Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Hotad julotta i Mora räddades

När Svenska kyrkan i Mora ville ställa in julottan 2009 väckte det protester från bland annat Mora hotell. Julottan räddades och fortsätter vara en viktig tradition som alltid börjar med fackeltåg från hotellet.

Nyheter · Publicerad 08:00, 24 dec 2017

Traditionen med julotta är stark i Mora och oron blev därför stor när kyrkan 2009 meddelade att man tänkte ställa in det årets julotta. Orsaken var tillfällig brist på präster, liksom att endast ett 50-tal personer deltagit året dessförinnan.

Att Mora Hotell och Spa ställde sig i bräschen för att försvara traditionen berodde helt enkelt på att man tagit med julottan i sin reklam.

– Vi hade marknadsfört vårt paket rikstäckande i alla tidningar och hade med fackeltåget till julottan, berättar Cecilia Jonasson, som driver hotellet tillsammans med maken Mikael.

– Sen plötsligt fick vi veta att kyrkan skulle ställa in julottan, och att man i stället tänkte ha midnattsmässa.

Efter samtal med Svenska kyrkan drog Cecilia Jonasson i gång en kampanj för att få moraborna att rycka upp sig och gå man ur huse före klockan sex på juldagens morgon.

–  Jag tryckte upp A4-blad som jag satte upp precis överallt. Där bad jag om hjälp med att hålla en 350 år gammal tradition vid liv: "Ta barnbarnet i handen, gå i julottan och få en upplevelse", skrev jag ungefär.

Moraborna slöt upp, måhända också lockade av utsikten till kaffe och pepparkaka inför den korta marschen med brinnande facklor från hotellet till kyrkan tvärs över gatan.

Även lokala kyrkopolitiker reagerade kraftigt när julottan hotades.

En av dem, Brita Maria Nordström, minns med tacksamhet hur julottan räddades det där året. Den förrättades av en diakon, Jack Gullholm och en duktig sångerska som kallades in i ett sent skede.

– Det var avskalat, och för mig var det den allra vackraste julottan jag varit med om, säger Brita Maria Nordström. 

Sedan dess fortsätter julottan, liksom övriga julgudstjänster, att vara en självklar del av Morabygdens liv.

– Jag har julotta i Mora kyrka klockan sex klockan och sedan i Oxbergs kyrka klockan åtta, säger kyrkoherde Matts Sandström.

– Dessutom har mina kollegor också julottor, julbön och julnattsgudstjänster av olika slag på totalt sex olika ställen. 

Matts Sandström konstaterar att intresset för julotta är fortsatt starkt i morabygden. Bara i Mora kyrka besöks julottan numera av ett 100-tal personer, uppskattar Matts Sandström.

– I Mora har vi en tradition att man på julottan sjunger psalmen ”Välsignade dag” på en särskild Mora-melodi. Julottan i Mora kyrka är ju också en av de mest kända målningarna av Anders Zorn, framhåller Matts Sandström. 

Så vad är det som gör att traditionen med julotta lever vidare så starkt?

– Det är nog den fina stämningen och att människor vill ha någonting som visar att det finns ett bestående värde och en substans i julen som går utöver kommersialism och annat firande.

– Många tycker att det är viktigt att på något sätt markera det kristna budskapet. Även om man inte går i kyrkan så ofta annars, så finns det vid jul ett särskilt behov av att känna denna samhörighet med historien och den kristna traditionen.

Även hotellägare Cecilia Jonasson har vid detta laget fått sin beskärda del av julottor.

– Jag hade inte själv varit på en julotta sedan jag var sex år, när vi drog i gång vårt julpaket, berättar hon.

– Det är mycket att göra de här dagarna, så för att personalen ska orka brukar vi vara där själva och ordna fackeltåget. Det är så mysigt och stämningsfullt, och i år har vi dessutom snö.

Jag tryckte upp A4-blad som jag satte upp precis överallt. Där bad jag om hjälp med att hålla en 350 år gammal tradition vid liv.

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...