Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Hemundervisad pojke greps på Arlanda

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 sep 2009
Hemundervisad pojke
greps på ArlandaEn hemundervisad svensk pojke har tvångsomhändertagits av polis på Arlanda flygplats.
Händelsen upprör och i dag landar ett internationellt protestbrev hos den svenska regeringen.


I delar av USA, där två miljoner barn hemundervisas, har den svenska nyheten mottagits med stor oro. Och nu agerar landets största organisation för hemundervisning, Home School Legal Defense Association, HSLDA.
I ett officiellt brev som i dag, onsdag, hamnar hos skolminister Jan Björklund, Sveriges ambassadör i USA och hos socialtjänsten på Gotland, riktas stark kritik mot det svenska förfarandet. Detta enligt vad Världen idag erfar. Nyheten om den hemundervisade svenske pojken har även briserat i internationell press efter en artikel i World Net Daily nyligen.

Fallet gäller en sjuårig pojke på Gotland som hemundervisats av sina föräldrar. Kommunen ansåg dock inte att de hade rätt till hemundervisning. Enligt Expressen ålades familjen därför att betala 250 kronor för varje dag som pojken inte inställer sig i vanlig skola. Böterna betalades aldrig av föräldrarna och den 25 juni satte familjen sig på flygplanet för att flytta till Indien. Det var då polisen slog till och tvångsomhändertog sjuåringen på uppdrag av socialtjänsten.

HSLDA har tidigare skarpt kritiserat den svenska skollagsberedningens förslag att helt förbjuda hemundervisning på religiös och filosofisk grund. I en intervju med Världen idag nyligen framhöll organisationens direktor Michael Farris att Sverige på detta sätt kan komma att bryta mot internationella konventioner.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Hopp om förändring med ny sexualundervisning?

Ledare Skolverket lämnade i veckan sitt svar på regeringens uppdrag att förtydliga skolans läroplan kring sex och samlevnad. Med tanke på den normkritiska...