Låt oss ge akt på varandra och sporra varandra till kärlek och goda gärningar.
Hebreerbrevet 10:24

Världen idag

Situationen för kristna flyktingar på asylboenden kan vara pressad. Flera incidenter den senaste tiden får nu debattörer och politiker att vädja om åtgärder från regeringen och Migrationsverket. Foto: Jessica Gow/TT

Hot mot kristna på asylboenden ett växande problem

Det finns allt fler tecken på att hot, hat och våld mot kristna på svenska asylboenden är ett växande problem. Désirée Pethrus (KD) talar om ett "oacceptabelt mönster" och vill nu att regeringen vidtar åtgärder för att säkra att asylboendena är trygga.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 dec 2015

Världen idag berättade i onsdags om det kristna par som akut fick flyttas från ett asylboende i Tärnaby efter att mannen blivit misshandlad. Enligt polisen var männen som misshandlade mannen muslimer. Mannen ska ha blivit slagen i magen och ansiktet, men skadorna anses inte allvarliga.

Christer Lind, förundersökningsledare på polisen i Västerbotten, är fåordig om ärendet.
– Ingen har frihetsberövats och ärendet utreds, säger han till Världen idag på torsdagen.

Kan du säga något om vad som hänt med paret som fick flytta från boendet?
– Nej.

Migrationsverket har meddelat att de saknar policy för om för övare eller offer ska flyttas från ett boende när brott sker, detta hanteras från fall till fall.
Och från olika håll i landet höjs nu röster om att religiösa motsättningar på asylboenden blir ett allt svårare problem.

"Flyktingpastorn" Bengt Sjöberg, som har ett stort kontaktnät i den här frågan, berättade nyligen för Världen idag om att han märker av ökade spänningar mellan muslimer och kristna på boenden. Nyligen dömdes en muslimsk man i Småland för hot mot en kristen på en anläggning, och i medierna har flera andra fall lyfts där kristna farit illa.

I en kolumn i Svenska Dagbladet på torsdagen slår också Nuri Kino, författare, journalist och grundare av A Demand For Action, larm. Han tar upp flera fall av kränkningar på boenden och skriver:

"Hur mycket är asylrätten värd om den riskerar att följas av trakasserier, hot och misshandel? Sverige måste vara tydligt kring vilket land det är: Här accepterar vi inte fobier mot kristna eller muslimer, homosexuella, xenofobi, rasism, sexuella trakasserier, kränkningar, mobbning och hot, varken på våra skolor, gator eller på våra asylboenden."

Nuri Kino anser att asylsökande som inte efterlever våra lagar ska få omedelbart avslag på sina asylansökningar.
"Bara så kan vi stoppa det som nu sker, innan det förvärras".

– I mina kontakter med personer som länge arbetat med asylsökande framkommer att man nu ser ett nytt oacceptabelt mönster, då de som förföljs inte får tillräckligt skydd i Sverige. Religiös förföljelse mot kristna ökar på många håll i världen, men ska inte sprida sig till Sverige. Detta måste ministern med kraft ta tag i, säger Désirée Pethrus, riksdagsledamot för Kristdemokraterna, i ett pressmeddelande.

Enligt henne finns nu asylboenden där vardagen innebär hot, våld och trakasserier mot kristna eller andra som inte följer muslimska seder och traditioner.
Hon säger till Världen idag att hon får dessa signaler från olika personer som är insatta i situationen på asylboendena och vill nu att regeringen agerar, och har därför ställt en skriftlig fråga till migrationsminister Morgan Johansson.

– Vi vill inte hamna i en situation med separata kristna boenden och muslimska boenden, men om vi inte markerar nu så riskerar detta problem att sprida sig.
Det saknas resurser och handlingsplaner för att hantera detta menar Désirée Pethrus, som nu i likhet med Nuri Kino vill att man ska se till att det ges tydlig information till alla som kommer till Sverige vad som gäller och att här råder religionsfrihet.

– Det är en del i detta som verkar väldigt otydligt. Vad gör polisen när man får ett sådant här fall, vad har polisen för ansvar? Vilka konsekvenser får detta för en person i asylprocessen? Det är otydligt för mig som politiker.

– Att människor som sökt sig hit just efter religiös förföljelse i sitt hemland och upplever samma sak här, det är totalt oacceptabelt. Någon typ av åtgärd krävs nog att regeringen kommer fram med tillsammans med Migrationsverket, säger Désirée Pethrus.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Utan apostlar saknas missionellt perspektiv

Ledare Nya testamentet beskriver de femfaldiga tjänstegåvorna i Kristi kropp: apostlar, profeter,... lördag 4/7 00:00

Vi behöver inte springa tills vi spyr.

Ungkrönika Ungkrönika. Jag har ofta svårt att göra saker till hundra procent. När jag spelade innebandy aktivt hade jag en... lördag 4/7 00:00

Nytt franskt styre ska presenteras på onsdag

Frankrikes regering avgår, meddelar det franska presidentämbetet i ett uttalande. Ersättare till... fredag 3/7 18:00

Kan vi synda utan att förlora frälsningen?

Mot väggen Kan en pånyttfödd kristen synda utan att förlora frälsningen? /Linda