Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Hon kräver krafttag mot judehatet i skolan

Rapporten om utbredd antisemitism i Malmös skolor, som Världen idag tidigare berättat om, har nu fått stort genomslag på nationell nivå. Nina Tojzner på Judiska ungdomsförbundet tycker att det är bra att många reagerar starkt.

– Men nu vill vi se handling och resultat, säger hon.

Nyheter · Publicerad 11:00, 19 mar 2021

Gör en genomlysning av skolor i alla Sveriges kommuner för att kartlägga förekomsten av antisemitism och dess uttryckssätt.

Det föreslår representanter för Judiska centralrådet, World Jewish Congress och Judiska ungdomsförbundet i en debattartikel i Expressen.

Man utgår från den rapport om situationen i Malmös skolor som nyligen presenterades. Där berättas det att judiska elever får höra saker som: ”Snåla jude! Jag ska gasa dig!” eller uppleva hur andra elever ”heilar” mot dem utan att ens lärare säger ifrån.

Nina Tojzner, generalsekreterare i Judiska ungdomsförbundet, har undertecknat artikeln och säger till Världen idag att Malmö sannolikt inte är ensamt om problemen.

– Jag tror inte att Malmö är unikt, problem med antisemitism på skolor finns i andra delar av landet också.

Rapporten har väckt starka reaktioner och renderat ledare i riksmedier.

– Överlag är reaktionen att många blir bestörta. Det är bra och något vi antagit skulle hända. Personligen vill jag inte bara se reaktioner utan resultat.

Förslaget att genomlysa skolor i fler städer för att få bukt med judehatet har vunnit gehör bland annat hos Vänsterpartiet i Stockholm. Även V:s partiledare Nooshi Dadgostar har i sociala medier ställt sig positiv till förslaget. Men Judiska ungdomsförbundet är inte imponerade. På Twitter svarar man på Stockholmsvänsterns förslag:

”Vi välkomnar alla som vill delta i kampen mot antisemitism. En bra start från V vore att berätta för sitt ungdomsförbund att sluta sjunga antisemitiska sånger.”

Världen idag har tidigare rapporterat om att Ung Vänster vid sin kongress i januari sjöng en sång om att ”krossa sionismen”. Varken V eller Ung Vänster har velat ta avstånd eller svara på frågor om händelsen.

Nina Tojzner menar att detta är ett ”perfekt exempel” på varför det är så viktigt att förstå vad antisemitism är.

– Det kan vara obekvämt att erkänna problem med antisemitism i de egna leden.

Hon hänvisar till definitionen från International Holocaust Remembrance Alliance, som också Sverige ställt sig bakom.

– Det finns legitim kritik mot Israel, men det finns en gräns. Sjunger man krossa sionismen menar man att Israel inte ska existera, då är det antisemitism. Hade detta varit mer etablerat i Sverige hade Vänsterpartiet nu tagit itu med sitt eget ungdomsförbund.

Rapporten om hur antisemitismen drabbar elever har också lett till en parallell debatt om oviljan hos etablerade röster att medge att den stora invandringen från Mellanöstern till Sverige spelar in.

När DN på sin ledarsida lyfte problemet utifrån rapporten skrev man att antisemitismen frodas ”hos nazistgrupper som NMR”, ”vänsterns ’Israelkritiker’”, ”svenska Trumpanhängare” och ”vaccinmotståndare”.

”Ännu en välmenande ledarartikel om antisemitismen i Sverige som knappt nämner, utan som bäst hintar, att det växande judehatet främst kommer från invandrargrupper med rötter i Mellanöstern. Alla som skriver om detta men låter bli att tala klarspråk är medskyldiga till problemet”, menar skribenten Benjamin Katzeff Silberstein på Twitter.

Ännu en välmenande ledarartikel om antisemitismen i Sverige som knappt nämner, utan som bäst hintar, att det växande judehatet främst kommer från invandrargrupper med rötter i Mellanöstern.

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier