Vår nöd, som är kortvarig och väger lätt, bereder åt oss en väldig och överväldigande härlighet som väger tungt och varar för evigt.
2 Korintierbrevet 4:17

Världen idag

Hon kräver krafttag mot judehatet i skolan

Rapporten om utbredd antisemitism i Malmös skolor, som Världen idag tidigare berättat om, har nu fått stort genomslag på nationell nivå. Nina Tojzner på Judiska ungdomsförbundet tycker att det är bra att många reagerar starkt.

– Men nu vill vi se handling och resultat, säger hon.

Nyheter · Publicerad 11:00, 19 mar 2021

Gör en genomlysning av skolor i alla Sveriges kommuner för att kartlägga förekomsten av antisemitism och dess uttryckssätt.

Det föreslår representanter för Judiska centralrådet, World Jewish Congress och Judiska ungdomsförbundet i en debattartikel i Expressen.

Man utgår från den rapport om situationen i Malmös skolor som nyligen presenterades. Där berättas det att judiska elever får höra saker som: ”Snåla jude! Jag ska gasa dig!” eller uppleva hur andra elever ”heilar” mot dem utan att ens lärare säger ifrån.

Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, har undertecknat artikeln och säger till Världen idag att Malmö sannolikt inte är ensamt om problemen.

– Jag tror inte att Malmö är unikt, problem med antisemitism på skolor finns i andra delar av landet också.

Rapporten har väckt starka reaktioner och renderat ledare i riksmedier.

– Överlag är reaktionen att många blir bestörta. Det är bra och något vi antagit skulle hända. Personligen vill jag inte bara se reaktioner utan resultat.

Förslaget att genomlysa skolor i fler städer för att få bukt med judehatet har vunnit gehör bland annat hos Vänsterpartiet i Stockholm. Även V:s partiledare Nooshi Dadgostar har i sociala medier ställt sig positiv till förslaget. Men Judiska ungdomsförbundet är inte imponerade. På Twitter svarar man på Stockholmsvänsterns förslag:

”Vi välkomnar alla som vill delta i kampen mot antisemitism. En bra start från V vore att berätta för sitt ungdomsförbund att sluta sjunga antisemitiska sånger.”

Världen idag har tidigare rapporterat om att Ung Vänster vid sin kongress i januari sjöng en sång om att ”krossa sionismen”. Varken V eller Ung Vänster har velat ta avstånd eller svara på frågor om händelsen.

Nina Tojzner menar att detta är ett ”perfekt exempel” på varför det är så viktigt att förstå vad antisemitism är.

– Det kan vara obekvämt att erkänna problem med antisemitism i de egna leden.

Hon hänvisar till definitionen från International Holocaust Remembrance Alliance, som också Sverige ställt sig bakom.

– Det finns legitim kritik mot Israel, men det finns en gräns. Sjunger man krossa sionismen menar man att Israel inte ska existera, då är det antisemitism. Hade detta varit mer etablerat i Sverige hade Vänsterpartiet nu tagit itu med sitt eget ungdomsförbund.

Rapporten om hur antisemitismen drabbar elever har också lett till en parallell debatt om oviljan hos etablerade röster att medge att den stora invandringen från Mellanöstern till Sverige spelar in.

När DN på sin ledarsida lyfte problemet utifrån rapporten skrev man att antisemitismen frodas ”hos nazistgrupper som NMR”, ”vänsterns ’Israelkritiker’”, ”svenska Trumpanhängare” och ”vaccinmotståndare”.

”Ännu en välmenande ledarartikel om antisemitismen i Sverige som knappt nämner, utan som bäst hintar, att det växande judehatet främst kommer från invandrargrupper med rötter i Mellanöstern. Alla som skriver om detta men låter bli att tala klarspråk är medskyldiga till problemet”, menar skribenten Benjamin Katzeff Silberstein på Twitter.

Ännu en välmenande ledarartikel om antisemitismen i Sverige som knappt nämner, utan som bäst hintar, att det växande judehatet främst kommer från invandrargrupper med rötter i Mellanöstern.

Både möjligheter och faror med ett mediedominerat samhälle

Ledare Drottning Elizabeth II symboliserar på flera områden de stora förändringar som skett i västvärlden... lördag 24/9 00:10

Putin trappar upp sitt krig – hur ska vi som kristna tänka?

Ledare I helgen har Vladimir Putin annonserat ”folkomröstningar” i de ockuperade regionerna Luhansk,... fredag 23/9 00:10

Hemliga dokument får granskas i Trump-utredning

USA. USA:s justitiedepartement får återigen tillåtelse att granska de hemliga dokument som beslagtogs... söndag 25/9 07:00

Om kristenheten och valresultatet

Ledarkrönika Sverige är i process att få en ny regering. Sådana lägen, när fasta strukturer luckras upp, fogas... torsdag 22/9 00:10

Klimatkamp utan Gud kan skada både samhälle och miljö

Ledare Tolv klimataktivister limmar fast sig själva på E4:an med trafikkaos och livsfara för människor som... torsdag 22/9 00:10

Pingstledare ska inspireras, utrustas och utmanas

Konferens. Den årliga konferensen Pingst Ledare är till för alla som i pingstförsamlingar runt om i Sverige... lördag 24/9 18:00

Därför backar Kyrkornas världsråd i Israelkritiken

Israelkommentar I efterdyningarna av det svenska riksdagsvalet har det noterats att de unga väljarna skiljer sig...
Följ Världen idag i sociala medier