Om än min kropp och min själ tynar bort, så är Gud mitt hjärtas klippa och min del för evigt.
Psaltaren 73:26

Världen idag

Tom Mortiers mamma fick dödshjälp utan barnens vetskap och Tom upptäckte att läkaren som gett modern den dödliga sprutan har brutit mot dödshjälpslagen på flera punkter. Foto: Eva Janzon / Arkiv

Han vill få sin mammas dödshjälp prövad i rätten

När 64-åriga Godelieve De Troyer fick hjälp att dö i Belgien 2012 led hon av depression, och inget av hennes barn underrättades förrän efteråt. Sonen Tom Mortier upptäckte att läkaren som gett modern den dödliga sprutan brutit mot dödshjälpslagen på flera punkter. Nu hoppas han att Europadomstolen ska pröva fallet.

Nyheter · Publicerad 13:02, 9 nov 2017

Det är juristorganisationen Alliance defending freedom, ADF, som lämnat in en ny ansökan i ärendet till Europadomstolen, sedan en åklagare i Belgien valt att inte ta låta utreda Tom Mortiers brottsanmälan.

ADF menar att Belgien brutit mot rätten till liv och rätten till skydd för privat- och familjeliv i Europakonventionen, och dessutom inte gett Tom Mortier möjlighet till ett effektivt rättsmedel.

Bland annat hänvisar man till att Godelieve De Troyer före sin död donerade 2 500 euro till en organisation som förespråkar dödshjälp och som leds av den läkare som till slut accepterade hennes begäran, onkologen Wim Distelmans.

– Min mor hade svåra psykiska problem. Hon kämpade med depression hela sitt liv. Hon gick i behandling i många år hos psykiatriker och till slut bröts kontakten mellan oss, säger Tom Mortier i ADF:s pressmeddelande.

– Ett år senare fick hon en dödlig injektion. Varken onkologen som gav henne den eller sjukhuset hade informerat mig eller mina syskon att vår mor ens övervägde eutanasi.

Godelieve De Troyers journaler visade att de första läkare hon talat med inte velat godkänna hennes begäran om läkarassisterat självmord. Då vände hon sig till landets mest kände förespråkare för eutanasi, Wim Distelmans, tillika ordförande i landets federala eutanasikommission.

Hon gjorde en donation till hans organisation LEIF och fick diagnosen "icke behandlingsbar depression" av en av annan läkare inom LEIF:s nätverk. Några månader senare verkställdes självmordet med en injektion.

Av anmälan till Europadomstolen framgår att Godelieve De Troyer stått under behandling med två läkemedel som kan ge suicidala tankar, och att ett skäl till hennes dödslängtan var den trasiga relation till hennes barn. Ändå fanns inget i journalerna om att man prövat en ändrad medicinering, eller möjligheten att ta itu med relationerna i familjen.

Den belgiska lagen ger inte anhöriga någon rätt att bli kontaktade av läkare vid ett självvalt livsslut. Men Tom Mortier konfronterade läkarna efter moderns död för att försöka förstå hur de resonerat.

– Jag frågade dem hur de kunnat gå på min mors förfrågan om dödshjälp, hur de kunnat spä på hennes galenskaper. Hon hade mycket att leva för, med rätt hjälp, berättade Tom Mortier vid ett semiarium i Bryssel för ett år sedan.

– Men jag möttes av kyla och totalt brist på empati. "Vad vill du med ditt besök?" frågade de mig, och sa att allt ju gått rätt till.

Valdeltagandet avgör inriktning

Israelkommentar Det är uppenbart att valdeltagandet avgör valen i demokratiska nationer, men i Israel är procentandelen som röstar särskilt avgörande. Detta beror på...

Sötpotatis – en gröda med svensk potential

Visst älskar sötpotatisen värme, men kan Kanada så kan vi. Den svenska sötpotatisen har potential, enligt Sveriges lantbruksuniversitet.