Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Kristna flyktingar utsätts för hot och misshandel av muslimer på flyktingboenden i Tyskland, larmar Open Doors. På bilden talar Bayerns justitieminister Winfried Bausback till migranter om tyska lagar och normer. Foto: Daniel Karmann / DPA AP / TT

Hot och våld mot kristna

Kristna flyktingar utsätts för förolämpningar, misshandel och dödshot från muslimer på asylboenden i Tyskland. De möter samma förföljelse som de flytt från i hemländerna, varnar Open Doors i en ny rapport.

Nyheter · Publicerad 09:00, 13 maj 2016

Omkring en miljon flyktingar har tagit sig till Tyskland sedan den stora flyktingvågen tog fart under förra året. För den minoritet av kristna som finns bland flyktingarna är situationen i många fall svår på asylboenden, där de trakasseras och hotas av muslimer.

Det konstaterar den kristna organisationen Open Doors, som på måndagen presenterade en rapport baserad på 231 intervjuer med kristna asylsökande.

– Diskriminering och våld mot människor med en annan tro förekommer på flyktingcenter i mycket större omfattning än myndigheterna vill tro, sade Markus Rode, ledare för Open Doors i Tyskland, vid en presskonferens i Berlin, rapporterar DPA.

Thomas Muller, analytiker vid tyska Open Doors, kommenterar rapporten i ett uttalande:

– Det är tydligt att många kristna flyktingar – särskilt de som är konvertiter till den kristna tron – lever i fruktan för förföljelse från muslimska flyktingar som utgör majoriteten på flyktingboenden över hela Europa, säger Muller.

De kristna känner igen samma mönster av förföljelse som de upplevt i sina hemländer, förklarar Muller.

Hela 75 procent av de tillfrågade uppger att de vid upprepade tillfällen utsatts för förföljelse, både från andra flyktingar och från vakter på boendena. Av de 231 personerna har 73 fått dödshot mot sig själva och sina familjer, 96 har utsatts för förolämpningar och 86 har fysiskt skadats. 62 av dem berättar att de trakasserats med mycket högljudd religiös musik eller böner.

Men Open Doors tror att verkligheten är ännu värre än så, då mörkertalet är stort. ”Många kristna flyktingar är rädda för att möta ännu större svårigheter om de rapporterar händelser. Det finns exempelvis en genuin fruktan för att informationen kan komma i fel händer och orsaka fara för släktingar som är kvar i hemländerna. Andra har gett upp allt hopp om att få hjälp”, skriver Open Doors.

Endast var femte av de tillfrågade har rapporterat incidenter till ansvariga för boendena eller till polisen, och i de flesta fall har inget gjorts för att erbjuda offren skydd, enligt Open Doors.
”Mycket ofta har de kristna inte tagits på allvar eller mött klagomål på sitt eget agerande som gjort situationen värre”, konstateras det i rapporten. Det påpekas också att språksvårigheter är ett stort problem och att det förekommer att tolkar avsiktligt översätter fel så att de kristnas klagomål aldrig framkommer. 

Separata boenden önskas av så många som 80 procent av de kristna flyktingarna. I Open Doors studie framkommer också önskemål om seminarier för alla flyktingar om tyska lagar, rättigheter och religionsfrihet. De kristna flyktingarna föreslår också särskild utbildning för säkerhetspersonal vid flyktingboendena för att kunna hantera religiösa konflikter.

Franz Josef Jung, talesperson i religiösa frågor för förbundskansler Angela Merkels parti CDU, säger att han tar uppgifterna på allvar.

– Flyktingar ska inte behöva känna att de möter samma förföljelse som i hemlandet när de kommer hit, säger han enligt DPA/The Local.

Enligt Jung har CDU redan vidtagit åtgärder för att granska de säkerhetsfirmor som arbetar vid flyktingboenden, och delstaterna har uppmanats att registrera religiöst motiverade brott.

Diskriminering och våld mot människor med en annan tro förekommer på flyktingcenter i mycket större omfattning än myndigheterna vill tro.
Flyktingar ska inte behöva känna att de möter samma förföljelse som i hemlandet när de kommer hit.

Stå upp mot terrorn – över hela linjen

Ledare Dådet i Christchurch Fredagens terrordåd i Nya Zeeland var en stor tragedi, då 50 människor mördades i två moskéer. Massmedier och beslutsfattare har reagerat på rimligt...

Rapport: Rättsosäker prövning av konvertiter

Kyrkornas konvertitutredning Asylprövningen för afghaner som konverterat till kristendom är rättsosäker och godtycklig, enligt en kartläggning som omfattar 619 afghanska...