Ingen har större kärlek än den som ger sitt liv för sina vänner. Ni är mina vänner, om ni gör vad jag befaller er.
Johannesevangeliet 15:13–14

Världen idag

Barnen kommer kunna vinka till de äldre från gården, men det kommer också bli planerade gemensamma aktiviteter. Foto: Huddinge kommun

Här ska barn och äldre samsas under samma tak

Huddinge kommun hänger på trenden att kombinera äldreboende och förskola i angränsande byggnader.

– Det finns fantastiska möjligheter när man får den här närheten, säger kommunalrådetet Karl Henriksson (KD).

Nyheter · Publicerad 08:00, 25 okt 2021

Redan i mitten av 1970-talet började man i Japan att förlägga äldreboende och förskola i samma hus. Gamla och barn fick mötas, och lokalerna utnyttjades mer effektivt.

Modellen spreds över världen, och populariserades härom året genom ett brittiskt tv-koncept som också kom till Sverige. I TV4:s serie ”Fyraåringarna på äldreboendet” fick tittare förra hösten följa barnen från förskolan Vildnissarna, som under sex veckor träffade de boende på ett äldreboende i Norrtälje.

Kombinationen med förskola och äldreboende under samma tak finns på flera håll i Sverige. I Umeå finns rent av två så kallade samverkanshus, Nordstjärnan och Lundagård, där ett vård- och omsorgsboende delar byggnad med en förskola.

Nu är det alltså dags för Huddinge, där ett äldreboende och en förskola nästa år öppnar i huset Bildhuggaren.

– Vi såg att vi hade ett behov av förskoleplatser och av äldreboendeplatser i ungefär samma område. Varför inte göra något tillsammans och hitta en gemensam lösning? säger kommunalrådet Karl Henriksson.

Altura fastigheter har nu köpt byggnaden av kommunen, med Ersta diakoni äldreomsorg och Jensen förskola som förväntade hyresgäster.

Ersta diakonis äldreboenden samarbetar på flera håll redan med förskolor. Men detta blir första gången som man delar hus med en förskola. Susannahemmet, som boendet kommer att heta, planerar för inflyttning i maj i totalt 90 lägenheter på tio avdelningar.

Affärsutvecklaren Petra Andersson ser flera möjligheter till konkreta möten i huset, inte minst på den gemensamma delen av uteplatsen.

– Alla äldre är naturligtvis olika. Men många tänker tillbaka på sin egen tid som barn, och som förälder, när de får umgås med barn, och blir väldigt upplivade, säger hon.

– Barn i sin tur är ofta nyfikna och intresserade av äldre människor, lite beroende av vilken kontakt de har med äldre i den egna släkten. Sedan måste man tänka till när det gäller äldre med demens, som kan agera på ett annorlunda sätt än barnen är vana vid.

Karolina Zervos, biträdande skolchef för Jensen förskola, har flera tankar om hur samspelet skulle kunna se ut.

– Vi kan bjuda in de äldre till förskolan för högläsning och historieberättande. De äldre är även välkomna att delta i våra lekar på gården och de kanske kan bidra med lekar från sin barndom, säger hon.

– Vi tänker oss även att barnen på förskolan går till äldreboendet för sång- eller teateruppträdanden. Eftersom äldreboendets balkonger vetter ut mot förskolegården ser vi stora möjligheter till spontana möten, vinka, prata lite och kanske stämma upp till sång tillsammans.

Vi såg att vi hade ett behov av förskoleplatser och av äldreboendeplatser i ungefär samma område.
De äldre ... kanske kan bidra med lekar från sin barndom.

En nystart för Sverige – eller en smart uppstart på valrörelsen?

Ledare Så fick Sverige en ny regering och det politiska kaoset är för tillfället avvärjt. En... torsdag 2/12 00:10

Folkmord i Xinjiang bäddar för hård dom

Ledare Att Kinas president, Xi Jinping, nu formellt kan knytas till interneringslägren för uigurer kom... torsdag 2/12 00:10

Varje cell kommer att fortsätta hävda att vi är antingen man eller kvinna.

Ledarkrönika Man kan säga mycket om den nyliga debattartikeln i Expressen där företrädare för Liberala... torsdag 2/12 00:09

Gud är inte längre bort än att han sträcker ut sin hand till dig när du ropar.

Inför söndag Den här söndagen har kyrkoårstemat ”Guds rike är nära”. Tänker vi i tid, eller rum? Tänk, vad det... torsdag 2/12 00:00

Levande ljus är inte den största brandrisken

Säkerhet. Advent är här, en hektisk tid för brandkår och räddningstjänst. Men tvärtemot vad många tror är det... torsdag 2/12 05:00

Finns lösningen på dagens politiska kaos på Sinai berg?

Israelkommentar Dagens samhällskris och ökade polarisering har gett det mosaiska förbundet på berget Sinai ny...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier