Listan över evangelisk tillväxt toppas av Iran. Landets kristna kyrka såg ut att ha nått vägs ände när den islamiska revolutionen segrade 1979. Missionärer utvisades, evangelisation blev olagligt, biblar på persiska förbjöds och pastorer dödades. Den kristna kyrkan såg ut att dö. Men det skulle bli tvärtom.
”Våld i islams namn har resulterat i att man tröttnat på regimen och lett till att många iranier ifrågasätter sin tro”, fastslår Mark Howard vid Elam Ministries, en organisation som grundades 1990 av kyrkoledare i Iran.
"1979 fanns det uppskattningsvis 500 kristna från muslimsk bakgrund i Iran. I dag är det hundratusentals – en del säger över en miljon", berättar Mark Howard i en artikel publicerad på gospelcoalition.org.
Aktuell missionsstatistik från Operation World bekräftar bilden. Enligt den växer antalet evangeliska kristna i Iran årligen med hela 19,6 procent (tillväxten mäts utifrån det befintliga antalet kristna). Bakom tillväxten i Iran finns viktiga förklaringar, menar Mark Howard. Dit räknar han det faktum att de kristna i landet, förföljelsen till trots, valt att hålla ut och att modigt dela med sig av evangeliet.
”Som ett resultat har fler iranier blivit kristna de senaste 20 åren än under de föregående 1 300 åren sedan islam kom till Iran”, skriver Howard.
Väckelsen i Iran påverkar även regionen. Bland annat i Afghanistan, ett land som enligt Operation World har världens näst snabbast växande evangeliska kyrka (16,7 procent). Statistiken har brister, men tendensen är tydlig menar Peter Paulsson vid svenska Open Doors.
– Den rörelse som nu pågår i muslimvärlden är utan motstycke historiskt, säger Paulsson och menar att ett trendbrott ägt rum på 2000-talet.
– Dessförinnan hade forskare endast kunnat identifiera en handfull väckelserörelser i den muslimska världen sedan islams födelse. En kristen väckelserörelse ägde rum på 900-talet, en annan på 1200-talet, ett par på 1800-talet och ytterligare några stycken på 1900-talet.
Men på 2000-talet har det alltså lossnat på allvar. Det totala antalet kristna väckelserörelser i den muslimska världens historia är nu 82 stycken. 69 av dessa har startat efter år 2000.
– De är utspridda över hela den muslimska världen till skillnad från tidigare då de alltid varit väldigt geografiskt begränsade. Nu finns de från västra Nordafrika ända till östra Asien.
Som en väckelserörelse definierar forskarna en rörelse där minst 1 000 personer inom ett avgränsat geografiskt områden omvänt sig till Kristus. Eller där minst 100 gudstjänstfirande gemenskaper startats inom ett visst geografiskt område.
– Under 2000-talet har fler människor med muslimsk bakgrund kommit till kristen tro än under de tidigare 1 400 åren tillsammans. Det är en enorm ökning av antalet omvändelser, framhåller Paulsson.
11 september-dåden i USA gav upphov till en våldsam radikalisering i den muslimska världen. Hur kommer det sig att den kristna väckelsen tagit fart under samma period?
– Ett skäl tror jag är att radikaliseringen av islam fått många muslimer att vända sig ifrån detta uttryckssätt. Man har börjat ifrågasätta sin egen religion. Är detta verkligen den gud jag tror på?
Samtidigt kommer otaliga vittnesmål från muslimer som i drömmar och syner fått se Jesus Kristus. Detta har, menar Peter Paulsson, fått många muslimer att våga bryta med sin religion och ta kontakt med kristna.
– Därför är det så viktigt att kyrkan får finnas kvar i muslimvärlden, understryker han.
– Människor behöver ha någon de kan ställa sina frågor till. Det finns oräkneliga berättelser om hur pastorer och troende får leda muslimer till Kristus, och om hur människor i drömmar – på ett väldigt konkret sätt – fått instruktioner om hur de ska hitta en viss pastor som kan hjälpa dem.
I Egypten, ett politiskt och religiöst föregångsland i arabvärlden, började väckelsen redan på 1990-talet. Efter revolutionen 2011, har skeendet förstärkts, berättar den egyptisk-svenske pastorn Merzek Botros. En orsak är, enligt Botros, det muslimska brödraskapet. Deras agerande, under sin korta tid vid makten, 2012, bidrog till en växande besvikelse mot islam, menar han.
– Människor hade trott att brödraskapet följde gud och islam, att de ville göra gott för människor. Men nu såg de att det bara handlade om makt, säger Botros och menar att många därför har lämnat islam.
En del av dem blir ateister, men många väljer också att konvertera till kristen tro. Den kristna väckelsen har även förstärkts av IS grymheter, menar Merzek Botros.
– När människor samtidigt ser hur kristna möter förföljelsen med kärlek så gör det intryck på dem. Man blir nyfiken och frågar sig: Vilken Gud tillhör dessa människor?
Mönstret går igen över hela arabvärlden. Merzek Botros nämner Algeriet, ett land där den kristna tron under sekler varit nästa utplånad.
– I vissa delar av Algeriet växer kyrkorna nu mycket snabbt. Jag har en vän som har fem församlingar. Och bland dem som blir frälsta finns många tidigare kriminella människor. Gud har börjat använda dem för att berätta om frälsning och räddning.
Merzek Botros berättar bland annat om en vän, med kriminell bakgrund, som blev frälst.
– Nu är han pastor och hans församling har vuxit till 600-700 medlemmar. Muslimer i området har gått till polisen och klagat över att kyrkan växer och att muslimer konverterar. Men polisen har inte lyssnat till dem. De har tvärtom sagt att vi kommer att hjälpa den här kyrkan, för vi ser hur kriminella människor här i området förändrats, hur deras liv förvandlats och hur de blivit lugna och skötsamma.
Samtidigt väcker väckelsen oro på många håll i arabvärlden.
– I Marocko exempelvis tog tv och landets parlament för en månad sedan upp frågan om alla konverteringar till kristen tro. Man vill stoppa detta, men man kommer inte att lyckas, säger Merzek Botros.