Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

Polisman Inge Ström glömmer aldrig sitt specialuppdrag som chaufför och livvakt åt den kände Billy Graham. Foto: Privat

Han var Billy Grahams livvakt i Stockholm

Under några oförglömliga dagar 1978 hade polismannen Inge Ström uppdraget att skjutsa och beskydda världsevangelisten Billy Graham. – Han var en gudsmänniska, säger Inge Ström, starkt berörd av minnena.

Nyheter · Publicerad 04:00, 23 feb 2018

I hans specialuppdrag ingick att varje dag skjutsa Billy Graham och hans hustru Ruth från hotellet till Johanneshovs isstadion där kampanjen hölls.

– Han gick in bakvägen där journalister stod och väntade. Varje gång vi kom fram vek han upp kragen på överrocken och han hade solglasögon, berättar Inge Ström.

I mötena satt Inge på en stol bredvid Billy Graham på scenen. Förutom en del närgångna reportrar behövde han inte göra några ingrepp till försvar för den populäre predikanten.

Inge Ström gjorde för övrigt insatsen helt gratis.

– Jag tog ledigt från jobbet och gjorde detta utan kostnad. Jag ordnade även en poliskollega som hjälpte till och även han gjorde det gratis.

Så hur upplevde du det att vara Billy Grahams livvakt?

– Det var en stor förmån för jag tyckte att han var en gudsmänniska. Jag var stolt över att få vara med honom och jag tänkte att jag ska se hur han gör, berättar Inge som själv hade en längtan efter att predika och som ännu i dag, numera som pensionär, reser runt och håller möten tillsammans med sin hustru Gun.

– Billy Graham var som en vanlig människa, varm och god och 100 procent toppen, mycket trevlig. Han har varit ett föredöme för mig och blev det ännu mer efter den gången. Det var fantastiskt att få det där uppdraget.

Svenska kyrkan försvarar ny tolkning

Bibeltext. Berättelsen om David och Jonatan kan ha handlat om en parrelation. Det hävdar Cristina Grenholm, kyrkosekreterare vid kyrkokansliet och samordnare av...

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...