Ni otrogna, vet ni inte att vänskap med världen är fiendskap mot Gud? Den som vill vara vän med världen blir fiende till Gud.
Jakobsbrevet 4:4

Världen idag

Hård kritik mot SVT-sänd dokumentär om Jesus

Under påsken sände SVT dokumentären ”Jesus sista dagar” där flera anmärkningsvärda och svagt underbyggda påståenden om Jesus och evangeliernas trovärdighet förs fram.

– Som dokumentär är den undermålig, menar Jacob Rudenstrand på Svenska evangeliska alliansen (SEA).

Nyheter · Publicerad 12:35, 15 apr 2020

Det är den kontroversielle filmskaparen Simcha Jacobovici som ligger bakom dokumentären som sändes i SVT i två delar under påskhelgen.

Jacobovici har tidigare påstått att han har hittat Jesu familjegrav, att han funnit spikarna som Jesus korsfästes med och att översteprästen Kajafas var en hemlig supporter till Jesus. Dessa påståenden har avfärdats av såväl kristna som icke-troende forskare.

Mycket av dokumentären bygger på teorier och konspirationsteorier som han lyft fram i sin bok The lost gospel, där han också driver tesen att Jesus hade en intim relation med Maria från Magdala, något som mainstreamforskningen avvisat.

Jacob Rudenstrand, biträdande generalsekreterare på SEA, menar att Jacobovicis tes liknar den som Dan Brown för fram i boken Da Vinci-koden.

– Även konspirationsteoretiker kan visserligen göra intressanta dokumentärer. Men det som framförs här är argument ur tystnaden. Han drar slutsatser om en påstådd storpolitisk agenda som inte alls är underbyggda. I slutet påstår man att evangelierna inte är ögonvittnesskildringar och ska tolkas som politiska budskap, utan att ange något som helst stöd för detta.

Jacob Rudenstrand betonar att han tycker att det är helt i sin ordning att det sänds kritiska program om kristen tro. Han nämner exempelvis dokumentären Historien om Jesus, som tidigare visats på SVT, som ett exempel på en relevant produktion där två auktoriteter med olika åsikter får komma till tals.

– ”Jesus sista dagar” är i stort sett den enda historiska dokumentär om påsken som visas på SVT. Att använda tiden till att sända en dokumentär som inte håller måttet forskningsmässigt och som har en tydlig slagsida är problematiskt.

I ett Facebookinlägg frågar han sig också om SVT i samband med Ramadan hade kunnat sända en dokumentär som utmanar den traditionella muslimska förståelsen av vad som skedde i Muhammeds liv.

Flera andra kristna debattörer har också reagerat, bland andra teologen Anders Gerdmar.

”Sorgligt att SVT sänder en så dåligt underbyggd och spekulativ berättelse utifrån 'nya rön’ om Jesus som del i ett storpolitiskt maktspel. Stöd i tillgängliga källor saknas”, skriver han på Facebook.

SVT menar att man både faktagranskat och samtalat med teologer om programmet innan det sändes.

– Vi sänder många olika program med flera perspektiv. Det är utifrån helheten vi hoppas skapa en bra bild. Samtidigt som denna repris sändes, sände vi ut en serie om Jesu liv (Berättelsen om Jesus), vi hade gudstjänster och kristna konserter och på PLAY sändes nyligen en dokumentär om Jesus kvinnliga lärjungar, vilket är en dokumentär som verkligen diskuterar Bibelns texter, säger Mikael Österby, programchef för SVT Fakta, i ett mejlsvar till Världen idag.

Han menar att de serier han ansvarar för faktakontrolleras av svenska akademiker.

– Nu vet jag inte vilka teorier du hänvisar till som skulle ha svagt stöd i modern forskning, men eftersom religion är viktigt och känsligt för många av våra tittare rådgör vi med teologer innan vi sänder.

Hade SVT till exempel kunnat sända en dokumentär som utmanar den traditionella muslimska förståelsen av vad som skedde i Muhammeds liv, inför Ramadan?

– Allt handlar om filmen är seriös, vilket syfte den har och om den är grundad i forskning/vetenskap. Jag har inte sett en sådan film som du nämner, men det skulle inte vara omöjligt, säger Mikael Österby.

Att använda tiden till att sända en dokumentär som inte håller måttet forskningsmässigt och som har en tydlig slagsida är problematiskt.

USA behöver lyfta sig inför nytt presidentval

Ledare Så hänger då det offentliga USA återigen halvvägs ut över stupkanten efter politisk osämja. Och med... fredag 29/9 00:10

LRF: Minska vildsvinsstammen med 90 procent

Djur. Minska vildsvinsstammen med 270 000 djur till 30 000. Det begär Lantbrukarnas riksförbund (LRF) och... torsdag 28/9 22:00

Skyttedals drogutspel blev hennes fall

Ledare Många höjer förstås på ögonbrynen över att en europaparlamentariker som Sara Skyttedal (KD) väljer... fredag 29/9 00:00