Överge inte visheten och den kommer att bevara dig. Älska den och den skall beskydda dig.
Ordspråksboken 4:6

Världen idag

Barry, till höger, och Tony Drewitt-Barlow. Foto: Dan Krauss / AP / Scanpix

Homopar stämmer Church of England

Laglig rätt att ingå äktenskap räckte inte. Nu verkar det som om gay-aktivisterna tänker tvinga kyrkorna på knä och ett homopar tänker stämma Church of England.

Nyheter · Publicerad 09:49, 7 aug 2013

När homoäktenskap legaliserades i Storbritannien för en månad sedan, garanterades samtidig kyrkorna rätten att inte viga. Enligt den nya lagen kan kyrkorna frivillig gå med på att viga samkönade par, men samtidigt sägs att ingen kan tvingas.

I den stundtals upphettade debatt som föregick lagen, uttryckte såväl Church of England som Katolska kyrkan sina farhågor över hur mycket kyrkornas rätt att inte medverka på sikt egentligen kommer att vara värd. För det första var det frågan om i vad mån de lagliga garantierna kommer att hålla i en juridisk prövning, för det andra om det i alla fall inte kommer att sluta med att kyrkorna pressas till att viga samkönade par för att inte dras inför rätta för diskriminering. Andra argument från motståndarsidan var att kyrkorna helt enkelt skulle tvingas att sluta viga över huvudtaget, eftersom de interna lagarna inte tillåter äktenskap mellan samkönade par.

Och nu visar det sig att den kyrkliga misstänksamheten inte var obefogad: knappt har bläcket på det dokument som nu har gjort homoäktenskap till en realitet även i Storbritannien, förrän ett homosexuellt par i Essex kungör avsikten att stämma Church of England.
Det är Christian Post som berättar om Barry Drewitt-Barlow och hans partner Tony, ett av Englands mest kända homopar, som nu tänker ta strid. Paret, som lever i registrerat partnerskap sedan 2006, blev landets första homoföräldar – genom en surrogatmamma – 1999 och har sedan dess fått ytterligare fem barn på samma sätt.
De båda säger sig vara praktiserande kristna och eftersom de vill att barnen ska få se dem gifta sig i en kyrka, tänker de nu dra det kyrkliga lagskyddet inför rätta.

I en intervju i Essex Chronicle säger visserligen Barry Drewitt-Barlow att erkännandet av homoäktenskap i och för sig är ett stort och glädjande steg, men att det ändå är för litet, eftersom samkönade par ändå inte kan få som de vill. Därför "måste" nu han och hans partner övertyga kyrkorna om att de måste handla rätt mot homosexuella och erkänna dem som praktiserande kristna.
- Jag blir upprörd, eftersom jag så gärna vill ha en överdådig ceremoni med hela rubbe. Och även om folk säger att det vi nu har fått är något bra, får jag i alla fall inte det jag vill, säger han till tidningen.

Paret har också talat med en advokat, som tror att de båda faktiskt kan ha något att komma med i rätten. Och enligt konservative justitieminister Crispin Blunt, själv öppet homosexuell, är en sådan utveckling inte helt osannolik. För ett drygt år sedan medgav han att det skydd som lagen ger kyrkorna, kan komma att bestridas i rätten.
Det är dock inte alla som applåderar Essexparets planer. Något förvånande är kanske att några av de hårdaste kritikerna kommer från de egna homoleden. Drewitt-Barlow berättar att han och hans partner har fått veta att de ska vara tacksamma för vad de nu har fått och att de inte ska känna sig som representanter för hela gay-gemenskapen. Men det gör de inte heller, säger han, och tillägger att detta är ett personligt beslut och ingenting de gör på andras vägnar.

Annica Skenberg
redaktionen@varldenidag.se

Evangelisation – nej tack?

Ledare Forskningsinstitutet Barna Group har på uppdrag av Alpha USA gjort en undersökning av kristnas tankar kring evangelisation. Det mest omskakande...

Efter Strandhälls Orbán-attack – får brev från ungersk minister

Familjepolitik. Vi respekterar er politik – kan inte ni respektera vår? Det skriver Ungerns familjeminister till Sveriges socialförsäkringsminister Annika Strandhäll...