Han har kommit och förkunnat frid för er som var långt borta och frid för dem som var nära.
Efesierbrevet 2:17

Världen idag

Hon är glad för ett samvete som begränsar i vissa lägen

Den 4 november faller faller domen i Nyköpings tingsrätt. Då ska rätten ha tagit ställning till Linda Steens önskan om upprättelse gentemot Sörmlands läns landsting som brutit hennes kontraktsanställning som barnmorska för att hon inte vill arbeta med aborter.

Nyheter · Publicerad 08:30, 31 okt 2016

Det är ett par veckor kvar till domen och Linda Steen är i Bryssel, inbjuden att träffa journalister genom juristorganisationen Alliance Defending Freedom.

– Det är viktigt att berätta min historia, framför allt med tanke på att svensk praxis skiljer sig från övriga Europa när det gäller barnmorskor, säger Linda Steen när vi träffas på hotellet inför seminariet.

Den praxis Linda Steen syftar på är möjligheten för barnmorskor att välja bort deltagande i abort, och i stället enbart arbeta med förlossning och nyfödda på BB.

Fast nog hade hon hoppats att det skulle gå att lösa, då, när hon 2015 fick en efterlängtad kontraktsanställning vid Nyköpings lasarett. Den gick ut på att hon fick lön av landstinget under vidareutbildningen till barnmorska, mot att hon lovade att jobba inom landstinget i minst två år efter examen.

Enligt Linda Steen kom varken frågan om aborter eller om hennes inställning till aborter upp i intervjun inför hennes kontraktsanställning.

Och eftersom aborter sällan ingår i vardagen för en barnmorska som arbetar på förlossningen, hade hon inte på allvar förväntat sig några problem – inte ens när hon i ett mejl till sin arbetsgivare flaggade för att hon inte skulle kunna medverka i eventuella sena aborter.

– Jag minns när jag läste om Ellinor [Grimmark] i tidningen för första gången, precis när jag påbörjat min utbildning. Jag tänkte att hon var fruktansvärt modig, och att hon fått ta så mycket i media. Och så flög tanken genom mitt huvud att jag kanske kunde möta samma dilemma, berättar Linda Steen, som just i Bryssel för första gången ska få träffa den första "samvetsömma" barnmorska i Sverige att stämma ett landsting.

– Men jag är en optimist som tror att allt löser sig, och att jag säkert skulle få en vettig dialog med mina chefer om saken skulle komma upp. Men där misstog jag mig.

Ett annat skäl till Lindas Steens optimism var att hennes svägerska redan i flera år arbetat som narkossköterska med samvetsfrihet. Något som sedan både svägerskan och hennes närmaste chef kom att vittna om inför Nyköpings tingsrätt.

Men arbetsgivaren bröt kontraktsanställningen när Linda Steen klargjort sin inställning, och sa att med sådana åsikter, och sådana begränsningar, gick det inte att arbeta som barnmorska i Sörmlands läns landsting. Inte ens på förlossning eller BB.

– De säger att jag har begränsningar som gör det omöjligt för mig att jobba som barnmorska. Men är det då inte bra att vi har ett samvete som "begränsar" oss i vissa lägen? Jag är i alla fall glad att jag har det, säger Linda Steen.

I likhet med Ellinor Grimmark har Linda Steen fått söka sig till Norge – där hon föddes och växte upp – för att arbeta som barnmorska. Där kan man verka som barnmorska även om man inte deltar i abortvården.

– Jag jobbar tre nätter, och är i Sverige en vecka. Än så länge funkar det, säger Linda Steen, som har make och tre barn hemma i Flen.

– De är nog lite stolta, barnen, och tycker det jag gjort är bra. Vi har pratat mycket om det här att man ibland inte tycker som majoriteten. "Det viktigaste är inte att man tycker som alla andra", brukar jag säga, "utan att man har integritet i det man gör".

Linda Steen berättar att hon under hela rättsprocessen har åtföljts av ett starkt minne från när hon själv var barn och gick i lågstadiet.

– Vi firade FN-dagen, den 24 oktober, och gick igenom de mänskliga rättigheterna. Och det var som att det här med "rätten till liv" brände sig fast i mig på något sätt, och att jag insåg att det måste vara den mest fundamentala rättigheten, säger hon.

– Sedan påverkas jag naturligtvis av min kristna tro, som säger att Gud skapade oss redan i moderlivet. Det har jag alltid haft med mig. Och det har bara blivit starkare ju mer jag läst om embryologi, alltså fosterutveckling.

Ellinor Grimmark fick inte rätt i sitt ärende mot Jönköpings läns landsting, och till sommaren går hela familjens flyttlass till Norge.

Men även om man skulle kunna vara tveksam inför Linda Steens utsikter att få rätt gentemot Sörmlands läns landsting, så vägrar hon att vara missmodig.

– Jag är lagd så att jag hoppas, och alltid tror att det som verkar omöjligt ska gå i alla fall. Och hur som helst tycker jag nog att opinionen inte är lika hård som den varit förut. Det verkar vara fler journalister och ledarskribenter som tänker till ett extra varv innan de skriver, säger hon.

– Det finns ju en massa argument när det gäller abort, från kvinnans rätt att bestämma över sin kropp till att väga in fostrets skyddsvärde. Jag tror alla barnmorskor bollar de här argumenten i huvudet hela tiden, och landar i det som väger tyngst för en själv. Och detta, att man landar olika, borde man väl ändå kunna respektera i ett land som Sverige.

Linda Steen var inbjuden till Bryssel för att träffa journalister genom juristorganisationerna Alliance Defending Freedom och Scandinavian Human Rights Lawyers. Den presskonferens som hölls i Europaparlamentet var var ett joint event mellan de två organisationerna.

Jag tror alla barnmorskor bollar de här argumenten i huvudet hela tiden, och landar i det som väger tyngst för en själv. Och detta, att man landar olika, borde man väl ändå kunna respektera i ett land som Sverige.

Förvirrande när kristna ledare kallar muslimer ”trossyskon”

Ledare I ett pluralistiskt samhälle med en mångfald av religioner och livsåskådningar sida vid sida blir... lördag 13/8 00:00

Vårt aktiva ja och nej är avgörande nycklar i Guds rike

Ledare ”Ert ord ska vara ’ja’ eller ’nej’. Allt därutöver kommer från den onde” (Matt 5:37). Jesu ord är... fredag 12/8 00:00

Kairo sörjer de döda i kyrkbranden

Egypten. Minst 41 människor omkom och många skadades i en brand i en koptisk kyrka i Egyptens huvudstad... måndag 15/8 14:32

”Tack vare er har jag lärt känna Jesus”

Inför söndag När jag skriver detta är det mitt i semestern. Flera veckor av att få koppla av, uppleva saker,... torsdag 11/8 00:30

Saklig ideologisk debatt behövs inför valet

Ledare I dag är det exakt en månad kvar till valet. De gångna fyra årens rikspolitik har främst känts som... torsdag 11/8 00:20

Allt fler vårdas för covid på sjukhusen

Pandemin. Spridningen av covid-19 fortsätter öka och allt fler smittade patienter vårdas på sjukhusen. Det... söndag 14/8 08:00

Den 9 Av – en positiv ballast

Israelkrönika Nu på lördag kväll inleder judarna den årliga markeringen av datumet den 9 Av (Tisha b’Av) – sorgen...
Följ Världen idag i sociala medier