israel

Flera hundra raketer har avfyrats från Gazaremsan mot Israel sedan i måndags. Israel har svarat med att attackera mål inne i Gaza. Nu manar FN:s generalsekreterare António Guterres till maximal återhållsamhet.

Nyheter · Publicerad 10:51, 13 nov 2018

"FN:s Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov arbetar tätt tillsammans med Egypten och alla inblandade parter för att återställa lugnet", säger Guterres talesperson Farhan Haq i ett uttalande.

Över 300 raketer sköts från det palestinska territoriet under måndagen, och långt in på kvällen ljöd raketlarmen på den israeliska sidan, enligt tidningen Haaretz. Raketer fortsatte att slå ned i Israel även under tisdagsmorgonen.

Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar svarade med att attackera ett 100-tal mål med koppling till terrorgrupperna Hamas och islamiska jihad i Gaza mellan måndag eftermiddag och tisdag morgon. Den israeliska militären betonar i sin kommunikation att man vidtagit åtgärder för att undvika att civila kommer till skada.

En raket mot Israel träffade en byggnad i Ashkelon i sydvästra delen av landet. Byggnaden fattade eld och en man har hittats död i ruinerna, uppger lokala räddningsmyndigheter. En kvinna som hittats i samma byggnad är allvarligt skadad. Sammanlagt rapporteras att minst ett 20-tal israeler ska ha kommit till skada i samband med de massiva raketanfallen.

Enligt lokala myndigheter i Gaza ska tre personer ha dödats och nio skadats när Israel svarat på attackerna. Åtminstone två av de tre döda rapporteras ha tillhört väpnade grupperingar.

En redaktionsbyggnad som tillhör Hamas egen tv-kanal har förstörts av Israel, rapporterar Reuters. Ett antal icke-explosiva projektiler sköts mot byggnaden som varningar, för att personer skulle hinna evakuera.

– Tv-stationen sänder ut hård uppvigling gentemot Israel och dess invånare, och visar upp metoder för att kunna utföra attacker mot civila och soldater, säger en talesperson för den israeliska försvarsmakten i ett uttalande, skriver SVT.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han avbryter sin resa till Paris och åker hem med anledning av situationen. 

Hamas kallar raketavfyrningen en hämnd efter en eldstrid med dödlig utgång i samband med en israelisk insats i Gaza sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär.

Också EU:s utrikestjänst fördömer det eskalerande våldet i ett uttalande och uppmanar bägge parter att ta ett steg tillbaka.

Yttre motstånd har aldrig lyckats besegra Kyrkan

Ledare När trycket ökar för den kristna kyrkan i vårt land kan det vara klokt att blicka tillbaka i... fredag 3/2 00:10

Danska S tappar stöd – och kritiseras för slopad bönedag

Danmark. Den danska regeringen har mött stor kritik från framför allt fackrörelsen för ett beslut om att... torsdag 2/2 20:00

Att hålla ihop C blir Demiroks svåra nöt

Ledare Efter att Muharrem Demirok under torsdagen valdes till ny Centerledare, efter Annie Lööfs drygt... fredag 3/2 00:00