Herren ska bevara dig från allt ont, han ska bevara din själ. Herren ska bevara din utgång och din ingång, från nu och till evig tid.
Psaltaren 121:7-8

Världen idag

Hoppets stjärna firar 50 år med konsertkvällar

Hoppets stjärna firar 50 år med givarfest på flera orter, i form av konsertkvällar med sångaren Frank Ådahl. Han har även skrivit organisationens jubileumslåt, Hoppet andas, som släpptes nyligen. Det är en duett mellan Ådahl och verksamhetschefen Ulrika Kallin Eriksson.

Nyheter · Publicerad 11:07, 21 feb 2020

1970 öppnade Erik Gunnar Eriksson det första barnhemmet i Brasilien, med namnet Hoppets stjärna. Det utvecklades till den kristna hjälporganisationen, som nu firar 50 år av sociala insatser utöver världen.

I helgen hölls de första jubileumsfesterna i Lycksele och Storuman. Givarna bjöds på tårta och konsert med Frank och Carina Ådahl, tillsammans med lokala körer.

– Det var jätteroligt. Den glädje vi kände över att möta dem som gjort allt detta möjligt var så äkta. Det här är något vi gör tillsammans med våra givare, säger Lennart Eriksson, medgrundare och son till grundaren Erik Gunnar Eriksson.

Frank Ådahl har skrivit jubileumslåten Hoppet andas, som handlar om Hoppets stjärnas arbete bland barn i fattigdom. Den har spelats in som en duett mellan Ådahl och organisationens verksamhetschef Ulrika Kallin Eriksson.

I samband med låtsläppet lanseras en insamling för ett skolbygge på Filippinerna. Sedan 1987 har Hoppets stjärna drivit en skola för 1 800 barn i slumområdet Taytay utanför Manila. Skolan syns i musikvideon för jubileumslåten på Youtube.

– När vi kom dit var det en soptipp, men den är bortbyggd nu. 70 000 barn har tagit examen sedan dess. Förra året byggde vi även en fristad för flickor med besvärliga hemförhållanden och övergrepp, berättar Lennart Eriksson.

Jubileumsinsamlingen gäller en ny skolbyggnad för årskurserna elva och tolv, som är collegegrundande Senior High School. Grundskolan i landet har blivit tolvårig, enligt amerikansk modell, och den som bara går i tio år får inte ta slutexamen.

På söndag fortsätter 50-årsfirandet med en konsertkväll i Hudiksvall. Därefter står Tibro, Kumla, Gävle och Sundsvall på tur. Till hösten planeras fler arrangemang längre söderut i landet.

– Olika aktiviteter kommer att genomsyra hela året. I mars är vi med under en konsertturné med Samuel Ljungblahd, som liksom Frank Ådahl är ambassadör för Hoppets stjärna. Då har vi fokus på Haiti.

Countrypastorn Gunnar Johansson är en annan ambassadör som håller cafékvällar och talar om organisationens arbete bland romer i Rumänien.

Den glädje vi kände över att möta dem som gjort allt detta möjligt var så äkta.

Migrationsfrågor kräver klokskap snarare än känsloreaktioner

Ledare All politik och myndighetsutövning innebär att försöka finna rätt balans mellan flera olika... lördag 30/9 00:10

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10