HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

David Larsson från Bollnäs är Svenska hjältars medmänniska 2013. Foto: Maja Suslin / TT

Hjälpte tiggarfamilj att få hus

I kväll står David Larsson på scen som Årets medmänniska på Cikus i Stockholm. TV4 sänder direkt från Svenska hjältar-gala, med Mark Leven­good som programledare.

Nyheter · Publicerad 00:00, 20 dec 2013

En av sex hjältar är den 23-årige konstnären från Bollnäs, som, med juryns ord, prisas "för att han såg människan bakom tiggaren på gatan – ett möte som ledde till att en familj i nöd fick hjälp till ett bättre liv."
Det som började med en peppar­kaksburk full med fikapengar slutade nämligen med att David Larsson reste ner till Rumänien förra sommaren för att hjälpa Vasil Tokander och hans familj att bygga ett hus.
Grundplåten till huset kom från David Larssons konst. Men inspirationen kom från Gud, säger han till Världen idag.
– Jag skulle inte ha kunnat göra det om inte Gud hade lett mig. Och jag tror att alla skulle kunna bli bättre på att ta till oss det som Jesus kommenderat oss, nämligen att älska varandra.

Historien började våren 2012, när David Larsson spontant bestämde sig för att ge bort en kakburk full av småpengar från kyrkfikat till en dragspelande rom utanför Ica, i stället för att växla in pengarna i affären.
Under sommaren korsades deras vägar igen, först på en strand där Vasil Tokander samlade in pantburkar och flaskor, och sedan då och då på stan. Ganska snabbt utvecklades en vänskap mellan svensken och romen, som bodde med sin fru och sina två barn i en bil på Lidls parkering. Och när David Larsson fick veta att hans väns största dröm var ett eget hus i hemlandet Rumänien, bestämde han sig för att hjälpa till.

Genom att sälja sin konst och samla in pengar från vänner och bekanta, och inte minst genom att bila ner till Rumänien med Vasil och hjälpa honom bygga huset, kunde drömmen gå i uppfyllelse.
Historien om den unge Bollnäs­killen med rastalockarna och det stora hjärtat spred sig. Och så kom det sig att David Larsson blev en av de vardagshjältar som nominerades genom Nyhets­morgon och Aftonbladet. I tisdags medverkade han i Nyhetsmorgon i TV4, och på fredag är det alltså scenen på Cirkus som gäller.
– Det känns bra, säger David Larsson, när Världen idag när honom på torsdagsförmiddagen.
– Sen hoppas jag att det här ska leda till att människor gör något också. Man blir lite cynisk av all uppmärksamhet, och det är lätt att det blir en skuldkänslogrej – att det blir som att jag gjort något som är stort och som det är svårt att förhålla sig till.

David Larsson har gått Lilje­holm­ens bibelskola och har Betel­kyrk­an i Runemo – "en lite frikyrka i skogen i Hälsingland" – som hem­församling. Han hoppas att uppmärksamheten kring vad han gjort ska hjälpa till att ge lite good-will åt Sveriges kristna.
– Jag hoppas att människor kanske får en lite bättre bild av kristna, så att vi blir kända för det vi ska vara kända för. Och att det är många kristna som blir inspirerade och tar till sig det här. Kristna ska inte behöva bli bli utnämnda till årets medmänniska, utan det ska vara något naturligt hos oss.
– Det gäller att ta frälsningen på allvar och leva budskapet, så att folk tycker det blir attraktivt att lära känna Jesus.

David Larsson försörjer sig som konstnär, och när vi hörs arbetar han som bäst med en stor graffiti­målning.
– Det är kul, Gud har gett mig en talang och jag lyckas få in pengar så att jag kunde bidra till ett hus, säger han.
Om några dagar lägger han dock sprayburkarna på hyllan för några månader. Och på nyårsaft­on sitter David Larsson på ett plan till Australien.
– Jag ska dit och rensa huvudet och hjälpa till i en församling. Man måste ta hand om sig själv om man ska ge ut mycket. Det ska bli skönt att komma ifrån ett tag.

Eva Janzon
eva.janzon@varldenidag,se

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...