Om ni nu har uppstått med Kristus, sök då det som är där ovan, där Kristus sitter på Guds högra sida.
Kolosserbrevet 3:1

Världen idag

Hjältar i kamp mot sexuellt våld hyllades i Oslo

Den yazidiska aktivisten Nadia Murad och den kongolesiske läkaren Denis Mukwege mottog på måndagen Nobels fredspris vid en högtidlig ceremoni i Oslos rådhus. Nobelkommitténs ordförande, Berit Reiss-Andersen, kallade de två prisvinnarna för ”två av de starkaste rösterna i världen i dag”.

Nyheter · Publicerad 17:15, 10 dec 2018

Applåderna verkade aldrig ta slut i salen när Berit Reiss-Andersen först vände sig till Denis Mukwege och sedan till Nadia Murad med sina tackord.

– Denis Mukwege, vi tackar dig, för att du ser lidandet och för att du vigt ditt liv åt kampen för kvinnorna och mot sexuellt våld, sade hon.

– Nadia Murad, vi tackar dig för ditt enastående mod.

Innan dess hade hon konstaterat att både Denis Mukwege och hans personal på Panzisjukhuset utsatts för hotelser, mordförsök och förtalskampanjer för sitt arbete mot sexuellt våld, och att en av hans livvakter dödats vid en attack mot hans familj 2012.

När Denis Mukwege sedan höll sitt tal, på franska, innehöll det skarpa ord riktade mot både Kongos ledare och det internationella samfundet, som i över 20 år sett det kongolesiska folket ”förödmjukas, misshandlas och massakreras för öppen ridå”.

– I dag, när vi har tillgång till världens kraftfullaste informations- och kommunikations­teknologi, kan ingen längre säga: ”Jag visste inte”, sade han, och rev ner applåd efter applåd.

Denis Mukwege talade om det fruktansvärda sexuella våldet och om den laglöshet och straffrihet som tillåter illgärningarna att fortsätta. Men också om hur utvinningen av värdefulla mineraler till bland annat datorer och mobiler sker under ofta omänskliga förhållanden.

– Mitt land plundras systematiskt med hjälp av dem som framställer sig som landets ledare. Det plundras till fördel för deras makt, deras välstånd och deras ära. Det plundras på bekostnad av miljoner oskyldiga män, kvinnor och barn som hamnar i extrem fattigdom, sade han.

Men Denis Mukwege talade också om hoppet om förlåtelse och försoning. Han berättade om en kvinna, Sarah, som kommit till Panzisjuhuset efter att hannes familj mördats och hon själv utsatts för gruppvåldtäkt i flera dagar.

– Målet med att använda sådana våldtäkter som krigsvapen är att krossa offret, hennes familj och hennes omgivning. Kort sagt att bryta sönder det sociala nätverket, sade han, och fortsatte med att berätta om hur Sarah blivit frisk, mot alla odds, och i dag driver ett eget litet företag.

– Hennes historia visar att även om läget är svårt och kan verka hopplöst, så kan man alltid se ljus i slutet av tunneln om man är tillräckligt beslutsam. Om en kvinna som Sarah inte ger upp, hur kan vi göra det?

Pristagaren uppmanade också världen att dra slutsatser av den FN-rapport om krigsförbrytelser och människorättsbrott i Kongo ”som ligger och möglar i en låda”, så att de skyldiga kan ställas inför rätta.

Slutligen bad han världens länder att ”sluta ta emot ledare som tolererat, eller i värsta fall, brukat sexuellt våld för att komma till makten”.

– Världens länder måste sluta att rulla ut den röda mattan för dem, och i stället dra ett rött streck över bruket av våldtäkt som krigsvapen. Detta röda streck innebär att dessa ledare ska kunna underkastas ekonomiska och politiska sanktioner, och ställas inför rätta.

Nadia Murad å sin sida är yazidiskan som 2014 blev tillfångatagen av extremistgruppen Islamiska staten (IS) och förd till Mosul i Irak. Efter tre månader under slavliknande förhållanden med sexuellt våld och tortyr lyckades hon fly. Sedan dess har Nadia Murad ägnat sin tid åt att berätta om det våld kvinnor utsattes för under kriget i hennes hemland samt om minoritetsgruppen yazidiernas situation.

– Detta är dagen då mänskligheten har besegrat terrorismen, dagen då barn och kvinnor som fallit offer för förföljelse har segrat över gärningsmännen och deras förbrytelser, sade 25-åringen, men poängterade samtidigt att det enda som kan återupprätta värdigheten hos offren är att för­övarna ställs inför rätta.

På fredag firar Pingstmissionens u-landshjälp och Läkarmissionen Denis Mukwege genom att bjuda in honom till en kväll på Waterfront Congress Center i Stockholm. På 90-talet var PMU med att bygga Panzisjukhuset, och sedan dess har det varit ett av organisationens största och viktigaste åtaganden.

Årets fredspristagare

Denis Mukwege föddes i östra nuvarande Kongo-Kinshasa 1955, utbildade sig till läkare i Burundi och specialiserade sig sedan inom gynekologi och obstetrik. Efter att tillsammans med sin familj flytt undan 1990-talets krig återvände han till Kongo-Kinshasa för att 1999 starta Panzisjukhuset, där offer för sexuellt våld och kvinnor med gynekologiska problem får vård.

Nadia Murad, född 1993, är en yazidisk människorättsaktivist från Irak. Hon tillfångatogs av terrorrörelsen IS i augusti 2014 i samband med extremistgruppens ockupation av bergsområdet Sinjar i Irak. Hon flydde i november 2014 och har under de senaste åren arbetat med att vittna om de fasansfulla övergrepp som tusentals flickor och kvinnor har utsatts för av IS.

Dubbla måttstockar allt tydligare hos Amnesty

Ledare Amnesty är en organisation som distanserat sig från sin ursprungliga värdegrund att försvara... onsdag 17/8 00:10

C bäddar för egen brakförlust

Ledare Partiledare Annie Lööf tar nu bladet från munnen i DN (15/8) och säger det rakt ut: Trots Centerns... onsdag 17/8 00:00

Om fred är målet – byt paradigm

Israelkrönika Två artiklar i söndagens Jerusalem Post såg ut att sända motsatta budskap. Den ena rubriken talade... onsdag 17/8 00:10

Lär dig njuta av livets olika säsonger

Vardagskrönika För några dagar sedan vinkade vi av ena dottern på Arlanda för ett par månader på Hawaii. Det är... onsdag 17/8 00:00

Moderaterna vill skärpa krav och sänka bidrag

Politik. Bidragstak, sänkt a-kassa, skärpta krav och fler praktikplatser. Det är en viktig del i... tisdag 16/8 20:00
Följ Världen idag i sociala medier