HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Köerna ringlade långa när Tunisien gick till val i söndags, och valdeltagandet blev också högt och hamnade på cirka 90 procent. Foto: Scanpix

Hopp och oro efter valet i Tunisien

Valdeltagandet låg upp emot 90 procent när den tunisiska befolkningen gick till val i söndags, nio månader efter att president Ben Ali störtades och den arabiska våren började spira. Men det finns starka orosmoment kvar efter att rösterna räknats.

Nyheter · Publicerad 00:00, 26 okt 2011

Det var en historisk dag i Tunisien när vallokalerna öppnade på söndagen. Annelie Enochson (KD) var på plats som valobservatör för säkerhetsorganisationen OSSE:s räkning och är glad över det hon fick se.
– Inte sedan 1956 har man haft ett riktigt val men det märktes att man tog detta på största allvar och att alla verkligen ville göra rätt och försökte följa reglerna till punkt och pricka. Det medförde att det tog väldigt lång tid, vissa fick köa tre, fyra timmar för att få rösta, berättar hon för Världen idag.

Det höga valdeltagandet är verkligen hoppingivande menar hon, och säger att valarbetarna var mycket strikta med att var och en skulle ta sitt personliga ansvar och inte påverkas i röstningsprocessen. Mindre glad är hon över att det islamistiska partiet, tidigare förbjudna al-Nahda, i hennes valkrets fick runt hälften av rösterna och i valet väntas bli största parti, dock utan egen majoritet.
– Det känns inte bra med tanke på partiets nära koppling till Muslimska brödraskapet och deras syn på behovet av sharia-lagar.
Själva framställer sig al-Nahda dock som moderna och redo att samarbeta. Enochson tror att en anledning till det islamistiska partiets framgång är att de andra, "mer moderna" partierna var otroligt många och uppsplittrade.
–  Totalt skulle 117 partier ställa upp, i slutändan var det cirka 80 som deltog, det är inte lätt att hitta skillnader och vilka som står för mina värderingar bland 80 partier.

Övergångspresidenten Foued Mebazaa har meddelat att han kommer att avgå när röstningen är genomförd. I samband med valet i Tunisien utser man en konstituerande församling . där 217 personer väljs med uppdraget att ta fram en ny konstitution och bestämma vilken övergångsregering som ska styra. Någon gång under nästa år väntas det verkliga parlamentsvalet kunna hållas.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...

Trollkonstnären Netanyahu

Det israeliska valet är över och resultatet blev som förväntat en seger för högersidan. Netanyahu lyckades till och med leda Likud till att bli det...