Att vörda Herren är början till vishet, att känna den Helige är förstånd.
Ordspråksboken 9:10

Världen idag

Holmberg: ”KD har varit tydligare än Moderaterna”

KD närmar sig M enligt de opinionssiffror som i veckan kom från DN/Ipsos. – KD har gjort en tydlig högersväng och har varit tydligare än Moderaterna, säger Sören Holmberg, seniorprofessor i statsvetenskap vid Göteborgs universitet.

Nyheter · Publicerad 16:46, 29 apr 2019

Avståndet mellan Kristdemo­kraterna och Moderaterna i väljaropinionen är mindre än det varit någon gång tidigare i DN/Ipsos 40 år långa mätserie. KD landar på 12 procent i aprilmätningen, vilket nästan är en fördubbling sedan valet, uppger Dagens nyheter. M däremot ligger 4 procentenheter under sitt valresultat, och hamnar på 16 procent.

– Det som ligger bakom detta är enligt min tolkning att Kristdemokraterna har gjort en tydlig högersväng, inte bara när det gäller flyktingpolitik, invandring och migration, utan överlag, säger Sören Holmberg.

– De har också tydligare än Moderaterna betonat att det finns en politisk möjlighet att ta regeringsmakten genom något slags samtal och närmande till Sverigedemokraterna.

Samtidigt, menar han, har huvudkonkurrenten uppträtt mer splittrat.

– Moderaterna har väl en mer liberal falang och mer av den ”gamla” högergrupperingen, vilket gjort att man inte kunnat vara lika tydliga som KD varit.

Liksom andra analytiker anser Sören Holmberg att KD:s partiledare Ebba Busch Thor spelat en stor roll för uppsvinget.

– Hon har varit en väldigt effektiv kommunikatör av partiets frågor, med början under valrörelsen 2018, där hon spelade en tung roll och bland annat lanserade kärnkraftsfrågan igen i svensk politik, säger han.

Att Ebba Busch Thor förde upp kärnkraften på dagordningen tror Sören Holmberg till stor del hade strategiska skäl.

– Delvis lockar det över väljare från SD, som är det mest kärnkraftpostiva partiet i Sverige. Nu har ju också Moderaterna börjat flagga för att kärnkraften ska byggas ut igen. Så även på det planet närmar sig KD och M SD.

– Man har varit snabbfotad och duktig på att markera åt olika håll, och det kanske är lättare för ett litet parti.

Någon borgerlig allians att tala om inför valet 2022 ser inte Sören Holmberg längre.

– Den skulle få väldiga trovärdighetsproblem med att komma tillbaka som en fågel Fenix. Det reptricket tror jag blir svårt att göra 2022, säger han.

– Det verkligt fascinerande i svensk politik just nu är att KD, som varit mer eller mindre uträknat i många år och knappt kommit över 4-procentsprärren i mätningarna, är uppe och konkurrerar på riktigt i rikspolitiken, säger han.

Han tycker att KD på ett plan ser ut att gå samma väg som tyskat CDU, Tysklands kristdemokratiska union.

– KD började som ett tydligt socialkonservativt parti med kristen frikyrklig bakgrund. Väldigt lite av denna bakgrund finns kvar nu, i alla fall om man lyssnar på retoriken. Snarare blir man allt mer som CDU i Tyskland, som också blivit mer av ett allmänkonservativt parti.

Det verkligt fascinerande i svensk politik just nu är att KD, som varit mer eller mindre uträknat i många år och knappt kommit över 4-procentsprärren i mätningarna, är uppe och konkurrerar på riktigt i rikspolitiken.

Stefan Salmonsson blir pastor i Norge

Församling. Reseevangelisten Stefan Salmonsson, som tidigare varit pastor inom Trosrörelsen i Sverige, har nu installerats som pastor i Sarpsborg i Norge. Han... söndag 13/10 15:00

Tack, Uppdrag Granskning, för samtalet ni öppnat för

Ledare SVT:s Uppdrag Granskning lät sig inte kväsas. Trots att de under Stockholm Pride fick ta emot den negativa utmärkelsen ”Rosa tisteln” av RFSL för... lördag 12/10 00:00

Förbud är den nya liberala friheten

Ledare Sveriges skolväsende vilar på en nära tusenårig kristen grund. Det senaste halvseklet har suddat ut det mesta av kristet innehåll, men... torsdag 10/10 11:55