Låt min bön vara rökelse inför dig, mina lyfta händer ett aftonoffer.Herre, sätt en vakt för min mun, bevaka mina läppars dörr.
Psaltaren 141:2-3

Världen idag

Här omhändertas Dominic

Nyheter · Publicerad 10:05, 28 sep 2009
Här omhändertas Dominic
Pappan fotade när Arlandapolisen hämtade åttaårige Dominic i flygetFamiljen Johanssons, åttaårige son, Dominic, omhändertogs på Arlanda den 25 juni.
Världen idag har tillsammans med Nick Maitland, från organisationen för familjerätt i Sverige, RFFR, gått igenom polisens omhändertagande på Arlanda från början till slut. Han menar att polisens agerande starkt kan ifrågasättas.

Resan mot Indien, där mamma Annie har sina rötter och där paret tidigare varit bosatt, började egentligen redan dagen innan, den 24 juni.
Familjen åkte färja från Gotland till Nynäshamn. De hade gott om tid. Flyget skulle inte gå förrän klockan 12.20. På förmiddagen den 25 juni var stämningen på topp. De checkade in sitt bagage.
– Oj, vad vi var glada, äntligen skulle vi komma iväg, säger pappa Christer.
Allt var nytt och spännande för den åttaårige sonen Dominic, som aldrig hade varit på en flygplats förut. Han var helt till sig över alla flygplan berättar pappa Christer.
– Han har en flygplansratt kopplad till datorn hemma så han har flugit många gånger på det sättet, säger Christer Johansson.
I gaten innan boarding, talade familjen om vad de ska göra när de kom fram.
– Dominic pratade mycket om sina kusiner i Indien. Han såg fram emot att träffa dem för första gången. De hade bara haft telefonkontakt tidigare, säger Christer Johansson.
Planen var att kusinerna skulle gå med honom till skolan som stöd i början.

Så blev det äntligen dags att boarda planet, ett Airbus 310, det plan som skulle ta familjen till Indien och friheten. Det skulle bli lugn och ro.
De sätter sig i mitten. Bakom ena vingen.
Och pappa Christer börjar lasta in bagaget.
Han tar även fram sin kamera och tar några kort på det så efterlängtade ögonblicket.

Minuterna senare står det poliser i flygplanet. De hade uniform och tillsammans med en flygvärdinna går de fram till familjen Johansson.
– De tar fram oss till platserna längst fram till flygplanet. Dominic blev jätterädd, säger Christer Johansson, som själv befarande det värsta. Han berättar att det snurrade rejält i huvudet.
Nick Maitland, vice ordförande i organisationen för familjerätt i Sverige, RFFR är väl insatt i fallet. Han är mycket kritiskt till polisens roll i omhändertagandet.
– Jag anser inte att polisen behövdes överhuvudtaget. Om socialtjänsten var så angelägen om ett omhändertagande, varför gjordes inte det på Gotland tidigare? Jag tycker att det luktar prestige lång väg, säger han.

Efter ett tag får familjen lämna flygplanet. Mamma Annie går in i apatisk beteende. Maken försöker prata med henne, men det går knappt.
– Då säger polisen till oss att de har order om att ta vår son från oss om vi lämnar Sverige, säger Christer Johansson.
Sedan tar de familjens pass. De transporteras i en polisbuss till polisstationen på Arlanda.

Pojken undrar vad som händer. Han är nervös och precis tyst.
De kommer in i ett rum. Ingen säger någonting.
Efter ett tag kommer någon och frågar om socialtjänsten kan få prata med Dominic enskilt en stund, vilket de får. Men han kommer inte tillbaka.
– Efter ett tag förstår vi att de har tagit honom från oss, säger Christer och berättar att mamma Annie blir blå om läpparna och faller ihop.
Christer Johansson ger henne hjärtmassage, men hon kommer inte tillbaka till medvetande. Då gör han mun-mot-mun-metoden, vilket gör att hon börjar andas igen.
– Vi fick inte veta att det var ett omhändertagande som skedde, det kändes som om man var terrorist. De ljög för oss, vi känner oss lurade.

Erik Lundström
erik.lundstrom@varldenidag.se

Experten: Polisen bröt mot all praxis

Skotskt vittnesbörd om progressivismens kollaps

Ledare Skottland har på senare år utvecklat en allt radikalare progressivism. Den senaste tiden har... lördag 4/2 00:10

Predikant firade 98-årsdag med fallskärmshopp

USA. Amerikanske predikanten Roy Jernigan valde att fira sin 98-årsdag med att hoppa fallskärm.... söndag 5/2 14:00

Korruption och kriminella i politiken

Ledare I Transparency Internationals årliga korruptionsindex noterar nu Sverige sin sämsta notering – och... lördag 4/2 00:00