Men Jesus sade till Simon: ”Var inte rädd. Från och med nu ska du fånga människor.”
Lukasevangeliet 5:10b

Världen idag

Tigleth Malkey bidrar med en ny inriktning för att Nyhem ska betjäna fler grupper, bland annat nysvenskar. Foto: Privat

Han vill ha Zlatan på Nyhem

Godisfrön och vittnesbörd från exempelvis nysvenskar. Med sådana medel vidgar sig årets Nyhemsvecka för att nå utanför pingströrelsens traditionella åhörargrupper.– Igenkänning är viktigt, säger Tigleth Malkey, nytt ansikte i konferensens ledningsgrupp.

Nyheter · Publicerad 13:53, 17 jun 2015

Mycket är sig likt på Nyhem, men samtidigt hittar nya impulser fram. En sådan är Tigleth Malkey, till vardags pastor i Södertäljekyrkan. Han och familjen gjorde sitt första besök här på Nyhem förra året. Efteråt fick han frågan vad han tyckte om veckan.

– Jag sa att det är fantastiskt bra alltihop, men jag saknar Zlatan på scenen, berättar han för Världen idag och skrattar.

Vad han egentligen menade var att personer – utan bakgrund i svensk pingstväckelse – möjligen skulle kunna ha svårt att känna sig hemma här.

– Är den här rörelsen för ghettoungarna i Rosengård eller Rissne? Är vi till för dem, för andra nysvenskar och för vanliga svenskar?

Efter att ha ställt sådana närgångna frågor fick Tigleth Malkey en inbjudan att sitta med i ledningsgruppen. Och det har i sin tur fått en del synbara resultat.

– I år kommer det att säljas nötter i stånden, berättar Malkey och syftar på sådant snacks som särskilt uppskattas av vissa invandrargrupper.

Nyheter i samma anda kommer även att märkas i samlingar och möten.

– Folk med lite andra bakgrunder, som inte vuxit upp i rörelsen, kommer att vittna. Det kan vara personer som blivit frälsta och nu ser pingst som sin rörelse, säger Tigleth Malkey.

– Vi har tänkt igenom mycket mer hur vi kan möta människor från många olika nationaliteter. Nötter och kebab kan vara ett sätt. Igenkänningen är viktig, menar han.

Tigleth Malkey, som har bakgrund i syrisk-ortodoxa kyrkan, kommer även själv att få leda en del möten under veckan.

– Det känns som en jätteförmån, jag känner mig jättehedrad, säger han, förväntansfull på veckan.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se

Läs mer
Nyhem ger hopp i orostid
Nyhemvolontär i 70 år

Väntad åtgärd mot våldet – och ett oväntat förslag

Ledare Varje vecka nya bilder från det alltmer otrygga Sverige. Barn hamnar i korseld mellan kriminella.... lördag 24/7 00:00

FN-konferens mot rasism ledde till ny våg av antisemitism

Israelkommentar Denna höst har det gått tjugo år sedan FN:s världskonferens mot rasism gick av stapeln i Durban,...
Podcasts
Följ Världen idag i sociala medier