Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Även före valet bad många kristna amerikaner för Donald Trump. Här ber pastorer för honom i en kyrka i Las Vegas den 5 oktober i fjol. Foto: Evan Vucci, AP, TT

Häxritual mot Trump – nu fastar de kristna

Kristna i USA uppmanas till bön och fasta i tre dagar med start i morgon, onsdag. Uppropet är bland annat ett gensvar på att häxor över hela världen enats om att sända en våg av förbannelser mot president Donald Trump.

Nyheter · Publicerad 00:01, 7 mar 2017

Det var på Facebook som häxuppropet mot USA:s president Donald Trump spred sig. Gruppen ”En besvärjelse för att binda Donald Trump och dem som stöder honom” fick i slutet av februari tusentals gillningar och följare.

I inlägget uppmanas människor att delta i en massritual varje midnatt vid den sista månskäran fram till dess att presidenten är avsatt. I en artikel skriven av magikern Michael Hughes ges det förslag på hur ritualen ska gå till. Man ska börja med att tända ett ljus och anropa ”andar av vatten, jord och luft”, ”himmelska värdar” och demoner. Därefter ska man bönfalla dessa att ”binda Donald J. Trump så att hans elaka handlingar misslyckas totalt”.

Bland annat ska man sedan tända eld på ett fotografi av presidenten.

Den första massritualen hölls den 24 februari. Det finns videoklipp som visar hur människor satt utanför Trump Tower och på andra ställen och genomförde ritualen.

Facebooksidan är full av inlägg från människor som lägger upp egna bilder, ger tips till ritualerna eller ställer frågor.

”Jag vill börja med Pence och Bannon. Vilka tillvägagångssätt är bäst?” skriver en person och syftar på vicepresident Mike Pence och chefsstrategen Steve Bannon.

”När är nästa massritual?” frågar en annan.

Men nu möter häxinitiativet motstånd. Bönerörelen ”The Call” uppmanar nämligen till en tre dagar lång fasta för president Trump.

”Andliga krig kan inte vinnas på protesternas och de politiska argumentens slagfält. Endast kyrkan har svaret på en sådan här enorm häxkraftsmanifestation. Om vi inte tillämpar andliga strategier för att vinna över denna hårda kraftutmaning kommer kommande dagar verkligen bli mörka,” skriver Lou Engle, som är grundare till bönerörelsen.

Det är inte bara häxbesvärjelsena mot Trump som är bakgrund till fasteuppropet. Även det faktum att hundratusentals kvinnor marscherade i en kvinnomarsch mot Trump, dagen efter att han installerats som president, är en orsak till initiativet. Tomrummet som skapats av valet, historisk orättvisa mot kvinnor och Trumps tidigare sårande uttalande mot kvinnor fylldes på ett felaktigt sätt, menar Lou Engle.

”När kvinnomarschen, i så hög grad, rasade mot orättvisa och samtidigt vägrade att erkänna Guds perspektiv på kvinnan och hennes fantastiska syfte, var det ett vilseledande, och till och med farligt, försök att svänga historiens gångjärn bort från Gud,” skriver Lou Engle.

I stället borde tomrummet fyllas med Guds goda plan, menar han.

”Det finns ögonblick i historien när en dörr för enorm skillnad öppnas. Stora revolutioner, vare sig de är bra eller dåliga, utmynnar i ett vakuum skapat av dessa öppningar. I sådana avgörande ögonblick riskerar betydelsefulla män, kvinnor och hela generationer allt för att bli historiens gångjärn – svängningspunkten som avgör åt vilket håll dörren ska svänga,” fortsätter han.

Fastan, som kommer pågå 8–11 mars, är en så kallad ”Ester-fasta”. Det innebär tre dagar utan mat och vatten, precis som den judiska drottningen Ester i Bibeln utlyste en tredagars fasta för att rädda sitt folk från utrotning. Till minne av detta firar judar högtiden purim som infaller just denna vecka.

På hemsidan Thecall.com berättar Lou Engle att det var två kvinnor som kontaktade honom och bad honom använda sitt inflytande för att kalla till fastan. Kort därefter ska Lou Engle ha upplevt en dröm där han såg en landsomfattande ”Ester-rörelse” resas upp, som var det enda som kunde bryta en stor andlig kraft av död. Nu går han i spetsen för fasteuppropet.

”Låt kvinnor stå upp som ’Estrar’ för en tid som denna, och ta sin plats i himlens domstolar såväl som i allmänna mänskliga domstolar för att forma den här stundens historia. Om ditt hjärta brinner, mobilisera genast alla dina kontakter. Blås i Sions trumpet. Utropa en fasta!” avslutar han sin artikel.

Lou Engle är inte den enda kristna profilen som har uppmanat till bön och fasta på grund av häx­initiativet. Tv-predikanten Pat Robertson sade nyligen i en tv-show att kristna måste be för att skydda Trump från häxförbannelser.

Andliga krig kan inte vinnas på protesternas och de politiska argumentens slagfält. Endast kyrkan har svaret på en sådan här enorm häxkraftsmanifestation.

The Call

The Call är en bönerörelse som har samlat tusentals människor till bön och fasta runt om i USA de senaste åren.

År 2002 samlades exempelvis 100 000 kristna i en park i New York, år 2003 samlades 30 000 på en stadion i San Fransisco, 2008 samlades 70 000 på ett grönområde i Washington och förra året samlades 70 000
på en idrottsarena i Los Angeles.

”Det är fasta, inte en festival. The Call annonserar inte ut band eller promotar talare. Vi handlar inte om att upphöja mänskliga personligheter. Vi handlar om att upphöja Herren, och endast honom,” skriver rörelsen på sin hemsida.

Fastan för Trump äger rum i samband med den judiska högtiden Purim, som firas till minne av det judiska folkets frigörelse genom Ester.

Politiska experiment – förödande för familjer

Ledare Vi vet att även om det finns en stabilitet och självläkningsprocess inbyggd i det ekologiska systemet så kan balansen rubbas. Ingreppen kan bli så...

Hot mot biografer inför abortfilm

Minst två biografer i Kanada har utsatts för hot i samband med planerade visningar av filmen Unplanned, om pro life-aktivisten Abby Johnsons liv....