Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

"Det är som inbränt i mitt huvud att en kristen människa har ett civilkurage – vi ska vara salt och ljus och det innebär att vi kan påverka vår omvärld. Det civilkuraget är grundat i min tro på Jesus Kristus", säger prästen Edward Thomas. Foto: Samuel Björk

Hotade prästen vill se kristet civilkurage

I förra veckan utsattes Lötenkyrkan och prästen Edward Thomas för en attack på grund av att han vittnat i en rättegång.– När jag ser något som är fel så ska jag inte bara stå där och vara tyst, säger Edward till Världen idag.

Nyheter · Publicerad 00:00, 29 jul 2015

I förra veckan utsattes Lötenkyrkan i Uppsala för skadegörelse. På kyrkans entré hade någon eller några personer ristat in hakkors och orden ”Ed = golbög” [golare: slang för någon som skvallrar till polisen, red anm].

Ed i sammanhanget är en av församlingens präster, Edward Thomas, som under lång tid arbetat med ungdomar i den norra Uppsalastadsdelen Löten. I höstas vittnade han mot en av ungdomarna i en rättegång och klottret förra veckan hade sannolikt med den händelsen att göra.

– Det kändes tröttsamt att se det, säger Edward Thomas när Världen idag träffar honom.

– När folk skriver ord som ”neger” och ristar hakkors så påverkar det mig, säger Edward och berättar att hans familj flyttade från amerikanska södern för att komma undan segregationen där.

– Det blir så nära. Och sedan att de skriver det på en kyrka, som är öppen och i ett multikulturellt område med 66 procent invandrare. Det gör mig ledsen.

Edward är ursprungligen från USA och flyttade till Sverige på 90-talet för att bli präst. I Kalifornien växte han upp i gettot i staden Oakland, strax söder om San Fransisco.

– Det är en fin stad men med flera stadsdelar och vi bodde mitt i gettot och vardagen var att prostituerade hängde ute på gatan och hallickar och knarklangare försökte få mig att hjälpa till på olika sätt. ”Jag ger dig mer pengar på en vecka än vad din mamma skulle tjäna på en hel månad”.

Förstå vilken frestelse det är, man är ung och man vill hjälpa familjen, berättar Edward.

Han förklarar att de var en kristen familj och att det styrde hans beslut.

– Jag tog emot Jesus när jag var sex år och sedan dess är det Jesus som gäller. I vårt hem var det inte på tal om att man skulle gå med i ett gäng, börja sälja droger eller så, berättar Edward.

Civilkurage fick han lära sig redan från början. Fattigdom föder kriminalitet, konstaterar Edward och förklarar hur kriminella gäng, maffian och gangsters domderade i området där de bodde.

Om man råkade se något som någon gjorde så kom hoten: ”Säger du något så dödar vi din mamma”. En kultur där man inte får säga något, man lever i tystnad.

– Men vi är kristna och det står i Bibeln att man ska avslöja det som är ont i världen, inte bara hålla synden borta från mitt eget liv. När jag ser något som är fel så ska jag inte bara stå där och vara tyst, säger Edward som fortsätter med att citera Martin Luther King Jr.

– Han sa att ”när goda människor är tysta, då kan ondskan växa”. Det är som inbränt i mitt huvud att en kristen människa har ett civilkurage – vi ska vara salt och ljus och det innebär att vi kan påverka vår omvärld. Det civilkuraget är grundat i min tro på Jesus Kristus.

– Om man ska stå upp för rättvisa och sanning så innebär det att man måste öppna sin mun och ibland säga ”det där var fel, den gjorde det".

Edward flyttade till Sverige och läste om gymnasieexamen för att lära sig svenska och läste sedan på Johannelunds teologiska högskola, som har lokaler vid Lötenkyrkan, där han har jobbat som ungdomspräst, men för tillfället är tjänstledig.

– Jag älskar ungdomarna i Lötenområdet, jag älskar ungdomarna i Uppsala. Jag önskar att vi var fler vuxna kristna, som vill möta unga människor i vår tid och bli en förebild för dem och bli en vuxenperson i deras liv, säger Edward

Han menar att de få som gör det i dag får en väldigt stark relation till ungdomarna.

– Men inte utifrån att jag vill att de ska tycka om mig och tycka att jag är cool; det är utifrån att jag är en vuxen kristen i deras liv. Det innebär att jag ibland måste ta avstånd från vad de gör. När jag ser att de är på väg att göra dåliga val så försöker jag tala dem tillrätta.

Gängkriminaliteten låter höra om sig allt mer i media med granatsprängningar och skottlossningar mitt bland bostadsområden i Sveriges största städer. Edward tror att Sveriges kristna kan göra mer för att vara just det salt och ljus som Bibeln talar om.

– Jag tror att kristna är för tysta. Jag menar inte att vi ska gå ut och demonstrera, men vi som tror på bönens kraft måste be. Inte bara i en enskild kyrka utan i svensk kristenhet överhuvud taget. Att be är en av våra grundpelare, säger Edward och frågar sig om vi verkligen ber för de här områdena?

– Vi kanske ber att Gud ska beskydda oss, men de som är där i mörkret, ber vi för dem, att ljuset ska bryta in? säger han.

Efter bönen blir det naturliga att gå ut, fortsätter Edward.

– Varje enskild kristen har sin del i vad Gud vill göra i det här landet. Ingen är för gammal, för ung eller för skadad, för att Gud ska kunna verka genom den personens liv. Vi måste tro att Gud faktiskt är med oss och sedan går vi ut, i stället för att stanna i våra kyrkbyggnader och vara rädda, säger Edward.

– Just till vår kyrka kommer många eftersom vi har gått runt i området, träffat föräldrar och skakat hand med alla. Alla vet vilka vi är. Alla tycker inte om det, men då ber vi bara ännu mer, går tillbaka till Guds ord och hans löften.

På måndagen möttes personalen i kyrkan av en betydligt gladare syn än fönsterristningarna förra veckan. Under söndagsnatten hade kyrkan i stället ”utsatts” för en kärleksattack. På kyrkans andra entré som vätter ut mot gatan var det fullt av hjärtformade lappar och på ett A4-papper som finns upptejpat bland mängden av hjärtan kan man läsa att det är gruppen Tillsammans för Uppsala som ligger bakom kärleksbombningen.

"I en tid när religiösa byggnader och samlingslokaler attackeras och vandaliseras runt om i Sverige... då vill Tillsammans för Uppsala verka för trygghet och sammanhållning i lokalsamhället".

Edward Thomas berättar om känslan när han fick en bild skickad till sin mobil från kyrkans diakoniassist på det nya ”klottret”.

– Jag blev så lycklig, jag bara satt där och grät och tackade Gud och sa ”jag får aldrig tro att du inte är med mig, för du är med mig och du visar din omsorg och ditt beskydd”, säger Edward och citerar psaltarpsalmen 27:

– Herren är mitt ljus och min räddning, och det är sant – vem ska jag frukta?, säger Edward som vill med kärleksbombningen rikta en uppmaning till Sveriges kristna:

– Jag hoppas att det ger varje kristen människa en varm känsla i sitt hjärta, både av överlåtelse till Gud, men också att fråga sig själv: ”Var ska jag utöva mitt civilkurage”?

– Vi kristna ska synas, inte gömma oss. Vi ska synas i samhället och i livet. Vi är en del av Sverige och har något gott att tillföra det svenska samhället. 

Samuel Björk
samuel.bjork@varldenidag.se 

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...