På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Mördade ryske regimkritikern Boris Nemtsov begravdes i Moskva på tisdagen. Bland dem som tog farväl fanns oppositionsledarna Mikhail Kasianov (t h) och Ilja Jashin (2:a fr h). Foto: Pavel Golovkin/AP TT

”Hoppet dog med Nemtsov”

På tisdagen begravdes den mördade starkt Putinkritiske oppositionsledaren Boris Nemtsov. Med Nemtsov dog också hoppet om förändring i Ryssland, menar regimkritikern Garry Kasparov.

Nyheter · Publicerad 00:00, 4 mar 2015

Raden av ryska regimkritiker som mördats blev ännu längre på fredagen, då 55-årige oppositionsledaren Boris Nemtsov, på 1990-talet tippad att bli president Jeltsins efterträdare, sköts till döds utanför Kreml. Inte heller den här gången ses det som troligt att någon ansvarig för mordet kommer att ställas inför rätta – även om president Vladimir Putin tillsatt en utredning.

Mordet var av allt döma professionellt utfört. Nemtsov sköts i ryggen med flera skott under en kvällspromenad nära Kreml. I Ryssland debatteras mordet vilt och i de statliga tv-kanalernas debattprogram lägger många skulden på västvärlden, som ska vara ute för att "provocera" – en formulering som också Putin använt. Bland regimkritiker pekas president Putin ut som ytterst ansvarig, men andra menar att det inte är troligt att Putin är inblandad.

– Sannolikt är det element ur hans egen säkerhetstjänst som står bakom och det är pinsamt för honom att han inte kontrollerar dem. Det är därför han nu har gett order om en snabb utredning. Det säger ryska säkerhetspolitiska experten Pavel Felgenhauer till Svenska Dagbladet.

Med mordet på Nemtsov var det inte bara en ledande oppositionsröst som försvann, utan också hoppet om en ändrad riktning för Ryssland. Detta enligt Garry Kasparov, tidigare schackvärldsmästare och numera frispråkig demokratiförkämpe.

– Boris hoppades, fåfängt som vi förstår, att se någon form av fredlig övergång till en normal, civiliserad, demokratisk regering, säger Kasparov till Reuters. Enligt Kasparov sänder mordet ett tydligt budskap.

– Det är en signal till alla som ägnar sig åt oppositionella aktiviteter att inga regler gäller längre. Vi kommer inte att slösa bort tid på att åtala dig ... Vi kommer helt enkelt att eliminera dig.

När Nemtsov mördades höll han på att färdigställa en rapport som han menade skulle bevisa Rysslands inblandning i upproret i Ukraina. Bara några timmar före mordet angrep han Putin hårt i en intervju i radiokanalen Ekho Moskvy, uppger AP. Nemtsov anklagade presidenten för att ha störtat Ryssland in i en kris genom sin "galna, aggressiva och dödliga" krigföring mot Ukraina.

Nemtsov berättade i en intervju i tidningen Sobesednik nyligen att hans 86-åriga mamma oroades för att Putin skulle få honom mördad för hans oppositionella aktiviteter, skriver AP.

Han fick frågan om han själv var orolig, och svarade:
– Om jag vore rädd skulle jag inte leda ett oppositionsparti.

En av sina sista intervjuer gav Nemtsov till Financial Times, där han attackerade Putin mycket hårt.

Tidningen publicerade i söndags några av citaten, bland annat dessa:
– Putin är mycket farlig ... I Sovjetunionen fanns åtminstone ett system och besluten fattades i Politbyrån. Beslut om krig, beslut om att döda personer, fattades inte av Breznjev ensam, eller av Andropov, men det är så det fungerar nu.

– Putin följer Goebbels principer: Propaganda måste vara primitiv, sanningen har ingen betydelse, budskapet måste vara enkelt och måste repeteras många gånger. Och måste vara extremt känslosamt.

I söndags samlades tiotusentals ryssar i Moskva till vad som skulle ha varit en demonstration mot Putin, med Nemtsov som en av organisatörerna. I stället blev det nu en sorgemarsch för att hedra hans minne. "Han dog för Rysslands framtid" stod det på plakat i demonstrationståget, men framtidshoppet verkar nu svagt. Mark Galeotti, en av USA:s ledande Rysslandsexperter, konstaterar att uppslutningen var god, men att stämningen var dyster.

– Man kunde känna att det var chock och skräck, snarare än hopp, eller initiativ, som fick människor att sluta upp, säger Galeotti enligt EU Observer.
Garry Kasparov är också mycket pessimistisk i Reutersintervjun.

– Jag ser ingen chans för Ryssland att nu röra sig från Putins brutala diktatur till något som ens kan bli så milt som det var för tio år sedan, säger Kasparov.

David Högfeldt
david.hogfeldt@varldenidag.se

Var lugn – jordens resurser kommer att räcka till för alla

Ledare Att världens befolkning växer framställs ofta som ett hot mot mänskligheten. Men för oss som tror... torsdag 6/5 00:10

Tänk om värme blev den känsla människor associerar till när de tänker på kristna?

Ledarkrönika I vår församling har vi tre värderingsord som vi håller högt. De tre orden är: varmt, relevant och... torsdag 6/5 00:00

Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier