Så finns nu ingen fördömelse för dem som är i Kristus Jesus.
Romarbrevet 8:1

Världen idag

Brian Houston, Hillsongs grundare. Foto: Arash Asadi/Arkiv

Hillsongs grundare bröt mot etiska riktlinjer

Den australiska församlingsrörelsen Hillsongs grundare Brian Houston uppges ha skickat olämpliga meddelanden till en anställd samt knackat på hos en kvinnlig hotellgäst under en konferens. Övertrampen ska ha skett under inflytande av alkohol och medicin.

Nyheter · Publicerad 20:00, 21 mar 2022

Brian Houston tog nyligen en paus från det globala ledarskapet för Hillsong för att kunna medverka i den rättegång där han anklagas för att ha dolt uppgifter om sin fars sexualbrott på 1970-talet, en anklagelse han kraftfullt tillbakavisat.

Nu meddelar Hillsong i Australien att de funnit att Brian Houston vid två tillfällen brutit mot den uppförandekod man har för sina pastorer.

Den första händelsen inträffade för cirka tio år sedan då Houston ska ha varit påverkad, och beroende av, sömntabletter, varpå han skickat olämpliga meddelanden till en anställd.

Den anställde lämnade senare sin tjänst. Kyrkan och Houston ska ha bett personen om ursäkt och Houston fick också professionell hjälp att bryta sitt beroende.

Det andra tillfället var i samband med en konferens 2019. Houston ska då ha knackat på hos och ägnat tid med en kvinnlig hotellgäst. Enligt församlingen ska Houston ha agerat förvirrat vid detta tillfälle, något som uppges bero på intag av alkohol och ångestdämpande medicin.

”…oavsett omständigheterna vid denna tidpunkt, så förtjänade denna person inte att hamna i den situation hon befann sig i på grund av pastor Brian”, skriver Hillsongs styrelse.

Efter att kyrkans ledning undersökt det som hänt gick Houston med på att vidta vissa åtgärder, men styrelsen skriver att pastorn inte ska ha tagit alla de steg som man kommit överens om.

Därför agerade kyrkans ledning ytterligare i slutet av förra året, skriver man utan att gå in på detaljer.

I samband med Hillsongs gudstjänster på söndagen medverkade Phil Dooley, som tillsammans med sin hustru Lucinda tagit över som globala interrimpastorer, i form av ett inspelat budskap.

Dooley underströk vikten av att nu leda med öppenhet och att i församlingarna ta hand om varandra, och att fortsätta ha fokus på Jesus.

– Goda människor som fattar fel beslut påverkar det viktigaste vi har som ledare – förtroende, sade Andreas Nielsen, pastor för Hillsong i Sverige, under söndagens gudstjänst då han tog upp det som skett kring Brian Houston.

– Jag kommer att göra allt för att den kyrka som vi leder här, den vision som vi förvaltar här, ska ledas med trofasthet, integritet, karaktär och med transparens, sade Nielsen.

Abortfrågan handlar om ofödda barns rätt till sin kropp

Ledare I fredags kom så beslutet från USA:s Högsta domstol gällande aborträtten. Det gamla beslutet från... tisdag 28/6 00:10

Hotspot om elkrisen blev viralt

TV. Världen idags tv-program Hotspot har blivit viralt efter att avsnittet om en systemhotande elkris... tisdag 28/6 15:00

Undersökning: Få politiker bor i utsatta områden

Förorten. Av de politiker som kandiderar till höstens val är det få som bor i landets mest socioekonomiskt... tisdag 28/6 12:00

Artikel om hbtq och Pingst har lett till intensiv debatt

Hbtq. Världen idags rapportering om kyrkorelaterade hbtq-forums slutna diskussion kring att förändra... tisdag 28/6 10:00

Sorgegudstjänst hölls för offren i masskjutningen i Oslo

Norge. På söndagen slöt Osloborna upp i en sorgegudstjänst i stadens domkyrka efter helgens terrordåd där... tisdag 28/6 07:00

Visdom från en nioårig flicka i Uganda

Ungkrönika Jag kom häromveckan hem från en fantastisk, lite galen missionsresa med min bibelskoleklass i ett... tisdag 28/6 00:00

Hur missionerar vi i världens mest sekulära land?

Gästkrönika Den har naturligtvis sina brister och förklarar inte verkligheten fullödigt, men sedan resultatet... tisdag 28/6 00:00

Senaste nytt

    Kommer vi att känna igen varandra i himlen?

    Mot väggen I Bibeln står det ju att vi i himlen kommer att vara som änglarna (Matt 22:30). Betyder det att vi...

    Gärna blomsterkrans – men spola nubben i slasken

    Andakter av Carl-Erik Sahlberg. Midsommarhelgen närmar sig och därmed den ljusaste tiden och den ljusaste natten på året. Nu sitter...
    Följ Världen idag i sociala medier