Ett nytt bud ger jag er: att ni ska älska varandra. Så som jag har älskat er ska också ni älska varandra.
Johannesevangeliet 13:34

Världen idag

Oppositionen förtrycks allt hårdare och även religionsfriheten begränsas allt mer i Azerbajdzjan, konstaterar en norsk missionär efter tio år i landet. Bilden visar ett polisingripande mot en demonstration för demokratiska reformer i Baku i mars förra året. Foto: TURKHAN KHARIMOV/AP SCANPIX

Hårt beskuren frihet i Azerbajdzjan

I veckan avgörs Euorovision Song Contest i Azerbajdzjan, ett land där mänskliga rättigheter och friheter inte respekteras. Utvecklingen har snarast gått åt fel håll de senaste åren, menar en norsk missionär efter tio år i landet.

Nyheter · Publicerad 14:53, 21 maj 2012

100-tals miljoner tv-tittare i länder över hela världen följer i veckan schlager-EM, Eurovision Song Contest, som i år avgörs i Azerbajdzjan. Men det är ett omstritt arrangemang, då värdlandet ligger högt på listan över världens mest korrupta nationer och både politisk och religiös frihet är hårt beskuren.

En norsk missionär som nyligen återvänt hem efter tio år i Azerbajdzjan berättar att svårigheterna ökat i landet de senaste åren. Vi kallar honom Igor – han vill inte framträda med namn eller tala om vilken organisation han arbetat för eftersom situationen är för farlig för de medarbetare som är kvar i den tidigare sovjetrepubliken.
– En del av det vi sett är anmärkningsvärt. När myndigheterna gör något skjuter de med kanon redan från första skottet. Det är viktigt för dem att visa auktoritet genom att demonstrera sin makt, säger Igor.
Han förvånas över hur myndighetspersoner agerar i landet.
Det är otroligt att folk som är så gästfria i sina hem kan bli så maktsjuka när de når en position. Folket är trevligt, men makt korrumperar, säger han.
När det gäller religionsfrihet menar norrmannen att det i praktiken visat sig att det blivit svårare och svårare att praktisera tron.
Steg för steg har det blivit så många hinder att det är direkt farligt att samlas till möte, säger han.

Officiellt sägs från högsta håll att det finns tros- och yttrandefrihet, men varken lagstiftning eller praxis ger sådana friheter, menar Igor. Sedan landets religionslag infördes 1994 har den uppdaterats 14 gånger, och varje gång till det sämre, förklarar han. Den senaste lagändringen, från 2009, kräver att alla församlingar ansöker på nytt om godkännande.
Det ser ut som att myndigheterna nu har godkänt den lutherska kyrkan, som de sagt är helt ofarlig för att den är så liten. Den katolska kyrkan är godkänd för att den får stöd direkt från Vatikanen. En stor karismatisk församling har fått rätt, men tvingades driva frågan till högsta instans. Samtidigt har alla utlänningar i församlingar förbjudits att tala där.
– Vi har fått berättat för oss att myndigheterna sagt att när de registrerat tre församlingar behöver de inte fler.

Igors familj är goda vänner till medlemmar i församlingen Greater Grace Church. För en månad sedan blev den tvångsupplöst av en lokal domstol.
– Församlingen var från början registrerad hos justitiedepartementet, men andra myndigheter har bestämt sig för att de inte vill godkänna den. Ärendet togs till domstol för upphäva godkännandet.
– Vi väntar oss att det kommer att göra på samma sätt med alla andra församlingar som bara har gamla registreringar, säger Igor.

Igor påpekar att efter Sovjetunionens upplösning 1992 rådde anarki Azerbajdzjan och invånarna kunde göra vad de ville, men att friheten stramats åt med tiden.
– På 1990-talet var det stora möjligheter att förkunna i landet. Då hade myndigheterna nog med annat. Med tiden har de fått mer struktur och landet har blivit mer kontrollerat. De senaste tre-fyra åren har det införts en diktatorkontroll i linje med det vi sett i en del av de länder som upplevde den arabiska våren.
– Allt tyder på att att presidenten stramar åt så mycket han kan. Men det är en tryckkokare han hanterar och vid någon tidpunkt kommer det att smälla.

Igor säger att en del kristen litteratur produceras och distribueras lagligt genom det lokala bibelsällskapet och några av församlingarna. Det finns också en bokhandel som säljer böckerna offentligt.
– Det har gjorts två angrepp mot den kristna bokhandeln. Gärningsmännen var helt tydligt betalda för det. Polisen grep dem, men fick aldrig tag i de som stod bakom dåden.

Myndigheterna slår ned hårt på demonstrationer och aktioner från oppositionen, och Igor har själv fått höra vad de utsätts för.
Jag känner några som var med några av demonstrationerna, både azerer och utländska observatörer. Myndigheterna slår ned på dem så hårt att många inte törs göra om det.
– Jag träffade en pensionär i ett fängelse som hade suttit där i tre år bara för att han var på platsen för en demonstration. Många har slutat kämpa. Det kokar en del frustration under ytan, men det kostar för mycket att göra något. Flera jag talat med har varit med i oppositionen, men de har blivit uppgivna. De stöttar presidenten i stället, för de menar att han är bättre än alla alternativen.

Den norske missionären vill uppmana till bön för landet.
– Det är helt klart att det behövs mycket förbön som kan ge folket framtidshopp. För varje inslag ni ser om Azerbajdzjan de närmaste veckorna – be för landet! De behöver tro, hopp och kärlek.

 

Renhetskultur är något helt annat än hederskultur

Ledare De senaste månaderna har man från flera håll försökt att kleta begreppet ”hederskultur” på Sveriges... lördag 10/4 00:00

Inflytelserik fransk filosof anklagas för pedofili i ny bok

Frankrike. Var den franska filosofen Michel Foucault, som är känd för sina reflektioner kring maktstrukturer... söndag 11/4 12:00

Ett osannolikt men avslöjande samtal med en jordansk chaufför

Israelkommentar Att verkligheten och rapporterna från Israel sällan stämmer är vi här i Israel vana vid, men ibland...

Liberalteologin urholkar bibelns gudomliga inspiration

Bibeltro eller bibelkritik (del 2/4). Utifrån bibliskt perspektiv kan man knappast betrakta liberalteologin som kristen, eftersom den...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier