Dina ögon såg mig när jag bara var ett foster. Alla mina dagar blev skrivna i din bok, formade innan någon av dem hade kommit.
Psaltaren 139:16

Världen idag

Hamas och Sverige pekas ut som medansvariga

Våldet vid Gazagränsen på måndagen – där palestinska barn skickades fram i skottgluggen – beror bland annat på det svenska biståndet. Det menar Israel-kännaren Tomas Sandell. – Pengarna går bland annat till utbildning och hatretoriken mot judarna i palestinska skolor motiverar att sända sina barn i döden, säger han.

Nyheter · Publicerad 16:59, 18 maj 2018

Tomas Sandell understryker att det centrala att komma ihåg när det gäller händelseförloppet vid gränsen till Israel förra måndagen är att det är Hamas som ligger bakom demonstrationerna.

– Det är en terrororganisation också enligt EU, så det var ingen fredlig demonstration. I Hamas stadgar är utplånandet av Israel en huvudmålsättning. Detta glöms lätt bort i mediabilden, säger Sandell som leder organisationen European coalition for Israel.

På filmklipp kan man se hur aktivister vid gränsen ropar att man ska ”slita hjärtat” ur kroppen på judarna. Inte långt därifrån finns israeliska samhällen med skolor och bostadsområden som därmed är i fara om gränsen forceras.

– Det finns ingen buffertzon, det föreligger en omedelbar fara, säger Tomas Sandell som också påpekar att Sverige har en roll i våldsamheterna.

– Vissa är beredda att offra sina egna barn för att få massmedial uppmärksamhet. Det är sjukt, fel och dessutom ett krigsbrott att använda mänskliga sköldar.

– Och Sverige har ett finger med i spelet som finansiär till palestinska myndigheten. Det går bland annat till utbildning och hatretoriken mot judarna i palestinska skolor motiverar att sända sina barn i döden. Det är så palestinska barn kan tro att det är heroiskt att dö.

Efter de första uppgifterna om ett 60-tal dödade talades det i media om civila, kvinnor och barn. Men när röken lagt sig har det visat sig att ungefär 50 av de dödade var terrorister direkt kopplade till Hamas.

Detta fick bland andra den brittiske parlamentsledamoten Nick Boles att ändra sin uppfattning.

"Igår kritiserade jag Israels hantering av protesterna vid Gaza-gränsen", skriver han på twitter. "Jag borde inte ha varit så snabb att döma. Vi ser nu att 50 av de dödade var Hamas-terrorister. Israel hade en absolut rätt att försvara sig mot sådana attacker".

Tomas Sandell menar att den israeliska armén tillhör de mest restriktiva i världen men att verkligheten ibland tyvärr är brutal.

– Vi vet att Israel genomför preventiva åtgärder för att förhindra dödsoffer och gör allt för att undvika att civila dödas. Och man är beredd föra in humanitära hjälpmedel till sin motpart trots att man i princip är i regelrätt krig.

Hamas vägrade dock ta emot delar av det humanitära biståndet från Israel efter sammandrabbningarna.

Enligt Tomas Sandell finns det också en klar koppling till Iran i oroligheterna. USA valde att överge kärnenergiavtalet sedan uppgifter från Israel gjort gällande att Iran fortsatt att utveckla kärnvapen.

– Iran har förnedrats på ett tydligt sätt den senaste tiden, de har en klar målsättning att slå tillbaka mot Israel. Uppbackningen bakom de här våldsamheterna kommer ifrån Iran som är den största sponsorn av internationell terrorism. Det är ett cyniskt spel där många av intressenterna sitter på tryggt avstånd i Teheran och badar i miljoner istället för att hjälpa civilbefolkningen.

Vi vet att Israel genomför preventiva åtgärder för att förhindra dödsoffer och gör allt för att undvika att civila dödas.

Vad är planen för att vända Svenska kyrkans utveckling?

Ledare I veckan meddelade Antje Jackelén att hon går i pension hösten 2022. När hon lägger ner staven sker... torsdag 9/12 00:10

Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill... torsdag 9/12 00:00

Mediers trovärdighet ifrågasätts efter avslöjande

USA. Många amerikaner frågar sig ifall de kan lita på sin morgontidning efter avslöjandet om de falska... torsdag 9/12 10:50

Bilda bokade satanistiskt band – backar efter kritik

Studieförbund. Studieförbundet Bilda, där en lång rad kristna aktörer är medlemmar, beslutade nyligen att avboka... torsdag 9/12 09:00

Vaccinpass kan införas vid mindre samlingar

Corona. Nu återinförs rekommendationer om avstånd och munskydd. Om smittläget förvärras kan regeringen ta... torsdag 9/12 07:00

Låt oss vara ivriga att säga ja till Andens väg i och genom våra liv.

Inför söndag En väg tar oss till en destination. Alla vägar som vi använder dagligen har anlagts någon gång.... torsdag 9/12 00:00

Vi vet egentligen aldrig vad som ska hända i en bönestund.

Ledarkrönika I min ungdom hörde jag flera predikningar som hjälpte mig att förstå betydelsen av bön med... torsdag 9/12 00:00

Senaste nytt

    Den ”banala” antisemitismen är inte mindre allvarlig

    Israelkommentar Den 21 november sköts en 26-årig israelisk man till döds av en palestinsk terrorist precis intill...
    Podcasts
    Följ Världen idag i sociala medier