Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Hönökonferensen – för både unga och äldre

Sommarveckan på vackra Hönö i Göteborgs skärgård samlar årligen omkring 15 000 unika besökare. Ett nytt inslag från förra året är ”3talk”, där olika föreläsare får framföra ett kort anförande på ett valt tema.

Nyheter · Publicerad 12:01, 12 jul 2018

Hönö ligger idylliskt i Göte­borgs skär­gård. Många övernattar i stugor, båtar och i tält. En som ligger inne med sin båt under konferensen är Irene Johansson från Skärhamn. Hon har varit på nästan varje konferens i 50 år.

– Det bästa med konferensen är att den finns för alla: barnbarn, tonåringar, föräldrar och oss äldre. När man är ute till sjöss kan man lyssna på närradio. Man får en andlig förnyelse som man tar med sig i sin vardag. Det är också väldigt positivt att se kristna i alla åldrar samlas i en konferens, sade Hönö-veteranen Irene Johansson.

Ett nytt inslag från förra året är ”3talk”, där olika föreläsare får framföra ett kort anförande på ett valt tema. Tisdagens tema var ”Kyrkan som bygger” och leddes av Hönö missionkyrkas pastor Anders Marklund. Talade gjorde Rickard Lundgren, Andreas Hultsten och Jan Sturesson.

Rickard Lundgren är evangelist och har planterat församlingar i över 40 länder. Han betonade vikten av att vi har rätt ordning när vi bygger nya kyrkor.

– Jesus säger att det är på honom som Guds rike byggs. Det är inte vi som ska bygga kyrkan, utan vi ska hjälpa Jesus att bygga sin kyrka.

Varje år under lång tid har församlingar runt om landet tvingats lägga ned. Men på senare år har det också startats många nya församlingar, av vilka många är migrantförsamlingar.

– Någonting håller på att ändras. Det finns inget bättre sätt att lyda Jesu missionsbefallning på än att grunda nya församlingar. Det är att skapa lärjungar, sade Lundgren.

Andreas Hultsten från Svenska bibelsällskapet arbetar med skolsatsningen Bibeläventyret, som handlar om att göra Bibeln tillgänglig för barn i årskurs fyra och fem. De utbildar 100 instruktörer från olika samfund varje år så att fler kan nås med de bibliska berättelserna i skolan.

– Det finns en grupp som inte kan mycket om Bibeln, och det är barn. Därför behöver vi ta Bibeln till skolan och levandegöra de bibliska berättelserna på ett pedagogiskt och roligt sätt, förklarade Hultsten.

Jan Sturesson är internationell ordförande för ICCC (Internationella kristna handelskammaren) och föreläser med jämna mellanrum om arbetets teologi. Han var även ordförande för arbetsgruppen bakom projektet med den nyligen utgivna boken”Hopp för Sverige”.

Han menade att om de som startade Hönökonferensen för drygt 70 år sedan hade kommit tillbaka i dag hade de känt igen sig på konferensen. Men däremot inte i samhället. I dagens Sverige byter orden innebörd och betydelse, enligt Sturesson. Till exempel har ordet synd gått från något man ska undvika till något som är ”syndigt gott”.

– Vi behöver integritet, där vi står fasta för vad vi tror. Vi ska bygga på klippan, Jesus Kristus. En annan grund att bygga på håller inte. Vi ska inte bygga på vårt eget hus utan på Guds, förkunnade Sturesson energiskt.

Under konferensen ges möjligheten till själavårdssamtal med Hanna Möllås samt psykologen Alf B Svensson.

– Under dagtid kan samtal bokas med oss. Vi kan samtala med upp till sex-åtta personer per dag och det är i princip alltid fullbokat. Ofta är det familjeproblem, depression, att Gud verkar långt borta, hur man hanterar barn som vänt Gud ryggen med mera, säger Alf B Svensson.

– Det behövs någon som påtalar att Gud är närvarande trots att under och helanden inte sker. Att Gud finns med även när ett mirakel uteblir, förklarar han.

På konferensen hålls även bibelstudier, som i år leds av den kristne författaren Magnus Malm samt Mikael Tellbe, lärare vid Örebro teologiska högskola. I det stora tältet på tisdagseftermiddagen höll Tellbe sitt andra bibelseminarie i ordningen, vilket handlade om lärjungarna och hur de porträtteras i Markusevangeliet.

– I de sex första kapitlen i Markus är lärjungarna lyckade; de följer Jesus och gör hans gärningar. I resten av evangeliet framställs de som misslyckade; de tvivlar och tävlar vem som är störst.

Att lärjungarna framställs som tvivlare och oförståndiga i Markusevangeliet tror Tellbe har sina poänger.

– Markus ville trösta och uppmuntra sina läsare. Om lärjungarna, vilka blev ledare för de första kyrkorna, var oförståndiga och hade tvivel, visar det på Guds nåd och styrka att använda brustna människor.

Markusevangeliet visar enligt Tellbe på att det inte är så farligt att misslyckas i vandringen med Jesus.

– Ska du vandra med Jesus, var beredd på att misslyckas. Frågan är inte om du misslyckas, utan hur du gör när du misslyckas, förkunnade Tellbe.

Nästa programpunkt var riktad till alla generationer och kallades för Baxna. Familjer, från små barn till pensionärer, samlades i tältet för att se på teater och göra olika aktiviteter tillsammans, bland annat sjunga och spela charader.

Huvudpunkten var Åke Samuelssons, pingstpastor i Alingsås, välkända karaktärer Munken och Kulan, som funnits med på Hönökonferensen under lång tid. Årets berättelser om Munken och Kulan tog avstamp i olika slags familjer som finns beskrivna i Bibeln. Syftet var att utifrån dessa berättelser hjälpa familjer att komma närmare varandra.

– Mose hade två syskon, Aron och Miriam. Syskon kan vara besvärliga, men hjälper oss genom livet. Tar vi hand om dem blir livet bättre, sade den omtyckta Hönö-profilen.

Under kvällsmötet fylldes hela det väldiga tältet. Britta Bolmenäs, pastor i Värnamo Missionskyrka, talade på temat ärlighet.

– Ofta döljer vi våra svagheter och brister med ett fint yttre lager. Men så är det inte i Bibeln, den är väldigt direkt. Det finns inga perfekta personer i Bibeln, utan det kryllar av konflikter som Bibeln inte förskönar.

Bolmenäs lyfte fram att det ofta finns en tyst regel i kyrkan som gör att man låtsas må bra, att äktenskapet är bra eller att tron är stadig, när det i själva verket inte stämmer.

– Lyssnar vi mer på andra personer än på Gud? Fokuserar vi mer på vad folk ska tänka än på den frihet Gud vill ge oss?

– Om Kristus fann dig så värd att älska så att han gick i döden för dig, behöver inte du skämmas för vem du är. Sanningen själv, Jesus, ska göra oss fria. Vi är kal­lade till ett liv i frihet.

Guds rike behöver enligt Bolmenäs människor som varsamt öppnar "ärlighetens portar", där människor, som det står i Romarbrevet 15:7, godtar varandra som Kristus har gjort det.

Bolmenäs avslutade sin predikan med en utmaning till åhörarna:

– Hur kan jag bli en del av byggandet av ärlighetens kyrka? frågade Bolmenäs tankeväckande.

Frågan är inte om du misslyckas, utan hur du gör när du misslyckas.

Hönökonferensen

Datum: 7–15 juli

Var: Hönö

Arrangör: Den lokala missionskyrkan på Hönö

Antal besökare: Omkring 15 000 besökare

Huvudtalare:
Hans Jansson, Britta Bolmenäs, Magnus Malm, Mikael Tellbe

Musikgäster: Malin Abrahamsson

Historia: Konferensen började med så kallade stilla veckor på grannön Öckerö i början av 1920-talet.

Media: Mötena kan streamas på hemsidan honokonferensen.se. Det finns också en speciell konferensapp ”Hönökonferensen”.

Boende: Besökarna bor på olika delar av Hönö. En del tältar strax utanför det stora mötestältet, andra bor i husvagnar. En hel del hyr hus på ön under veckan.

Hemsida: honokonferensen.se

Inspireras av brittisk ensamhetsminister

Ett dödshot för individer och kostnad för samhällsekonomin. Ensamhetens konsekvenser har fått uppmärksamhet i Storbritannien där regeringen lanserat...

Trettio år i fängelse för ett förlorat barn

Ledare Lagstiftning Trettio år är en lång tid för den som sitter i fängelse. I Sverige är det ett straff som så gott som aldrig utdöms. Snitt-tiden i fängelse för så...

Ny ”tv-skatt” kan drabba döda

Politik. Att riksdagen inför en "tv-skatt" utan att samtidigt öka kraven på public service, och som till och med kan drabba döda, väcker stark kritik. En av...