Herren har blivit min borg, min Gud är min tillflykts klippa.
Psaltaren 94:22

Världen idag

Biografen Park på Östermalm blir nytt hem för Stockholmsförsamlingen Hillsong, som lämnar Nalen efter två och ett halvt år där. Foto: TT

Hillsong flyttar in på Park

Efter drygt tre månaders jakt på nya lokaler har församlingen Hillsong Stockholm skrivit avtal med biografen Park på Östermalm.– Jag känner en oerhört stor lättnad, säger pastorn Andreas Nielsen.

Nyheter · Publicerad 18:03, 2 mar 2014

Efter två och ett halvt år på anrika Nalen firade Hillsong sina sista gudstjänster där i dag söndag. Så sent som i fredags var det inte klart var församlingen skulle ha sina söndagsgudstjänster från och med nästa helg, säger Andreas Nielsen.
– Jag var beredd att gå upp inför kyrkan i dag och säga att vi inte vet var vi ska vara nästa söndag. Men så har det löst sig under helgen, som ett Guds mirakel, säger han.
Hillsong har vid ett tidigare tillfälle hyrt Parkbiografen för ett besök av den australiske Hillsong-grundaren Brian Houston. Men att Park skulle passa som ordinarie gudstjänstlokal hade Stockholmsförsamlingen inte tänkt på, säger Andreas Nielsen.
– Men så var vi där i fredags och såg att vi kan få det här att fungera. Lokalen är ju nästan dubbelt så stor som Nalen.

Det var efter uttalanden om bland annat äktenskap i november förra året, som det blev klart att kontraktet med Nalen inte förnyas efter årsskiftet. Andreas Nielsen menar att en flytt från Nalen ändå hade skett förr eller senare.
– Vi hade behövt starta ett femte möte på Nalen för att få plats, så vi tackar Gud för att vi har fått större lokaler.
Tiden sedan det blev klart att Hillsong behöver hitta nya lokaler har varit en stor utmaning för församlingen. Samtidigt har det varit dess bästa tid hittills, säger Andreas Nielsen.
– Det som definierar en kyrka är inte vilka utmaningar man möter, utan vad som händer i kyrkan under den tiden. Det har givetvis varit en utmanande tid för oss, men det har också varit vår bästa tid. Bönen, tron och engagemanget har ökat.
Andreas Nielsen är glad över stödet från kristna i landet, sedan beskedet om uppbrottet från Nalen kom.
– Jag vill rikta ett stort tack till alla kristna ute i Sverige som har bett för oss under den här tiden, tack för all uppmuntran och alla förböner.

I dag ser omkring 1800 personer Hillsong som sin hemförsamling, vilket är en ökning med ungefär 1200 personer sedan flytten till Nalen våren 2011, säger Nielsen. Och inräknat de 21 personer som döptes på söndagen, har församlingen döpt totalt 330 personer i lokalerna.
– Jag nyper mig själv i armen varje söndag. Det handlar om att vi lever i Guds nåd, och att vi är beredda att ta vara på det, säger Andreas Nielsen.

Hillsong Stockholm grundades 2006, då under namnet Passion church, och har sedan starten hyrt in sig på Casinoteatern, Boulevardteatern, Göta källare och nu senast Nalen. Även om Andreas Nielsen är lättad över överenskommelsen med Park, är förhoppningen att framöver kunna skaffa en egen lokal.
– Vårt mål är att i framtiden kunna hitta en egen lokal i stan där vi kan fortsätta växa till i, säger han.
På premiärsöndagen på Park blir det två gudstjänster, därefter är tanken att även en tredje gudstjänst ska hållas varje söndag.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se

Andreas Nielsen, pastor i Hillsong Stockholm. Foto: Jonas Adolfsson

Dags för årets Allhelgonakonferens i Sankta Clara kyrka

Stockholm. Magnus Persson, Annahita Parsan och Bryan Stevenson finns bland talarna under Allhelgonakonferensen... fredag 30/10 12:16