Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Hot om misshandel mot prolife-demonstranter

Cirka 130 personer deltog i Livets marsch i Göteborg på söndagen. Ung vänster hade organiserat en motdemonstration. Det förekom även hot om misshandel. – Motdemonstranterna var väldigt högljudda och lyckades störa talet på Götaplatsen, säger Plamen Najdenov från arrangören Livsval.

Nyheter · Publicerad 08:30, 18 sep 2019

Inför prolife-marschen i Göteborg blev arrangörer och deltagare hotade av en person på Facebook: ”Kommer hugga varenda j*el av er som dyker upp och kommer dit i kragen och göra er bekant med trottoarerna. Tro mig!”

Hotet polisanmäldes inför demonstrationen, men trots det var polisen inte med från början av marschen, vilket gjorde att motdemonstranterna kom nära och lyckades störa Annette Westöös tal på Götaplatsen.

– Vissa av våra demonstranter hörde talet, andra hörde det inte. Jag är förvånad över att motdemonstranterna kunde mobilisera så snabbt, säger Najdenov, som ändå tycker att polisen gjorde en hedervärd insats.

– De dök upp så småningom, höll motdemonstranterna på behörigt avstånd på Gustav Adolfs torg och följde oss när vi bar alla skyltar till bilen efter demonstrationen. Jag har lärt mig läxan att i fortsättningen se till att ha klart och tydligt med polisen att de är med från början av marschen, säger han.

Även en av deltagarna i Livets marsch blev utsatt för hot. Han bar en djurrättströja under demonstrationen, något som provocerade en motdemonstrant. Deltagaren skriver själv i ett Facebookinlägg:

”Personligen blev jag i princip dödshotad … Han sade att jag inte var välkommen i djurrättsrörelsen och att om han fick se mig i en djurrättsdemonstration skulle han slå in skallen eller ansiktet på mig … Nåväl: Den tröjan gjorde också att jag kunde connecta och komma till tals med en av de lugna på motsidan om de höga abortsiffrorna i Sverige.”

Enligt Peter Adlersson, presstalesperson vid polisen, ringde deltagarna i Livets marsch själva efter polisen.

– De tyckte att det var obehagligt med motdemonstranterna och att det var lämpligt att polisen var på plats. Vi åkte dit med ett par patruller som såg till att ordningen var god, säger han till Göteborgs-Posten.

Förutom Ung vänster deltog bland annat den revolutionära autonoma organisationen Allt åt alla i motdemonstrationen.

Men trots störningsmomenten är Plamen Najdenov nöjd med att så många hade samlats för att stå upp för de oföddas rätt till liv.

– Vi fick i alla fall uppmärksamhet tack vare motdemonstranterna. Vi fick också fram Livsvals målsättning i Göteborgs-Postens artikel, att vi vill minska antalet aborter genom information, inte förbjuda aborter, säger han och berättar att människor kan ringa och få rådgivning genom Livsvals telefonlinje ”Oplanerat gravid”.

Göteborgs-Posten publicerade dock ingen bild på deltagarna i Livets marsch, utan bara på motdemonstranterna. På Världen idags fråga varför, svarar reportern Cecilia Oscarsson via mejl:

– Vi hade bilder på demonstranterna från Livsval också, men då det var barn med på dessa bilderna valde vi att inte publicera dem. För att publicera bilder på minderåriga måste vi ha föräldrarnas godkännande, vilket vi inte hade.

Personligen blev jag i princip dödshotad … Han sade att jag inte var välkommen i djurrättsrörelsen och att om han fick se mig i en djurrättsdemonstration skulle han slå in skallen eller ansiktet på mig …

Ny missionsorganisation viktigt och uppfriskande initiativ

Ledare I en tid då fysiska gudstjänster förbjudits, då många församlingar och samfund långsiktigt krymper... tisdag 13/4 00:10

Arvet som Ebba inte bryr sig om

Ledare När Kristdemokraterna i förra veckan presenterade sitt jämställdhetspolitiska program väcktes... tisdag 13/4 00:00

Sverigedemokrater kritiserar SR-podd på arabiska

Public Service. I helgen lanserades Ekot Radio Swedens nya fördjupande veckopodd på arabiska. Podden ska... tisdag 13/4 08:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier