Låt Herren din Gud tala om för oss vilken väg vi ska gå och vad vi ska göra.
Jeremiah 42:3

Världen idag

Harrison: ”Låsta kyrkor berövar oss vårt kulturarv”

”Låst, låst, låst i kyrka efter kyrka.” De förbommade kyrkorna är det största och mest utbredda svenska exemplet på hur vi dagligen berövas vårt gemensamma kulturarv, skriver historieprofessorn Dick Harrison i en krönika i Svenska Dagbladet.

Nyheter · Publicerad 19:00, 27 aug 2020

Dick Harrison är professor i historia vid Lunds universitet och författare till ett fyrtiotal böcker. I en krönika i Svenska Dagbladet konstaterar han att det finns 3 400 kyrkor som tillhör Svenska kyrkan runt om i landet.

”2 955 av dem är skyddade enligt kulturmiljölagen och är levande minnesmärken över århundraden av tro, arbete och mänskliga strävanden”, skriver han.

Dick Harrison berättar hur han redan under högstadieåren cyklade runt i hemkommunen Staffanstorp för att bekanta sig med sockenkyrkorna, men ofta möttes av låsta dörrar.

Likadant var det när han häromåret skrev en bok om Dalslands historia.

”I detta landskap finns ett antal underbara småkyrkor som dignar under så kallad bondbarock: skulpturer och målningar i en internationell stil som bearbetats till lokala varianter, vilka allmogen tog till sitt hjärta.”

Harrison tar Fröskogs träkyrka som exempel.

”Om det inte varit för att kyrkan precis utgjort scen för en skolavslutning och det följaktligen fanns en nyckelförsedd vaktmästare på plats hade vi aldrig kommit in. Jag vet, för jag ringde genast upp kyrkligt ansvariga i Åmål och frågade. Omöjligt. Mitt argument att jag höll på med en bok om landskapet imponerade inte. Låst skall förbli låst. ʼDet är så det ser ut i Sverigeʼ, var den enda förklaringen.”

Under sommarens vandring i Dalsland var det likadant.

”Låst, låst, låst i kyrka efter kyrka. Om jag inte gjort samma erfarenhet tidigare hade jag antagligen skyllt på covid-19, men just på denna punkt är viruset oskyldigt”, skriver Harrison.

Andra svar historieprofessorn har fått på frågan varför systemet är så ”kultur- och besökarfientligt” är att man inte har råd att hålla öppet och att det finns risk för stöld.

Kanske är det så enkelt att de kyrkliga myndigheterna inte tror att folk är intresserade av deras tempel längre, funderar han.

”Måhända inbillar de sig att det inte längre finns kristna som vill söka sig till Guds hus, att det saknas stressade resenärer som vill finna en stunds frid och tända ett ljus i koret, och att sådana som undertecknad – kulturellt och historiskt intresserade – är så försvinnande få att det är slöseri med handkraft att vrida om en nyckel och öppna för oss.”

I så fall har de fel, menar professorn som många gånger sett besvikna turister förgäves försöka ta sig in i kyrkor.

”De förbommade kyrkorna är det största och mest utbredda svenska exemplet på hur vi dagligen berövas vårt gemensamma kulturarv – det konstnärliga, det arkitektoniska, det andliga och det historiska. Sverige är inte ett särfall; det är lika illa i Grekland, Italien och många andra länder. Och det får mig att inse att kulturarvet inte är något vi får betrakta som självklart. Det är något vi måste kämpa för.”

Han möter IS-offer med evangelium och fotboll

Webb-tv. Som liten ville Merzek Botros bli fotbollsproffs, men på grund av sin kristna tro var han inte... måndag 30/1 12:00

Starka relationer viktigaste faktorn för att vara lycklig

Lycka. Den viktigaste nyckeln till lycka tycks vara starka relationer. Det är åtminstone den slutsats som... måndag 30/1 10:00

Dags att tänka till kring våra församlingsstrukturer

Ledare Debatten som pågår gällande kyrkans förhållningssätt till samkönade relationer rymmer många... fredag 27/1 00:10