Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

En olycka på jobbet orsakade en nervskada i Meri Erikssons rygg. Men några år senare blev hon botad efter förbön på en gudstjänst. "Jag mår bra i dag", säger hon. Nu slipper hon den gamla korsetten och elapparaten. Foto: Arash Asadi

Helad en helt vanlig söndag

En sättning i ryggen orsakade svåra smärtor. Men en "helt vanlig söndag" för elva år sedan fick Meri Eriksson förbön i kyrkan – och var med om ett mirakel.– Värken var helt borta, säger hon.

Nyheter · Publicerad 10:12, 29 apr 2013

Meri och Bengt Eriksson är naturmänniskor som älskar att vara i skogen, plocka svamp och vandra i fjällen. Men en dag för 17 år sedan drabbades Meri av en oväntad förändring i livet som skulle förhindra henne att göra det allt det där.
Hon höll på att kliva ner från en stege på jobbet, men missade de två sista trappstegen och trampade i luften en halv meter över mark. Inget som där och då kändes dramatiskt, men olyckan orsakade en sättning i ryggen och en nervskada.
– Efter en tids sjukskrivning gick jag tillbaka till jobbet, men det gick inte att arbeta, berättar Meri.
Ryggsmärtan ökade snabbt Meri blev tvingades gå i förtidspension.
– Ju mer värk jag fick, desto tröttare blev jag. Och det är klart att det satte sig på humöret.

Ett tag var det tal om en operation som skulle blockera den skadade nerven, men ingreppet var förenat med höga risker och uteblev därför. Värktabletter klarade inte Meris kropp av. För att lindra smärtan hade hon fått en ryggkorsett och en apparat som sände svaga elektriska strömmar till ryggen.
– Varken korsetten eller apparaten kunde bota mig, det gav bara lindring. På somrarna var det inte så roligt att gå omkring med stor korsett.
Meri och maken Bengt, som hade problem med ena höften, sov båda dåligt om nätterna. På morgnarna började de klaga för varandra om sina dåliga nätter.
– Men jag förstod att vi inte kunde fortsätta så där, man blev inte precis gladare av det, säger Meri.

I stället skrev Meri en sång som hon och Bengt började sjunga på morgnarna.
– Vi är inga sångare, men vi sjöng ändå: Alla benen och musklerna i min kropp ska prisa Herren, du förvandlar min klagan till lovsång, du förvandlar mina tårar till skratt. För det hade varit mycket tårar.
Sången hjälpte makarna Eriksson att härda ut.
– Dagarna blev lättare när vi fokuserade bort från sjukdomen och mer på att ära Jesus, han som var lösningen på problemet, berättar Meri.

Så kom den där dagen 2002, som hon beskriver som "en helt vanlig söndag". Meri och maken Bengt satt i bilen och var, precis som vanligt, på väg till söndagsgudstjänsten på Livets ord i Uppsala. Under färden till kyrkan kände Meri att smärtan i ryggen höll på att bli så intensiv att hon inte skulle kunna sitta kvar hela gudstjänsten. Hon föreslog att de skulle sätta sig långt bak i kyrksalen, för att hon enkelt skulle kunna gå ut. Men, skulle det visa sig, hon skulle inte alls behöva lämna gudstjänsten.
– Innan pastor Ulf Ekman började predika sa han "du som säger att du har så ont att du inte kan sitta kvar hela mötet, kom fram så ska vi be för dig". Det var ju jag, jag skyndade mig fram, säger Meri.

Efter förbönen gick hon tillbaka till sin plats – där hon blev kvar hela gudstjänsten.
– Värken var helt borta och jag har aldrig behövt använda den där korsetten eller apparaten mer, säger hon.
Från första stund stod det helt klart för både Meri och Bengt att det handlade om ett gudomligt ingripande.
– Det var ett stort mirakel som hände, jag visste ju hur hon hade varit. Det var bara att tacka Herren och ge honom äran, säger Bengt.

För några år sedan drabbades Meri av en stroke som nästan paralyserade vänster sida av hennes kropp. Men i dag syns inget spår av stroken. Själv är hon säker på förklaringen.
– Jag är helad från det också, säger hon.
Tack vare de två mirakulösa händelserna, den botade ryggsmärtan och strokens effekter som försvann, kan friluftsmänniskan Meri bejaka sin stora passion igen.
– Nu springer vi i skog och mark, åker skidor och vandrar i fjällen.

Händelserna har också påverkat Meris relation till Jesus positivt. I dag upplever hon att han är mer påtaglig i vardagen.
– Det finns en underbar vila och frid i honom. Ingen storm är så stark att Jesus inte kan stilla den och ingen tunnel så mörk att han inte kan ta oss igenom den.

Arash Asadi
arash.asadi@varldenidag.se 

Välkomna livsinsikter för vårt samhälle i spåren efter Corona

Ledare En kris kan få indirekta och oväntade effekter. En sådan är Coronapandemins positiva konsekvenser i... tisdag 27/7 00:10

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier