Herrenavskyr falsk våg, full vikt behagar honom. När högfärd kommer följer förakt, men vishet finns hos de ödmjuka.
Ordspråksboken 11:1–2

Världen idag

Foto från 2013 års kyrkomöte som var i Uppsala universitets aula. Foto: Bertil Enevåg Ericson/TT

"Horribelt att vilja ta bort väjningsrätten för präster"

Inför höstens kyrkomöte finns förslag på att fasa ut rätten för präster som av teologiska skäl inte kan tänka sig att viga samkönade par. En rundringning till flera nomineringsgrupper visar på ett oklart läge inför att frågan ska behandlas i höst, och hos vissa finns en ilska över att det här ens kommer upp till diskussion.

Nyheter · Publicerad 00:00, 3 sep 2015

Världen idag har i flera artiklar under sommaren berättat om motioner från såväl socialdemokrater som folkpartister inför höstens kyrkomöte som rör väjningsrätten i Svenska kyrkan.

Det finns förslag på att fasa ut den genom att enbart präster som vill viga samkönade par ska antas framöver, och förslag på att göra en översyn av hur detta hanteras av kyrkan.

– Jag hoppas inte att någon präst som söker sig till Svenska kyrkan och ser detta som ett framtidsyrke har en sådan ojämställd människosyn, sa S gruppledare i kyrkomötet, Olle Burell, till Världen idag tidigare och syftade på präster som inte vill viga homosexuella.

Ett beslut om att slopa väjningsrätten skulle sannolikt också få följder för flera grupper som verkar nära eller inom Svenska kyrkan, såsom EFS och Oas-rörelsen, med en konservativ teologi.

Socialdemokraterna är kyrkomötets överlägset största grupp med 73 av totalt 251 mandat. Deras förslag väger således tungt, och som nämndes ovan finns alltså också liberaler som driver en liknande linje.

Världen idag har gjort en rundringning till andra stora nomineringsgrupper för att få en bild av hur utgången kan bli när frågan kommer upp senare i höst vid kyrkomötets förhandlingar.

Från den näst största nomineringsgruppen POSK (Partipolitiskt obundna i Svenska kyrkan) som har 38 mandat, meddelar man att man fortsatt står för att två äktenskapssyner ska rymmas i kyrkan.

Carina Etander Rimborg som är informatör hänvisar till deras handlingsprogram där det står att det är:
"angeläget att respektera både dem som anser att äktenskap borde vara reserverat för relationen mellan en man och en kvinna och dem som omfattar den nya utvidgade synen på äktenskapet".

– Jag känner inte till någon diskussion om att vi skulle ändra hållning i den frågan, säger hon.

Borgerligt alternativ med 31 mandat har ännu inte diskuterat de motioner som ska behandlas, meddelar Olle Reichenberg som är vice gruppledare.
– Frågan har inte varit uppe på flera år, vår utgångspunkt är den uppfattning vi haft tidigare att väjningsrätten ska finnas, säger han, men betonar att man alltså ännu inte diskuterat frågan inför hösten.

– Vi har inte ändrat oss utan står bakom det beslut som tidigare tagits om väjningsrätten, säger Conny Tyrberg, som är Centerpartiets gruppledare i kyrkomötet där Centerpartiet har 30 mandat.

Några som är splittrade i frågan är Miljöpartister i Svenska kyrkan, som har tolv mandat.

– Jag har inte en färdig analys för hela gruppen men upplever att finns olika åsikter om att avskaffa det undantag som nu finns. Det finns flera personer som tycker att vi ska göra det, säger Magnus Gunnarsson, som är sekreterare i gruppen.

Och en del är upprörda över att frågan över huvud taget är uppe för debatt bara några år efter kyrkoledningens löfte om väjningsrätt.
Kristdemokrater i Svenska kyrkan, som sitter på tolv mandat, sågar motionerna.

– Vi har inte vigselplikt, i äktenskapsbalken står att varje samfund, varje pastor, präst och vigselförrättare, avgör. Vigselplikt finns inte i svensk lag. Det är horribelt att man vill ta bort det här nu efter löftet man gav, säger Bertil Olsson, ordförande i gruppen.

Han tror inte att förslaget om slopad väjningsrätt går igenom i höst, "men kanske om några år".

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se 

Hbtq-frågan kommer att splittra många frikyrkor

Ledare Det råder religionsfrihet i Sverige. Det gäller även enskilda pastorers syn på hur Skriftens texter... fredag 31/3 00:10

Svenska städer i topp när EU gör stor knarkmätning

Droger. EU har sammanställt en rekordstor undersökning av avloppsvatten i jakt på lärdomar om européers... lördag 1/4 18:00

Hockeyn borde ta lärdom av fotbollen

Nyhetskommentar Hällevik, ett gammalt fiskeläge som förvandlats till badort, är en tätort på Listerlandet i... fredag 31/3 00:00