I min nöd ropade jag till Herren och Herren svarade mig och ställde mig på rymlig plats.
Psaltaren 118:5

Världen idag

Att sprida erfarenheter från Kungsportskyrkans friskvårdsarbete. Det är ett inslag i Åsa Björks nya tjänst inom Europeiska kristna sportalliansen (ECSU). "Sporten är ett språk som alla förstår", säger hon. Foto: Jonas Adolfsson

Hon blir inspiratör för sportmission i Europa

Att inspirera församlingar till sportmission. Det uppdraget tilldelas nu svenska Åsa Björk av Europeiska kristna sportalliansen (ECSU). – 80 procent av européerna tittar på eller utövar idrott varje vecka, säger Åsa som är anställd friskvårdspastor i Kungsportskyrkan i Huskvarna.

Nyheter · Publicerad 10:40, 14 mar 2016

ECSU är paraplyorganisationen för sportmission i Europa. Och det uppdrag man nu ger Åsa Björk är helt nytt. Samtidigt fortsätter hon i sin tjänst som friskvårdspastor på Kungsporten i Huskvarna. Det är just detta arbete som i hög grad väckt intresse på europeisk nivå. I Kungsporten tränar 1 200 personer varav endast cirka 200 tillhör församlingen.

– Jag har ju känt mig som missionär här i min hemförsamling, säger Åsa Björk när Världen idag möter henne på arbetsplatsen i Huskvarna.

Hon berättar att ett antal människor kommit till personlig tro, flera av dem efter att ha jobbat som frivilliga i friskvårdsarbetet.

Åsa Björk lyser nu av förväntan inför det nya uppdraget inom ECSU.

– Att få se Guds församling växa på platser i Europa som är vita fläckar känns otroligt härligt.

Åsas nya uppdrag handlar om hjälpa lokala församlingar i Europa att upptäcka sporten som redskap för evangelisation. Hon kommer även att dela med sig av sina erfarenheter från Kungsporten till församlingar som är intresserade av att starta friskvårdsarbete. De ska även kunna göra studiebesök i Huskvarnaförsamlingen. Enligt Åsa uppfattas den som ganska unik.

– Det finns visserligen ett jättefint kristet sportcenter i Tyskland och ett i Spanien. De drivs antingen av missionärer eller kristna affärsmän, men det är inte – som i fallet Kungsportskyrkan – en lokal församling som äger visionen, förklarar hon.

Till Åsas fördel talar även hennes och makens erfarenhet av tio års missionsarbete bland palestinska flyktingar i Mellanöstern. Där jobbade de med sport som viktig plattform.

– Jag talar arabiska och utifrån de förändringar som nu sker i Europa kan mina erfarenheter vara en fördel, säger Åsa som ser stora möjligheter till sportmission i de stora nyinvandrade befolkningsgrupperna från Mellanöstern, inte minst de muslimska.

På allvar börjar äventyret i maj. Då är Åsa med och leder en stor konferens för ECSU i Turin i Italien.

– Där kommer vi att dela med oss av 50 års erfarenhet av att bedriva sportmission, förklarar Åsa Björk.

Från ECSU hoppas man på delegater från 40 europeiska länder och man möts för att inspirera varandra.

– Vi tror att sport kan vara ett redskap för dem att förkunna evangelium i sina länder. 80 procent av européerna tittar på eller utövar idrott varje vecka. Detta är nästan en onådd folkgrupp, säger Åsa Björk. Samtidigt är den evangeliska kyrkan liten i flera av Europas länder, påpekar hon.

I många av länderna är sportmission fortfarande jungfrulig mark. Bland undantagen finns Storbritannien, ett land som, enligt Åsa Björk, haft sportmission i 35 år.

– Där finns nu 40 olika arbeten med sportmission. Även Tyskland är jättestort, liksom Holland, berättar hon.

En målsättning för ESCU är att inom tre år se sportmission etablerat i de 618 städer i Europa som har mer än 100 000 invånare. Allra mest effektivt kan sportmission bli i Europas mer svårevangeliserade länder, menar Åsa Björk. Hon nämner som exempel Albanien och Grekland.

– Ju mer restriktivt ett samhälle är mot kristen tro, desto mer effektiv kan sporten vara. I vissa länder kanske du inte ens kan bjuda in öppet till evangelikala möten. Men sporten är ett språk som alla förstår. På den vägen kan vi nå fram till människor med evangeliet.

European Christian Sports Union

Är en paraplyorganisation för 25 organisationer inom sportmission runtom i Europa.

Startades för 35 år sedan.

Arbetar med att inspirera församlingar till evangelisation och lärjungaskap med sport som redskap.

Bygger på Lausannedeklarationen och tron på Jesus som enda vägen till Gud.

Har ett ledningsteam med cirka 10 ledare från olika delar av Europa.

Både principer och hänsyn behövs i migrationspolitiken

Ledare Många har berörts av medierapporteringen om treårige Tim som ska utvisas från sitt trygga... torsdag 23/9 00:10

”Allt fler vill prata om att ta sig ur gäng”

Kriminalitet. Samtalen som handlar om att man sitter fast i ett gäng och inte vet hur man ska ta sig ur har ökat... torsdag 23/9 10:50

Vilken föreställning har du om Gud?

Inför söndag Det finns många söndagar som bär namnet ”efter Trefaldighet”. Tjugofem stycken, faktiskt, men alla... torsdag 23/9 00:00

S-regeringen behöver läka relationen till Israel

Ledare Utrikesminister Ann Linde har äntligen haft kontakt med sin israeliske motpart, Yair Lapid. Det... torsdag 23/9 00:00

Ultraliberale Justin Trudeau får sitta kvar efter Kanadas val

Nyhetskommentar Kanadas närmast ultraliberala omvandling i mångfalds-, människovärdes- och familjefrågor kan...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier