Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Hbtq-debattör riktar kritik mot Falu kommun

”Kommuner ska inte sätta sig till doms över församlingars teologi.” Det skriver Olof Edsinger från Svenska evangeliska alliansen (Sea) och Magnus Kolsjö, tidigare vice förbundsordförande i RFSL, i en artikel angående debatten om Lugnetkyrkan i Falun.

Nyheter · Publicerad 09:14, 5 sep 2019

Världen idag har i flera artiklar berättat om Falu kommuns kritiserade agerande gentemot EFK-församlingen Lugnetkyrkan, med hänvisning till kyrkans teologiska syn på äktenskap och sexualitet.

Nu går Olof Edsinger, generalsekreterare för Sea, och Magnus Kolsjö, tidigare vice förbundsordförande i RFSL, till attack mot kommunen i en gemensam debattartikel i Dalarnas Tidningar.

Man riskerar att diskriminera församlingarna utifrån deras lagstadgade religionsfrihet, skriver de.

”Därtill tycks man vilja införa en form av åsiktsregistrering, när man säger att alla kommunens leverantörer måste ställa upp på en specifik tolkning av kommunens värdegrund”.

Kolsjö och Edsinger konstaterar att de har olika utgångspunkter och teologisk syn på hbtq och den kristna tron, ”men vi reagerar ändå båda med kraft mot det sätt som kommunen har behandlat församlingen, och särskilt mot talet om blotta vistelsen i kyrkans lokaler som ett ’arbetsmiljöproblem’”.

Debattörerna menar att uttalanden som detta inte över huvud taget hör hemma i en liberal demokrati.

”Det ger bilden av frikyrkliga som en smittsam sjukdom, och stänger alla dörrar för dialog i en erkänt komplex teologisk fråga. Det tycks oss därför som att det är kommunen, inte Lugnetkyrkan, som har det största problemet med sin människosyn.”

Det ger bilden av frikyrkliga som en smittsam sjukdom, och stänger alla dörrar för dialog i en erkänt komplex teologisk fråga.

Trump väntas prioritera religionsfrihet framför klimatmöte

FN. Om klimatmålen i Parisavtalet ska nås måste mer göras – och fortare. Nu samlar FN:s generalsekreterare till ett peppande toppmöte där nio så kallade...

Likt Daniel bör vi vägra kompromissa

Ledare En högintressant och högaktuell bok i Bibeln är Daniel. Profeten Daniel var verksam under perioden 605–539 f Kr. Han är ett stort föredöme för oss...