Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Helsingborgs politiker: Våra gator och torg bär för många mansnamn

Helsingborgs politiker anser att stadens platser har för många mansnamn och vill därför öka jämställdheten på gator och torg. Debattören Josefin Utas menar att detta är ett exempel i raden på förmåga att skapa kostsamma problem.

”Tjänstemännen ska alltså lägga sin tid på detta, vilket kostar skattepengar. Denna tävling i offerskap mellan människor tar aldrig slut”, skriver hon.

Nyheter · Publicerad 18:00, 22 maj 2022

Under tisdagens kommunfullmäktige i Helsingborg biföll politikerna ett miljöpartistiskt förslag om att Stadsbyggnadsnämnden ska ges i uppdrag att ta fram en plan för ökad jämställdhet av namn på offentliga platser. 

”Överallt runt om oss ser vi minnen av historiska personer. Dessa personer är oftast män. Av stadens gator är cirka fem procent namngivna efter män, medan enbart cirka en procent är namngivna efter kvinnor. Den överrepresentation av män som finns i det offentliga rummet kan lätt ge en bild av att det saknas kvinnor, historiska och nutida, att lyfta fram”, skriver miljöpartisterna Sofia Kamlund och Lena Östholm Munkberg i yrkandet.

Redan prenumerant? Logga in för att läsa hela artikeln.
En månad gratis!
Läs allt du vill med Världen idag DIGITAL
Du får tillgång till:
✓  Samtliga artiklar på varldenidag.se
✓  E-tidningen fem dagar i veckan
✓  Digitala korsord

Låt oss be om den helige Andes gåvor och kraft!

Ledare Vi har nyligen firat pingst, och traditionellt har detta varit en konferenshelg i Sveriges... torsdag 1/6 00:10

S-topp och M-politiker pausar politiken efter möte med Hamaskoppling

Politik. Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) som kritiserats för sin medverkan vid en palestinsk konferens i... onsdag 31/5 22:00

Guds kraft okänd för många

Ledare TV4:s succéserie ”Det okända” sändes i 25 säsonger mellan 2004 och 2019. Temat för serien var... torsdag 1/6 00:00