Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Hopp präglade gudstjänster när kyrkor sände på webben

Välj hopp och tro i stället för fruktan i dessa tider av coronaspridning. Det var budskapet i flera av söndagens predikningar, då många församlingar hade ställt in sina gudstjänster och sände via internet. Hillsong berättar att deras gudstjänst har fått över 30 000 visningar på Facebook och Youtube.

Nyheter · Publicerad 15:44, 16 mar 2020

Många kyrkor ställer in sina gudstjänster efter regeringens beslut att förbjuda sammankomster med mer än 500 personer, något Världen idag skrev om i lördagens e-tidning.

Flera församlingar sänder i stället via internet och uppmuntrar sina smågrupper att samlas i hemmen och följa gudstjänsterna tillsammans.

Livets ord uppskattar att deras webbgudstjänst sågs av över 5 000 personer på söndagen.

”Många samlades med vänner, familj eller sin hemgrupp. Andra låg hemma i sin soffa eller säng och tittade därifrån”, skriver församlingen på Instagram.

Rubriken på pastorn Joakim Lundqvists predikan var ”Frukta Gud – men inget annat”. Han påminde om att frasen ”Frukta inte” förekommer 153 gånger i Bibeln.

– Det är överlägset Bibelns vanligaste uppmaning, sade han.

Varje dag har vi ett val att frukta det som omständigheter, känslor eller nyheter säger till oss eller att vända oss till Gud och vörda det som han säger om vår situation, konstaterade Joakim Lundqvist.

Han påpekade också att namnet ”corona” betyder ”kungakrona”.

– Det är som att det här viruset ropar ut till hela världen: ”Fall ner och tillbe mig. Jag är konungen.”

Men det är Jesus som är kungars kung och han har inte sagt sista ordet, fortsatte Joakim Lundqvist, men betonade att det inte betyder att vi ska bete oss dumdristigt.

– Jag hörde någon kristen som sade: ”Vadå handsprit? Jag ska tro på Gud.” Kära vän, det går jättebra att tro på Gud och använda handsprit också, sade Lundqvist.

Hillsongs pastor Andreas Nielsen var inne på samma spår när han predikade om att vi inte behöver drivas av rädsla och bekymmer över sådant som vi inte kan kontrollera.

– Vad sätter jag mitt hopp till i dag? Det jag själv oroar mig över eller försöker hålla fast vid och som verkar glida mig ur händerna? Eller till Gud som säger att han är den fasta klippan, som aldrig rubbas ens under de här omständigheterna?, sade han och fortsatte:

– Jag säger inte sluta tvätta händerna och hoppas på Gud. Jag säger tvätta händerna och hoppas på Gud.

Anderas Nielsens kollega Eric Liljero berättar att man i skrivande stund haft 31 279 visningar av söndagens gudstjänst på Facebook och Youtube.

”Vi vet att många tittar tillsammans, inte minst våra connectgrupper”, skriver han till Världen idag.

Pastorn Ike Ohajekwe i New Life Church, Stockholm, predikade också på temat hopp.

– Fruktan har släppts ut över världen på ett nytt sätt. Det är så mycket som är osäkert, men en sak är väldigt säker, vi vet att vi kan lita på Jesus. Han har kontroll och han älskar oss, sade han i webbgudstjänsten och betonade att vi ska ta myndigheternas rekommendationer på allvar.

– Bli inte religiös, men försäkra dig om att ångest och rädsla inte kommer in i din själ så att den börjar kontrollera dina val och beslut. På samma sätt som du tvättar dina händer regelbundet, låt Herren skölja och tvätta din själ.

Andra församlingar som ställde in sina gudstjänster och i stället sände över internet var bland annat Filadelfiakyrkan, Citykyrkan och Sankta Clara kyrka i Stockholm, liksom Lifecenters campus i fyra städer.

I flera av de kyrkor som samlar färre än 500 personer firades gudstjänst som vanligt, samtidigt som man sände via webben. Så gjorde exempelvis Pingstkyrkan i Jönköping, Korskyrkan i Stockholm, Kristet Center Örebro och Lugnetkyrkan i Falun.

Kära vän, det går jättebra att tro på Gud och använda handsprit också.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00