Då ska Kungen svara dem: Jag säger er sanningen: Allt vad ni har gjort för en av dessa mina minsta bröder, det har ni gjort för mig.
Matteus 25:40

Världen idag

Det fördjupande webbprogrammet Hotspot som bland annat Världen idag står bakom upplever en stor tillströmning av tittare. Foto: Skärmdump

Hotspot om elkrisen blev viralt

Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris nu har visats över 300 000 gånger.

– Det känns otroligt glädjande att det har blivit så populärt, säger programledare Marco Strömberg.

Nyheter · Publicerad 15:00, 28 jun 2022

Den 11 december sändes ett Hotspot-avsnitt om de höga elpriserna och vad som ligger bakom. Gäst i studion var professorn tillika elexperten Jan Blomgren, som lade ut texten om vad det har inneburit, och innebär, att lägga ner hälften av kärnkraften och i stället satsa på mycket vindkraft.

Programmet har nu med råge slagit tittarrekord på Hotspot med över 300 000 visningar och många hundra inlägg i kommentarsfältet på Youtube.

– Det är otroligt glädjande att det har blivit så populärt och att så många har tittat på det. Och det kom rätt i tiden, säger programledare Marco Strömberg.

– Vi sände avsnittet i december 2021, när prishöjningarna på el slog till rejält. Hela våren har det ju sedan varit mycket allmän debatt om elpriserna i Sverige.

Marco Strömberg hade redan tidigare ifjol tänkt göra ett program om elsystemet i Sverige. När han sedan blev kontaktad av Jan Blomgren, som uppgav att han själv brukar titta på Hotspot och undrade om Marco var intresserad av att göra ett avsnitt om elsituationen, var saken klar.

– Det här berör människors vardag så pass mycket, folk har varit chockade när de har fått sina elräkningar under vintern. De har vaknat och undrat hur det har kunnat bli sådana enorma prishöjningar på så kort tid. Där har titeln på programmet varit väldigt talande, ”Står Sverige inför en systemhotande elkris?”.

Även Jan Blomgren är glad över att programmet har blivit så populärt, men säger sig samtidigt ha blandade känslor.

– Jag är glad att så många tittar. Samtidigt är det synd att ett sådant här program behövs, säger han.

Det är otroligt glädjande att det har blivit så populärt och att så många har tittat på det. Och det kom rätt i tiden

Uppgifter: USA kände till Nord Stream-sabotage

Östersjön. Tre månader innan sabotaget inträffade i Östersjön fick USA:s regering underrättelseuppgifter från... onsdag 7/6 15:00

Varför driver Sveriges kristna råd splittrande teologi?

Ledare Teologi, vad är det? Kristendomskritiker svarar cyniskt: Teologi är som att befinna sig i ett mörkt... onsdag 7/6 00:10

Värt att fira 500 år av självständighet

Ledare Det mest ”internationella” en svensk kunde göra i går var att, precis som andra folk runtom i... onsdag 7/6 00:00