Av hans fullhet har vi alla fått, nåd och åter nåd.
Johannesevangeliet 1:16

Världen idag

Har riksdagen blivit en grå massa av medietränade politruker?

Var det rätt att KD-politikern Lennart Sacrédeus lämnade sin riksdagskandidatur till följd av att han skrivit att han vill värna livet? Det är en av frågorna som diskuteras i säsongens första avsnitt av Veckans nyheter. Även debatten som uppstått efter uppgifterna om mordplanerna på Annie Lööf tas upp, samt klimataktionen på E4:an och elkrisen.

Nyheter · Publicerad 16:03, 2 sep 2022

Efter ett sommaruppehåll är Världen idags webb-tv-program Veckans nyheter tillbaka. I säsongens första avsnitt går Sven Almkvist till storms mot att KD-politikern Lennart Sacrédeus blivit utsatt för ett mediedrev på grund av att han i en broschyr skrivit att han vill värna livet.

– I princip säger han ju bara det som alla partier säger, påpekar Almkvist och syftar på att flera riksdagspartier uppger att de vill se minskat antal aborter.

– Skulle man säga ”Jag vill värna dödens kultur” skulle man kunna förstå om det blev reaktioner. Men ”livets kultur”? fortsätter han.

Almkvist är även kritisk till att KD riktat kritik mot Sacrédeus.

– Tar man bort alla politiker som inte har mainstream-åsikter i varje frågeställning så blir ju riksdagen en grå massa av välbetalda medietränade elitpolitiker, säger han.

Det andra ämnet som tas upp i programmet är att flera socialdemokratiska politiker riktat kritik mot SD efter att det framkommit att Annie Lööf var en måltavla för knivmördaren i Visby. När det gäller det hårda debattklimatet menar Sven Almkvist att det finns skäl att vara självkritisk, men han menar att det gäller både för högersidan och vänstersidan.

– Ponera att den här personen sjuka personen hade som mål att döda Jimmie, hade verkligen regeringens representanter gått ut och sagt ”Vi får nog sluta att tala så illa om Jimmie Åkesson” då? frågar sig Almkvist.

Efter detta ämne tas tre ”kortämnen” upp, det vill säga nyheter som Sven Almkvist får kommentera lite kort. Det handlar om Nyans partiledares uttalande om homosexualitet, klimatprotesten på E4:an och elkrisen som blir allt värre.

Mot slutet av programmet får Almkvist svara på en teologisk fråga som den här gången handlar om änglar och demoner.

Veckans nyheter är ett program där några av Världen idags aktuella nyheter presenteras och analyseras. Varje fredag kommer det ett nytt avsnitt vid 16-tiden. Det senaste avsnittet kan ses här ovan – och samtliga avsnitt kan ses på Världen idag play.

Dödshjälp lyfts fram i reklamfilm

Kanada. Som en del av en reklampkampanj om skönhet lyfter ett kanadensiskt företag fram dödshjälp. Nu möts... tisdag 6/12 19:00

Enkla bedjare – inte bara teologer – kan tolka Bibeln

Ledare I den ständigt pågående, och nödvändiga, debatten om vad som är sann och sund kristen livsstil... tisdag 6/12 00:10

Sverige sticker ut i Europa – 60 personer ihjälskjutna i år

Skjutningar. En man i 20-årsåldern blev under söndagskvällen den sjunde personen att skjutas ihjäl i Södertälje... tisdag 6/12 15:00

Jesuscentrerad predikan av ny ärkebiskop

Ledare Inom den svenska kristenheten ställer nog många frågan ifall det gick att skönja en ny ton i... tisdag 6/12 00:00