På Gud, vars ord jag prisar, på Gud litar jag och fruktar inte.Vad kan människor göra mig?
Psaltaren 56:5

Världen idag

Hård kritik mot Turkiet – munk har fängslats för matutdelning

En syrisk-ortodox munk dömdes nyligen till fängelse i två år och en månad av brottsdomstol i Mardin i sydöstra Turkiet.

Hans brott: att ha gett vatten och bröd åt personer som visade sig tillhöra den förbjudna PKK-gerillan.

Nyheter · Publicerad 16:13, 13 apr 2021

Dayroyo Aho Bilecen greps i sitt kloster, Mor Yakoub i provinsen Nusaybin, i januari 2020. Han förhördes under fyra dagar och släpptes sedan i väntan på rättegång.

I förra veckan föll domen. Två år och en månad ska Dayroyo Aho Bilecen sitta i fängelse för att ha ”bistått en terrororganisation”, förbjudna kurdiska PKK.

Gripandet och åtalet grundar sig på en händelse 2018, då två personer kom till klostret för att be om mat. I rätten förklarade Dayroyo Aho Bilecen att han inte visste något om personerna, som enligt ett tips till polisen tillhörde PKK, och att han alltid hjälper dem som ber honom om det, utan urskiljning.

Efter sitt gripande sade munken i ett uttalande till advokatsamfundet i staden Urfa att han talat med både polischefen och sin biskop efter händelsen 2018, och även bett om ”säkerhetsåtgärder” för att det inte skulle hända igen. Inga sådana vidtogs dock enligt uttalandet, rapporterade nyhetsbyrån Bianet.

”Eftersom jag är en präst kan jag inte ljuga. Jag gjorde det inte för att hjälpa en organisation, utan för att min tro krävde det. Av filosofiska skäl kan jag heller inte tipsa polisen”, tillade Dayroyo Aho Bilecen.

Journalisten Nuri Kino är en av många som reagerat starkt på domen.

I Globalbarmagazine skriver han om hur Dayroyo Aho Bilecen avråddes från sina planer på att öppna och rusta upp klostret Mor Yakoub, som ligger i bergen mot gränsen till Syrien.

”Många varnade honom, att han skulle fastna i korselden mellan de stridande parterna. Men det var inget han ansåg rörde honom, kriget alltså. Nu blev han dess offer. Om han inte skulle ge mat till PKK-medlemmarna så skulle de kanske kunna tolka det som att han stod på regeringens sida … och tvärtom,” skriver Nuri Kino.

Aday Bethkinne, som sitter med i kommunfullmäktige i Botkyrka för Kristdemokraterna, anser att Sverige borde agera i frågan.

”Människor från hela världen har visat sitt missnöje kring detta. Även Sveriges statsminister Stefan Löfven och utrikesministern Ann Linde bör engagera sig i frågan samt stå på de svagas sida och begära av Turkiet att frige honom och värna om de fåtal kristna som bor kvar i landet,” skriver han på Facebook.

Detsamma menar riksdagsledamot Robert Hannah (L), som lyfter fallet i en skriftlig fråga till utrikesminister Ann Linde (S).

Han påpekar att ”assyrier/syrianer, kurder och andra befolkningsgrupper i sydöstra Turkiet pressats mellan den turkiska regeringen på den ena sidan och PKK-gerillor på den andra” i flera årtionden.

”Om de inte uttryckligen säger sig stödja den turkiska regeringen behandlas de som om de stödjer PKK, och vice versa. Allt tyder alltså på att det handlar om en oskyldig präst som har hamnat i en omöjlig situation i en konflikt som inte har angått honom,” skriver Robert Hannah, och frågar om regeringen är beredd att verka för Dayroyo Aho Bilecens frigivning.

Skadligt när Försäkringskassan och 1177 manipulerar språket

Ledare 1177 Vårdguiden är ”invånarnas samlade ingång till den offentliga hälso- och sjukvården” och drivs... onsdag 12/5 00:10

Israelambassadör: Vänstern bidrar till judehatet

Antisemitism. Både det importerade hatet från Mellanöstern och den tradition av hat, uppvigling och fientlighet... torsdag 13/5 09:00

Senaste nytt

    Israel beskylls för apartheid 200 gånger i spridd rapport

    Israelkommentar Human Rights Watch (HRW) är en ekonomiskt och partipolitiskt oberoende människorättsorganisation,...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier