HERRENS namn är ett starkt torn, den rättfärdige skyndar dit och får skydd.
Ordspråksboken 18:10

Världen idag

Sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) kritiseras av Advokatsamfundets ordförande efter en berömmande tweet om tingsrättens dom i barnmorskemålet. Foto: Fredrik Persson /TT och Vilhelm Stokstad / TT

Hård kritik mot ministern: "Bör hamna i KU"

Kort efter att domen i fallet med barnmorskan Ellinor Grimmark meddelats i Jönköpings tingsrätt på torsdagen twittrade sjukvårdsminister Gabriel Wikström (S) positivt om domen. Bengt Ivarsson, ordförande i Advokatsamfundet, menar att Wikström inte borde lägga sig i.

Nyheter · Publicerad 00:00, 13 nov 2015

Ellinor Grimmark, som stämt Region Jönköpings län efter att hon förlorat en utlovad anställning för att hon inte kunde arbeta med aborter, förlorade i tingsrätten. Första instans valde dock att inte alls pröva samvetsfriheten utan gick bara på huruvida hon diskriminerats till följd av sin tro.

Kort efter att domen meddelats twittrade sjukvårdsminister Gabriel Wikström: "Bra och viktigt att Jönköpings tingsrätt idag konstaterar att abort är en arbetsuppgift för barnmorskor". Wikström länkar också till tingsrättens pressmeddelande om ärendet.

Tilltaget får hård kritik från Advokatsamfundets ordförande Bengt Ivarsson. Han skriver på twitter:
"Ministrar ska inte lägga sig i dömande verksamhet!!! Mycket allvarligt och bör rimligtvis hamna i KU."

Ivarsson skriver vidare på twitter att han delar ministerns uppfattning i sakfrågan men att han borde betänka att det tidigare aviserats att målet kan drivas ända till Europadomstolen.

Även andra personer har uttryckt kritik mot Wikström och menat att det väcker tankar om ministerstyre.
"Med hänsyn till att domen inte vunnit laga kraft - och att processen därmed är pågående - kan det liknas vid försök till ministerstyre", skriver till exempel Martin Tunström på tidningen Barometerns ledarsida.
"I frågor som rör abort eller samvetsfrihet tycks också normala krav på argumentation inte gälla", fortsätter Tunström.

Gabriel Wikström befann sig på resa när Världen idag sökte honom på fredagen och kunde därför bara ge en skriftlig kommentar.

"Min avsikt var att uttrycka mitt stöd för den starka abortlagstiftning vi har i Sverige, och konstatera att nu kom en dom som är relevant för den frågan. Självklart har och hade jag ingen avsikt att försöka påverka våra oberoende domstolars arbete. Om någon uppfattat detta på ett annat sätt beklagar jag det", skriver han.

På fredagen publicerades en debattartikel i Aftonbladet av just Gabriel Wikström och barnminister Åsa Regnér (S). De menar att det som i internationella deklarationer antagna av Sverige, och i de flesta andra EU-länder, kallas samvetsfrihet, i själva verket bör heta "vårdvägran".

"Detta är en allvarlig inskränkning i den svenska aborträtten och en kränkning av de mänskliga rättigheterna", skriver Regnér och Wikström om vårdpersonals rätt till samvetsfrihet och fortsätter:
"Kvinnors rätt att bestämma över sina egna kroppar är inte förhandlingsbar"

Abort ingår i dag inte i de internationella deklarationerna över mänskliga rättigheter, till skillnad från exempelvis religionsfrihet och samvetsfrihet.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se
 

Anställda hoppar av barnklinik som behandlar könsdysfori

Storbritannien. Fem anställda vid Britain’s National Health Service (NHS) har valt att lämna sina tjänster på en klinik som arbetar med barn som kan ha könsdysfori....

Dagen efter katastrofen – men före jublet

Ledare Under en vecka på året blir de vanliga samtidspolitiska diskussionerna jämförelsevis små. Frågor som annars utlöser stora och infekterade debatter...