Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Hemundervisad pojke greps på Arlanda

Nyheter · Publicerad 00:00, 16 sep 2009
Hemundervisad pojke
greps på ArlandaEn hemundervisad svensk pojke har tvångsomhändertagits av polis på Arlanda flygplats.
Händelsen upprör och i dag landar ett internationellt protestbrev hos den svenska regeringen.


I delar av USA, där två miljoner barn hemundervisas, har den svenska nyheten mottagits med stor oro. Och nu agerar landets största organisation för hemundervisning, Home School Legal Defense Association, HSLDA.
I ett officiellt brev som i dag, onsdag, hamnar hos skolminister Jan Björklund, Sveriges ambassadör i USA och hos socialtjänsten på Gotland, riktas stark kritik mot det svenska förfarandet. Detta enligt vad Världen idag erfar. Nyheten om den hemundervisade svenske pojken har även briserat i internationell press efter en artikel i World Net Daily nyligen.

Fallet gäller en sjuårig pojke på Gotland som hemundervisats av sina föräldrar. Kommunen ansåg dock inte att de hade rätt till hemundervisning. Enligt Expressen ålades familjen därför att betala 250 kronor för varje dag som pojken inte inställer sig i vanlig skola. Böterna betalades aldrig av föräldrarna och den 25 juni satte familjen sig på flygplanet för att flytta till Indien. Det var då polisen slog till och tvångsomhändertog sjuåringen på uppdrag av socialtjänsten.

HSLDA har tidigare skarpt kritiserat den svenska skollagsberedningens förslag att helt förbjuda hemundervisning på religiös och filosofisk grund. I en intervju med Världen idag nyligen framhöll organisationens direktor Michael Farris att Sverige på detta sätt kan komma att bryta mot internationella konventioner.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00