Nyheter

Hög barnfattigdom problem i Skåne

Barnen kommer att stå i centrum när Kajsa Palo öppnar dagens konferens om fattigdom i Skåne på biografen Spegeln i Malmö.

– I Skåne har vi tyvärr den högsta barnfattigdomen nationellt. Hela 30 procent av alla barn i Malmö kommun är fattiga, och även Landskrona har stora problem, säger Kajsa Palo, som är chef för Samhällsbyggnadsavdelningen på Länsstyrelsen i Skåne.

– Problemet är starkt kopplat till föräldrarnas situation. Barn till ensamstående, arbetslösa och låginkomsttagare har en större utsatthet.
Men samtidigt som Malmö toppar värstingligan i fråga om barnfattigdom, finns här också kommuner med mycket gott välstånd.
– Det tyder på en segregation som kan bero på hur kommunerna bland annat hanterar sitt mottagande av nyanlända och sin bostadsförsörjning, säger Kajsa Palo.

Att arbeta med att ge nyanlända ökade möjligheter till en snabbare och bättre integration, vilket bland annat sker genom samhälls- och hälsokommunikatörer på invandrarnas modersmål, är ett sätt att motverka och förebygga fattigdom, menar hon.
– Men det finns mycket att göra också för låginkomsttagare och arbetslösa. Samarbetet mellan myndigheter måste utgå från en mer holistisk syn på individens situation. I dag tror jag många slussas mellan olika myndigheter som inte har ett helhetsansvar för personen.Eva Janzon >> Fakta Barnfattigdom- År 2006 var barnfattigdomen i Sverige 10,2 procent och 2008 var barnfattigdomen 11,9. Med fattigdom avses hushåll som har en disponibel inkomst under 60 procent av medianinkomsten.

Vill du läsa vidare?

Teckna en prenumeration för att ta del av denna artikel och mer på varldenidag.se.

ERBJUDANDE!
Världen idag DIGITAL

2 månader för 10 kr!

KÖP

Världen idag
DIGITAL

129,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
HELG

159,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Världen idag
PAPPER

189,-

kr/månad ​​​​​​

KÖP

Powered by Labrador CMS