Utdragen väntan tär på hjärtat, uppfylld önskan är ett livets träd.

Världen idag

Även om Texaslagen hittills inte har gått att utmana i domstol, har den fått en del följder, såsom stor ökning av hemaborter och ”abortresor” till närliggande delstater. Foto: Jessica Gow/TT

Hjärtslagslagen i Texas inte hotad

En federal appellationsdomstol i USA har dömt ut det juridiska motståndet mot den så kallade hjärtslagslagen i delstaten Texas.

Lagen förbjuder abort efter den tidpunkt då fostrets hjärta börjar slå, vilket anses vara i sjätte veckan.

Nyheter · Publicerad 15:00, 3 maj 2022

Appellationsdomstolen återvisade en stämningsansökan från abortutförare till en tingsrätt i Texas, med uppmaningen att rätten avvisar alla åtalspunkter, skriver Houston Chronicle.

Beslutet var bara det senaste i den pingpong-match mellan olika rättsliga instanser som inleddes redan innan lagen i fråga trädde i kraft i september 2021.

Liksom tidigare, så även i USA:s Högsta domstol, stupade försöket att utmana lagen på hur den är konstruerad: Det tillkommer inte delstatens myndigheter att se till att abortförbudet upprätthålls. I stället har enskilda medborgare möjlighet att stämma en abortklinik eller alla andra som på något sätt hjälpt en kvinna att göra abort – dock inte kvinnan själv. De kan då dömas till som mest två år i fängelse.

Lagen fortsätter dock att angripas juridiskt från olika håll.

Tidigare i april lämnades en stämningsansökan in i delstaten Austin av en före detta senator, Wendy Davis, och en stiftelse som hjälper kvinnor att betala för abort. De hävdar att Texas­lagen strider mot författningen.

Bortsett från att Texaslagen till följd av sin konstruktion hittills inte gått att utmana i domstol, har den fått en del märkliga följder.

Till exempel häktades i år en kvinna som intagit ett abortmedel och åtalades för mord sedan barnet i fråga dött på ett akutsjukhus. Efter tre dagar släpptes hon och friades från alla misstankar. Det anses nämligen inte strida mot delstatens lagar att utföra en abort själv, skriver Texas Tribune.

Enligt uppgifter från Planned Parenthood har antalet aborter i Texas minskat med 60 procent sedan lagen trädde i kraft. Samtidigt har antalet aborter i närliggande delstater ökat med hela 800 procent, skriver tidningen Austin American-Statesman.

Några fler resor till den nordliga grannen Oklahoma lär det dock inte bli framöver, sedan delstatsparlamentet där gett grönt ljus åt en hjärtslagslag av Texas-modell.

Många kvinnor i Texas verkar numera göra abort hemma, genom att beställa piller per post från utlandet – trots att detta nu är förbjudet i delstaten.

En studie från University of Texas visar att antalet kvinnor som skickat efter abortpiller från den österrikiska organisationen Aid Access ökat dramatiskt sedan hjärtslagslagen trädde i kraft.

På spaning efter morgondagens församling

Ledare Nya tider formar nya strukturer av hur den kristna gemenskapen gestaltas. Genom kyrkans... torsdag 8/6 00:10

Kristen antisemitism i ny förpackning?

Israelkommentar Få ämnen är lika tabubelagda som den kristna antisemitismen. Efter att Förintelsens fasor hade... torsdag 8/6 00:00