Stor frid har de som älskar din undervisning, inget kan få dem på fall.
Psaltaren 119:165

Världen idag

På söndag hålls release­konsert­en för Bengt Johans­sons nya skiva i Fila­delfia­kyrkan i Stock­holm. Det kommer att ske i form av en nattvardsmässa. Foto: Tobias Fischer

Han vill utmana till att gå djupare

I början av året fick Bengt Johansson en förfrågan om att göra en mässa i en kyrka i Skåne. Det blev startskottet för det nysläppta projektet ”Gå djupare, En mässa”.

Nyheter · Publicerad 08:52, 19 okt 2012

Bengt Johansson är en av svensk lovsångsmusiks mest namnkunniga personer. Han har gett ut tretton album förutom samlingsplattor. I helgen är det release för hans senaste projekt. Denna gången har inspirationen kommit från den traditionella gudstjänstformen mässan.
– Jag fick förfrågan om att göra en mässa i en kyrka i Skåne, berättar Bengt. Han tackade ja och skrev sånger till några av stationerna i mässan och framförde dem med lokala musiker. Det fick glöden att flamma till eld och på försommaren började han att skriva en hel mässa som spelades in i augusti.
På söndag kväll är det releasekonsert i Filadelfia­kyrkan i Stock­holm i form av just en nattvardsmässa.

Att mässan fångade Bengts intresse var inte så konstigt, menar han.
– Själva mässan i sig är ju som en lovsång. Vi kommer för att ge till Gud men samtidigt också få del av nådemedlen i ordets gudstjänst och bordets gudstjänst.
Bengt Johansson konstaterar att han allmänt räknas som  ”lovsångare” och det är utifrån det perspektivet han har jobbat.
– Det har varit en rolig utmaning att skriva min musik med min prägel samt sätta ord på de olika punkterna i mässan.

Bengt tror att även om mässan kan verka som en intern angelägenhet så drar den ändå folk till sig. Själva nattvarden är en helig måltid i ett heligt förbund och den kanske man inte ger till vem som helst, säger han, men fortsätter:
– Jag tror att alla kan ta del av välsignelserna.
Genom sin baptistiska uppväxt fick Bengt med sig synen att måltiden är väldigt sluten. Den synen har utmanats rejält under året.
– Jag har fått tillfället att ompröva det och jag har också upptäckt hur väldigt närvarande Jesus faktiskt är i måltiden, konstaterar Bengt.

Gudstjänsten är oerhört viktig, menar Bengt och tror att det finns ett behov av ett pågående samtal kring gudstjänsten.
– Vi måste hitta tillbaka dit där gudstjänsten är en ”gudstjänst”. En plats där vi får mötas för att möta och betjäna Gud, och få tid till det, samtidigt som vi får ta emot från honom.

Vikten av ordningar kring det profetiska

Ledare Med anledning av SVT:s Uppdrag gransknings serie om Knutby har en intensiv debatt förts om vilka... torsdag 6/8 00:00

Vilka fallna mantlar ligger i dag på vår egen kontinent?

Ledarkrönika En berättelse från det Gamla testamentet har levt länge i mitt hjärta. En historia om två män – en... torsdag 6/8 00:00

Sol-Britt och Bengt Sundberg

Diamantbröllop. Den 6 augusti 1960 lovade Sol-Britt och Bengt Sundberg att älska varandra i nöd och lust. 60 år...