Kom till mig, alla ni som arbetar och är tyngda av bördor, så ska jag ge er vila.
Matteus 11:28

Världen idag

Han skrev av hela Bibeln för hand

113 dagar, 32 uttjänta pennor och 2 755 pappersark krävde det. Under ”lockdown” passade indiern Rejin Valson på att skriva av hela Bibeln helt för hand.

– Folk skrattade åt mig, berättar han för Världen idag.

Nyheter · Publicerad 15:00, 9 sep 2020

Sedan corona­pandemin slog till mot världen i våras har Indien i princip varit helt nedstängt. En som har utnyttjat tiden i isoleringen på ett annorlunda sätt är Rejin Valson.

– Det har alltid varit min önskan att få göra en handskriven bibel, det skulle hjälpa mig att lära känna Jesus bättre eftersom det står mycket om honom i Gamla testamentet, säger han till Världen Idag.

När världens flyglinjer ströps var Rejin en av de första som fick minskat antal arbetspass. Som brandman på Cochins flygplats i Kerala­provinsen fick han nu bara arbeta två dagar i veckan. Men Rejin misströstade inte utan såg i stället möjligheten att både påbörja och avsluta sitt stora bibelprojekt.

Den 1 mars inledde han projektet och den 22 juli skrev han sin sista sida. Därefter kunde han stolt presentera den 15 kilogram tunga boken för sin lokala församling.

Vad inspirerade dig att göra detta?

– Min fru och jag väntar barn så jag skrev bibeln för barnets skull.

Vad har varit mest utmanande?

– Folk skrattade åt mig, de sade att detta var dårskap. ”Har du missat att vi lever på 2000-talet”, sade de.

Hur började du? Fattade du bara pennan och skrev?

– Jag förberedde mig i bön en vecka innan jag började skriva. Första dagen gick jag på gudstjänst och där bad jag Gud om hjälp att slutföra projektet. Så många har försökt men gett upp.

Hur kändes det att skriva den sista raden ur Uppenbarelseboken?

– Jag kände något speciellt när jag var färdig. Som om jag hade vandrat genom Guds ord. Jag kände mig tillfreds.

Har detta inspirerat dig till andra projekt?

– Ja givetvis! Inofficiellt är det nog ett rekord, men nästa gång ska jag försöka slå rekordet officiellt. Nu skrev jag på malayalam­språket – nästa gång, när min fru är gravid igen, vill jag skriva på engelska.

Sex tänkvärda citat

Jag gillar att samla och skriva ner minnesvärda citat och tankar som någon predikat eller sagt. Jag... onsdag 31/5 00:00

När den egentlige angriparen går fri

Israelkrönika Så hände det igen. En stor sak, men det är rätt säkert att få skandinaver eller européer har hört... onsdag 31/5 00:00