Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Foto: John Amis/AP/TT

Här finns flest megakyrkor

USA dominerar kraftigt i statistiken över flest antal megakyrkor, men när det gäller antal människor som besöker de största kyrkorna är det andra länder som ligger i topp.

Nyheter · Publicerad 00:00, 30 jul 2015

Med hjälp av data från Hartford Institute for Religion Research och Leadership Network kan Washington Post redovisa statistik över vilka städer i världen som har flest megakyrkor, och var flest personer besöker sådana kyrkor.

För att definieras som megakyrka ska vissa kriterier vara uppfyllda, man ska bland annat ha ett besöksantal på minst 2 000 personer och daglig verksamhet av olika slag.

Houston i Texas är den stad i världen med flest megakyrkor, hela 38 stycken, enligt Washington Post. På andra plats kommer Dallas i samma delstat, med 19 megakyrkor och på tredje Seoul i Sydkorea med 17 sådana församlingar.

Åtta av tio städer med flest antal megakyrkor ligger i USA. Tittar man däremot på antal besökare toppar Seoul med i genomsnitt 825 000 besökare per vecka som går till någon sådan stor församling. På andra plats kommer Lagos i Nigeria med drygt 346 000 besökare, och på den här topplistan är bara två av tio städer amerikanska.

Orsaken är att det är lättare att starta en megakyrka i USA och därmed har alternativen blivit långt fler där än i andra delar av världen, konstaterar Scott Thumma, som leder Hartford Institutes arbete, i Washington Post.

Han ser flera betydande skillnader mellan jättekyrkorna i USA och i andra delar av världen. Bland annat riktar man sig i USA ofta till medel- eller överklass, vilket inte sker i Iika stor utsträckning på andra platser.

Något som kan illustreras med att stora församlingar i andra delar av världen ofta ligger centralt i städerna för att man ska kunna ta sig dit till fots. Megakyrkorna i USA, dit majoriteten kör bil, finns ofta i förorter där behovet av stora parkeringsplatser är lättare att tillgodose.

Trenden med de här jättekyrkorna kommer att fortsätta globalt, tror Scott Thumma.

"Jag förväntar mig att den snabbaste tillväxten kommer att ske i asiatiska länder där utvecklingen fortgår och befolkningen samlas i stora urbana områden", säger han till Washington Post.

Inte minst tror han att den här trenden på sikt kan komma att märkas i Kina där myndigheterna hittills hindrat utvecklingen.

Samuel Teglund
samuel.teglund@varldenidag.se


Här är städerna med flesta megakyrkor:

Houston 38

Dallas 19

Seoul 17

Chicago 15

Charlotte 15

Los Angeles 14

Austin 14

Atlanta 14

San Antonio 12

Nairobi12

Städerna där flest personer besöker en megakyrka (siffrorna visar genomsnitt per vecka)

Seoul 825 000

Lagos 346 500

Houston 211 936

Singapore 117 825

Santiago 95 000

Dallas 89 797

Anyang 75 000

Nairobi 72 500

Guatemala City 72 000

Manila71 000

Rätt ska vara rätt om mänskliga rättigheter

Ledare Det talas mycket om mänskliga rättigheter i dag. Det är bra. FN:s förklaring om de mänskliga rättigheterna har precis firat 70 år, och de 30 punkter...