Rättfärdighetens frukt ska vara frid, och rättfärdighetens verk vara ro och trygghet för evigt.
Jesaja 32:17

Världen idag

Katolska kyrkan på Folkungagatan. Foto: Ingvar Karmhed / SvD / TT

Heltidstjänst mot övergrepp i Katolska kyrkan

Stockholms katolska stift kommer under hösten att inrätta en heltidstjänst som enbart ska ägna sig åt förebyggande arbete mot övergrepp. Kardinal Anders Arborelius uppmanar i ett brev alla inom kyrkan att ”se till att misstankar om övergrepp rapporteras och polisanmäls”.

Nyheter · Publicerad 14:05, 10 sep 2018

Det är med anledning av de nya avslöjandena om sexuella övergrepp inom Katolska kyrkan i delstaten Pennsylvania i USA som Anders Arborelius skriver brevet till de troende i Stockholms katolska stift.

Han beskriver den sorg, skam och förtvivlan som man nu upplever inom kyrkan

”Jesu ord har fått ny och skrämmande aktualitet: ’Men den som förleder en av dessa små som tror på mig, för honom vore det bäst om han fick en kvarnsten hängd om halsen och sänktes i havets djup’”

Sedan 2001 har stiftet arbetat med en beredskapsplan mot sexuella övergrepp på minderåriga och utbildat präster, kateketer och ungdomsledare.

”Från kyrkans sida kommer vi nu att lägga ännu större tonvikt på att beredskapsplanen verkligen följs och därför arbetar vi med att upprätta en heltidstjänst som endast ska ägna sig åt förebyggande åtgärder mot övergrepp i vårt stift. Men för att denna verksamhet ska lyckas behöver vi alla hjälpas åt, inte minst genom att se till att misstankar om övergrepp rapporteras och polisanmäls”, skriver Arborelius.

Kristina Hellner är kommunikationsansvarig för Stockholms katolska stift och betonar att arbetet mot övergrepp pågått under många år och inte enbart har att göra med den senaste tidens avslöjanden.

– Nu handlar det om att den beredskapsplan vi har också ska bli känd i alla församlingar och att alla ska veta om hur vi arbetar, säger hon.

”Alla troende måste se det som ett angeläget böneämne, att be Herren att bevara oss för detta fasansfulla, så att minderåriga inte kommer i fara. Den onde får inte fortsätta att sprida sitt gift i kyrkan. Vi ber för alla barn och unga, att de skall förskonas från alla övergrepp” skriver Anders Arborelius. 

Minister stödde Mehmed Kaplan

Den nytillträdda kulturministern Amanda Lind (MP), som också har ansvar för trossamfunden, har kritiserats, av bland andra L-ledaren Jan Björklund,...

Så blir regeringspolitiken i några kristna hjärtefrågor

Stopp för nya konfessionella friskolor. Oförändrad Israelpolitik. Och stora utmaningar för de föräldrar som vill vara hemma längre med sina barn. Det...

Orosmoln mellan de fagra formuleringarna

Ledare Så har då Sverige till slut en ny regering. Nu blev regeringsskiftet inte den nystart som valresultatet indikerade, utan en till stor del återanvänd...