HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Besökare på Stockholm Pride Festival 2013. Nu har ett hbtq-nätverk startats inom Kristdemokraterna, något som möter kritik. Foto: Christine Olsson / TT

Hbtq-nätverk inom KD vållar debatt

Nyligen startade kristdemokraterna Anne-Sophie Sriwong och Maria Hanson Nielsen ett hbtq-nätverk inom KD med namnet ”Öppna kristdemokrater”. Men alla inom partiet gillar inte initiativet.

Nyheter · Publicerad 08:06, 7 apr 2016

De senaste veckorna har en debatt pågått i tidningen Sydöstran om nätverket. I den första debattartikeln skriver Lisbeth Beselin, ordförande i KD:s seniorförening i Blekinge, att hon föreslår att pridefestivalerna läggs ner.

”Jag kan inte heller se att hbtq-frågor med alla bokstäverna egentligen hör hemma i ett värdekonservativt parti som Kristdemokraterna”, skriver hon.

"Jag har under många år debatterat för homosexuellas rättigheter. Men för mig är det stor skillnad på trogna, homosexuella parförhållanden, där man är gift eller sambo och någon sorts gayliv eller avvikande sexualitet i största allmänhet."

Sophia Ahlin, ordförande för Karlskrona Pride, menar i ett svar att utspelet visar att det finns trångsynthet kvar i delar av KD. Och Maria Hanson Nielsen och Anne-Sophie Sriwong skriver i sin replik:

”KD är inte ett parti med stängda dörrar! Vi är väldigt tacksamma för det stöd vi fått och får från partikansliet, och det positiva bemötande Öppna kristdemokrater fått från partivänner i hela landet. Öppna kristdemokrater ser självklart det stora behovet av landets alla Pridefestivaler”.

Lisbeth Beselin ger i en senare insändare uttryck för att hon har svårt att förstå att KD skulle vilja närma sig exempelvis Pridefestivalerna. Hon påminner bland annat om när man vid en sådan festival för några år sedan bjöd in till att kasta pil på en bild av KD:s tidigare partiledare Alf Svensson under rubriken ”Pricka homofoben”.  

”Vi är många som inte gillar Prides nidbild av homosexualitet, som inte har ett dugg med jämlikhet att göra!” skriver Lisbeth Beselin.

Enligt KD:s presstjänst är hbtq-nätverket ett fristående initiativ inom partiet. Om man skulle ansöka om att bli ett så kallat associerat förbund, såsom ungdomsförbundet KDU, seniorförbundet och kvinnoförbundet är i dag, så är det en fråga som i så fall ska upp och beslutas om på något av partiets riksting.

Vi är många som inte gillar Prides nidbild av homosexualitet, som inte har ett dugg med jämlikhet att göra!

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...