Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Hundratals raketer avfyrade mot Israel

Flera hundra raketer har avfyrats från Gazaremsan mot Israel sedan i måndags. Israel har svarat med att attackera mål inne i Gaza. Nu manar FN:s generalsekreterare António Guterres till maximal återhållsamhet.

Nyheter · Publicerad 10:51, 13 nov 2018

"FN:s Mellanösternsändebud Nikolaj Mladenov arbetar tätt tillsammans med Egypten och alla inblandade parter för att återställa lugnet", säger Guterres talesperson Farhan Haq i ett uttalande.

Över 300 raketer sköts från det palestinska territoriet under måndagen, och långt in på kvällen ljöd raketlarmen på den israeliska sidan, enligt tidningen Haaretz. Raketer fortsatte att slå ned i Israel även under tisdagsmorgonen.

Israeliska militärflygplan, helikoptrar och stridsvagnar svarade med att attackera ett 100-tal mål med koppling till terrorgrupperna Hamas och islamiska jihad i Gaza mellan måndag eftermiddag och tisdag morgon. Den israeliska militären betonar i sin kommunikation att man vidtagit åtgärder för att undvika att civila kommer till skada.

En raket mot Israel träffade en byggnad i Ashkelon i sydvästra delen av landet. Byggnaden fattade eld och en man har hittats död i ruinerna, uppger lokala räddningsmyndigheter. En kvinna som hittats i samma byggnad är allvarligt skadad. Sammanlagt rapporteras att minst ett 20-tal israeler ska ha kommit till skada i samband med de massiva raketanfallen.

Enligt lokala myndigheter i Gaza ska tre personer ha dödats och nio skadats när Israel svarat på attackerna. Åtminstone två av de tre döda rapporteras ha tillhört väpnade grupperingar.

En redaktionsbyggnad som tillhör Hamas egen tv-kanal har förstörts av Israel, rapporterar Reuters. Ett antal icke-explosiva projektiler sköts mot byggnaden som varningar, för att personer skulle hinna evakuera.

– Tv-stationen sänder ut hård uppvigling gentemot Israel och dess invånare, och visar upp metoder för att kunna utföra attacker mot civila och soldater, säger en talesperson för den israeliska försvarsmakten i ett uttalande, skriver SVT.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu har meddelat att han avbryter sin resa till Paris och åker hem med anledning av situationen. 

Hamas kallar raketavfyrningen en hämnd efter en eldstrid med dödlig utgång i samband med en israelisk insats i Gaza sent på söndagen. Enligt Israel var insatsen av underrättelsekaraktär.

Också EU:s utrikestjänst fördömer det eskalerande våldet i ett uttalande och uppmanar bägge parter att ta ett steg tillbaka.

Hagia Sofia kan åter bli moské – domstol ska avgöra

Turkiet. Det turkiska Statsrådet meddelade på torsdagen att de inom 15 dagar kommer att ta ställning till en... söndag 5/7 09:00

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Hit kan svenskar åka i sommar

Resor. Nu har utrikesdepartementet lättat på sin avrådan om icke nödvändiga resor. Men se upp –... söndag 5/7 06:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Sommarsoffan live-intervjuar OM:s grundare

På måndag kan svenskar ställa frågor till missionsorganisationen OM:s grundare, evangelisten George... lördag 4/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda