Alla som Fadern ger mig kommer till mig, och den som kommer till mig ska jag aldrig visa bort.
Johannes 6:37

Världen idag

Hård kritik mot nytt kristet parti

Bildandet av abortkritiska Kristna värdepartiet har gått få förbi. Förutom rapportering i media och diskussioner på sociala medier är det en rad personer och aktörer, från såväl kyrkliga som sekulära sammanhang, som valt att tydligt ta avstånd från det nya partiet.

Nyheter · Publicerad 00:00, 10 jan 2014

"Detta värdeparti är vare sig kristet eller uttryck för en kristen värdegrund. Det är genuin och förenklad högerpopulism." Det menar Socialdemokrater för tro och solidaritet som på sin blogg går till hårt angrepp mot Kristna värdepartiet och kallar det ett jippo och dessutom menar att det finns en "samsyn med den exklusivitet som också återfinns i extrem islamism."

Kent Wisti, präst och debattör, skriver om partiet på Aftonbladet debatt:
"För mig som kristen är det bekymmersamt att man menar sig stå för kristna värderingar." Han hänvisar de synsätt partiet har till "en platt världsbild och svartvit människosyn" och menar att det handlar om människor "med långt till tillvarons djupverkan och undertoner, långt till lek, poesi och humor".

Humanisternas ordförande Christer Sturmark skräder inte heller orden.
"Sverige har fått sitt första religiösa fundamentalistparti. Deras kvinnosyn och HBT-syn är närmast medeltida. Men det är bra med tydliga positioner i samhällsdebatten. Humanisterna ser fram emot att ta fajten med dessa mörkermän", säger han i ett pressmeddelande.

Också Dagens nyheters ledarsida tar upp Kristna värdepartiet. Susanna Birgersson skriver: "Personligen tycker jag att det är bra att det finns de som problematiserar abort, organisationer som pekar på alternativa lösningar vid ofrivilliga graviditeter – så länge det sker på ett respektfullt sätt."

Dock anser hon att det nya partiet bara skapar polarisering i en etiskt svår fråga.
"Men det är en sak att försöka bilda opinion utifrån etiska ställningstaganden, eller att erbjuda exempelvis stödinsatser till kvinnor som befinner sig i utsatta situationer och överväger abort. Det är något helt annat att starta ett parti med totalt abortförbud som huvudfråga. I det ligger ambitionen att tvinga resten av befolkningen att leva efter en specifik moral."

André Juthe, en av Kristna värdepartiets grundare och doktorand i argumentationsteori säger till Världen idag att han tycker att de bemöts med osakliga påhopp.
- Det är floskler utan argument, man gör anklagelser men berättigar dem inte. Förklara då hur detta vi står för är felaktigt kristet, definiera vad kristet är. Jag skulle kunna svepande säga att de här kristna debattörerna är liberala och tala om avfall från tron, men vad blir det av det om jag inte kan underbygga det?

Epitet som mörkermän och medeltida handlar om guilt by association menar han, ord som används för att svartmåla men som är substanslösa om de inte underbyggs med argument.
- Jag tycker att det används mycket värdeladdade ord och personangrepp istället för sakargument, jag ser fram emot debatt i de här frågorna, säger André Juthe som också ifrågasätter vad som menas när hans parti kritiseras för att tvinga människor att leva efter en viss moral.

- Vilket parti vill inte få folk att leva efter en viss moral? Alla partier eftersträvar lagstiftning utifrån moral, men man gör det åt olika håll.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se

Tragedin i lastbilen följden av en kollapsad människosyn

Ledare Vi har hört liknande sorgliga berättelser förr. Den här gången slutade den i minst 50 döda kroppar... torsdag 30/6 00:10

Problematisk respons på skjutningen i Oslo

Ledare Helgens masskjutning i Oslo var en tragedi med två döda och många skadade i vad som framstår som... torsdag 30/6 00:00

Hitta någon att plocka upp

Inför söndag Det var en dag kring jul för ett antal år sedan som vi kom åkande i centrala Lidköping. Det var... torsdag 30/6 00:00

Det Brittiska Palestinamandatet firar 100 år – men britterna svek judarna

Israelkommentar Om bara några veckor, den tjugofjärde juli, uppmärksammas en viktig märkesdag i den israeliska... torsdag 30/6 00:00

Senaste nytt

    Regeringen avgår – en utvärdering och en varning

    Israelkrönika Israel går mot nyval, för femte gången på tre år. Och även om parlamentet, Knesset, i skrivande...
    Följ Världen idag i sociala medier