Ingen är som du, Herre. Du är stor, och stort och mäktigt är ditt namn.
Jeremia 10:6

Världen idag

”Han speglar inte våra värderingar”

– Man kan inte använda Före­tagarna för att driva sina egna åsikter om Pride­festivalen. Det säger Roger Tuomas, vice ordförande i Företagarna i Pajala, om styrelsens beslut att rikta misstroende mot ord­förande Bertil Kero.

Nyheter · Publicerad 15:50, 30 jun 2014

– Företagarna har en policy för hur man hanterar hbtq-frågor och hur man ska ställa sig till dessa. Och den ställer Bertil inte upp på. Han har uttalat sig på ett sätt som strider mot det, förklarar Roger Tuomas för Världen idag.

Beslutet att inte längre stödja ordförande Bertil Kero är grundat på en sammantagen bedömning av Keros agerande i hbtq-frågan, enligt Roger Tuomas.

– Han har muntligen uttalat vad han tycker om Pride till vårt kommunalråd och ifrågasatt varför kommunen satsar pengar på Pride.

Att man ifrågasätter att kommunen satsar pengar på Pride, är det tillräckligt för att bli diskvalificerad som ordförande i Företagarna?
– Nej, det behöver det väl inte vara. Men det som har fällt avgörande är ännu grövre saker som Kero sagt. Jag vill inte kommentera detta men det handlar om uttalande om Pridefestivalen. Vi i styrelsen har inte förtroende för honom och kan inte stå bakom honom.

Anser du att en person som inte sluter upp bakom Pride och hbtq-värderingar är olämplig för offentliga uppdrag och som ledare för en svensk intresseorganisation?
– Nej, man får naturligtvis tycka vad man vill. Men i de här sammanhangen får man inte använda organisationen för att driva dessa frågor. Framförallt inte när den organisationen har en uttalad policy för hbtq-frågor. Det skulle bli lite konstigt om Företagarna skulle börja exkludera grupper i samhället som inte får vara med i företagarna. Då är frågan: ska vi även exkludera vissa religioner eller säga att vissa hudfärger inte är välkomna? Var skulle vi då dra gränsen?

Kan man ha invändningar mot en Pride­festival utan att vara homofob?
– Ja, det borde man ju kunna. Vi ska ha en politisk debatt under Pajala marknad om hbtq-frågor. Där diskuterar man ju dessa frågor. Sedan är detta en känslig fråga. Vi vet att hbtq-rörelsen är väldigt duktig på sociala medier för att få fram sitt budskap och det kan vara lite svårt att kritisera den verksamheten. Däremot tror jag det är väldigt viktigt, det de gör. Här uppe i våra trakter har vi en kultur som är väldigt normstatuerad. Sticker det ut åt ena eller andra hållet, så är du plötsligt annorlunda. Att man börjar diskutera och resonera i dessa banor är nog väldigt viktigt. Grunden till detta är ju mänskliga rättigheter där du ska få tycka och tänka som du vill.

Borde då inte Bertil Kero kunna ha en åsikt som avviker från den allmänna 2014?
– Det får han ha, men han får inte gå ut med att Företagarna har den åsikten. Det är det som är problemet.

På måndagen meddelade Bertil Kero att han avgår som ordförande för Företagarna i Pajala.

Jonas Adolfsson
jonas.adolfsson@varldenidag.se


Läs även:
• Hade "fel åsikt" om hbtq valjer att lamna Foretagarna

Hur kan vi se på när antisemitismen tilltar?

Ledare Judar i Europa Hela 90 procent av judarna i Europa anser att antisemitismen har tilltagit de senaste fem åren. De alarmerande siffrorna presenteras i en ny studie...

May sågas på hemmaplan efter EU-toppmötet

Brexit. Storbritanniens premiärminister Theresa May möts av beska reaktioner på hemmaplan efter gårdagens brexitdiskussioner i Bryssel.